SEPTEMBRIE mai cald ca de obicei. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.09.2018 15:42 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 10 – 23 SEPTEMBRIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Vremea calda va caracteriza prima saptamana a intervalului, cu temperaturi maxime in creştere de la medii de 26...27 de grade spre valori in jurul a 30 de grade, aceeaşi tendiţa avand şi regimul termic nocturn, cu minime de 11...13 grade la inceput spre 14...16 grade in week-end. In cea de-a doua saptamana de prognoza sunt estimate valori de temperatura in general peste mediile climatologice specifice perioadei din an, fiind posibile totuşi variaţii de la o zi la alta, intr-un ecart mediu de 25...28 de grade ziua şi 12...16 grade noaptea.
Pana in data de 15 septembrie in regiune nu va ploua, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi in creştere.
CRISANA
Prima saptamana a intervalului de prognoza va fi caracterizata de temperaturi in creştere de la medii de 24...26 de grade spre 30 de grade, valori maxime mult mai ridicate decat cele normale in a doua decada a lunii septembrie, cu aceeaşi evoluţie şi in privinţa minimelor nocturne (de la 11...13 grade spre 14...16 grade, mediat regional). Estimarile prognostice pentru cea de-a doua saptamana indica un regim termic in general peste cel climatologic specific perioadei, fiind insa posibile variaţii de la o zi alta; in medie regionala, ecartul maximelor diurne va fi de 25...27 de grade, iar al minimelor de 11...15 grade.
Pana in jurul datei de 16 septembrie nu va ploua, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi relativ ridicata.
TRANSILVANIA
Pe tot parcursul celor doua saptamani de referinţa, sunt estimate valori de temperatura peste cele climatologic specifice perioadei din an, cu maxime de 23...26 de grade, mediat regional, iar intervalul 13-15 septembrie va fi caracterizat de o vreme deosebit de calda, cu o medie a valorilor diurne de 25...28 de grade. Regimul termic nocturn, in medie de 7...12 grade, va fi apropiat de cel normal la inceputul intervalului, apoi şi temperaturile minime se vor situa in general peste cele medii multianuale.
Pana in data de 16 septembrie vor fi posibile doar ploi slabe, izolate, apoi probabilitatea de a ploua temporar, in mare parte a regiunii, va fi in creştere.
MARAMURES
Vremea mult mai calda decat in mod obişnuit in aceasta perioada din an va caracteriza prima saptamana a intervalului de referinţa, cu temperaturi maxime in creştere de la o medie regionala de 24...25 de grade spre valori in jurul a 29 de grade, aceeaşi tendiţa avand şi regimul termic nocturn, cu minime de 10...12 grade la inceput spre 14...15 grade in week-end. In cea de-a doua saptamana de prognoza sunt estimate valori de temperatura in general peste mediile climatologice specifice perioadei din an, fiind posibile totuşi variaţii de la o zi la alta, intr-un ecart mediu de 25...28 de grade ziua şi 12...16 grade noaptea.
Intervalul 10-15 septembrie va fi lipsit de ploi, apoi probabilitatea de a ploua local şi temporar va fi in creştere.
MOLDOVA
Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori normale şi local chiar mai mici decat cele climatologic specifice in cea mai mare parte a regiunii, astfel ca maximele se vor situa in ecartul mediu de 21...24 de grade, iar minimele in cel de 10...15 grade. In perioada 13-16 septembrie vremea va deveni calda, cu temperaturi maxime de 26...29 de grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua saptamana estimarile prognostice indica menţinerea unui regim de temperatura mai ridicat decat cel obişnuit dupa mijlocul lunii septembrie.
La inceputul intervalului (10-11 septembrie), vor fi ploi pe arii relativ extinse, dar slabe cantitativ. Probabilitatea pentru ploi locale va fi in creştere şi in perioadele 16-17 şi 21-23 septembrie.
DOBROGEA
In primele zile ale intervalului, vremea va fi caracterizata de un regim termic apropiat de cel normal in a doua decada a lunii septembrie, cu maxime de 21...24 de grade şi minime de 14...16 grade, mediat regional. In perioada 13-17 septembrie temperaturile vor fi in creştere urmand a se situa peste mediile climatologice specifice perioadei. In a doua saptamana, deşi sunt estimate variaţii de la o zi la alta, ecartul mediu se va situa in general peste cel obişnuit in aceasta perioada din an.
In primele zile vor fi ploi slabe, cu caracter local. Probabilitatea de ploaie va creşte din nou intre 17 şi 19 septembrie.
MUNTENIA
In cea mai mare parte a regiunii şi in majoritatea zilelor din intervalul de referinţa, temperaturile se vor situa peste cele normale in luna septembrie, cu medii ale valorilor diurne de 26...29 de grade, iar in perioada 14-16 septembrie vremea va fi chiar calduroasa; minimele nocturne vor fi in general mai mari decat norma perioadei şi se vor situa intre 12 şi 17 grade, mediat regional. Doar in primele zile, vor fi valori (atat maxime, cat şi minime) apropiate de cele climatologic specifice datei, in special in nordul şi in estul regiunii.
La inceputul intervalului, pe spaţii restranse vor fi ploi slabe, trecatoare. Estimarile prognostice indica o probabilitate mai mare pentru ploi locale in perioada 17-19 septembrie.
OLTENIA
Pe parcursul primei saptamani de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decat mediile climatologice specifice acestei perioade, vremea urmand a fi calduroasa in special in sudul regiunii. Astfel maximele diurne se vor incadra intr-un ecart mediu de 27...30 de grade, iar minimele de 13...17 grade. Unele variaţii termice sunt estimate pentru cea de-a doua saptamana, in special in prima sa parte, totuşi se menţine tendinţa unui regim termic peste cel normal.
Pentru intreg intervalul de referinţa, estimarile prognostice indica un deficit pluviometric, probabilitatea pentru ploi locale fiind mai ridicata doar in perioada 17-19 septembrie.
LA MUNTE
Intervalul de referinţa va debuta cu o vreme caracterizata de valori de temperatura in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an. Apoi, treptat vremea se va incalzi, temperaturile urmand a se situa in general peste mediile multianuale. Astfel, maximele diurne vor creşte de la un ecart de 11...17 grade spre valori de 14...20 de grade, iar cele minime de la 3...9 grade la 5...10 grade, in medie. Pentru a doua saptamana estimarile prognostice indica temperaturi, in marea lor majoritate, mai ridicate decat norma climatologica a perioadei.
La inceputul intervalului vor fi ploi slabe, pe spaţii restranse. Probabilitatea sa ploua in majoritatea masivelor va fi mai ridicata in perioada 16- 20 septembrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.