HARTA SARACIEI. Numarul SARACILOR din ROMANIA depaseste 5.000.000 de CETATENI. OFICIAL. Si sunt tot MAI MULTI!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.01.2018 08:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Saracia este situatia in care se afla acei oameni ale caror venituri sunt atat de scazute incat le este imposibila atingerea unui standard de viata considerat ca fiind acceptabil in societatea in care traiesc, care se confrunta cu dezavantaje multiple legate de somaj, venituri mici, conditii de locuit precare, ingrijirea inadecvata a sanatatii si bariere in accesul la invatamant, cultura, sport si petrecerea timpului liber.

Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodariei, rata saraciei relative a fost in anul 2015 de 25,4%, conform studiului DIMENSIUNI ALE INCLUZIUNII SOCIALE IN ROMÂNIA, IN ANUL 2015, realizat de Institutul Naţional de Statistica. 
In valori absolute, numarul saracilor corespunzator acestei rate a fost de 5.050.000 persoane.
Peste unul din patru locuitori ai Romaniei traia intr-o gospodarie ale carei venituri erau mai mici decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent.

In perioada 2012-2015, rata saraciei, estimata in raport cu pragul stabilit in functie de nivelul si distributia veniturilor din anul pentru care se face evaluarea, a evoluat ascendent, de la valoarea 22,9%, la 25,4% in ultimul an.
Analiza ratei saraciei pe sexe in perioada 2012-2015 nu releva diferenṭe semnificative intre femei ṣi barbati. Riscul de saracie afecteaza insa cu intensitate diferita populatia in functie de grupa de varsta, de capacitatea de munca de care dispune si, evident, de veniturile dobandite.
Pe intreaga perioada analizata, cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani, aproape doua cincimi dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor (creṣterea in 2015 faṭa de 2012 a fost de 4,8 puncte procentuale). 
Starea de saracie in aceasta perioada s-a accentuat puternic si la tinerii cu varste intre 18-24 ani (diferenṭa faṭa de inceputul perioadei a fost de 5,6 puncte procentuale), in 2015 ajungand sa afecteze mai mult de o treime dintre ei.
Populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie (aproape 1 din 5 dintre aceṣtia), nivelul ratei fiind inferior mediei pe ansamblul populatiei.
Rata saraciei in randul varstnicilor a crescut in perioada 2012-2015, cu 4,9 puncte procentuale.

Urmarind evolutia ratei saraciei pe sexe si grupe de varsta in perioada 2012-2015, s-a constatat ca acestea au evoluat diferit pe fiecare categorie. 
Cele mai pronuntate diferente pe sexe se intalnesc la grupa 65 de ani si peste, unde in anul 2015, femeile au atins valori ale ratei saraciei cu 10 puncte procentuale mai mari decat ale barbatilor, caracteristica ce se menṭine pe intreaga perioada. 
Rate mai ridicate ale femeilor decat ale barbaṭilor se observa si la grupa de varsta 18-24 ani (3,2 puncte procentuale in 2015). 
Barbatii mai afectati de saracie decat femeile au fost cei aflati in grupa de varsta 50-64 ani (maximul de 3,2 puncte procentuale fiind atins in 2015).

Saracia este inegal distribuita si in profil regional. 
In anul 2015, rata saraciei a fost de aproape 6 ori mai mare in regiunea Nord-Est, de peste 5 ori in regiunile Sud-Est, Sud-Vest Oltenia ṣi Sud-Muntenia decat in regiunea Bucuresti-Ilfov.
In anul 2015, cele mai mari rate ale saraciei s-au inregistrat in regiunile Nord-Est (35,9%), Sud-Est ṣi Sud-Vest Oltenia (32,1%), iar cea mai mica in Bucureṣti-Ilfov (5,9%). 
Din analiza evolutiei ratei saraciei in anul 2015 faṭa de 2012, se observa ca aproape in toate regiunile s-au inregistrat cresteri in ultimul an. 
Cele mai mari cresteri s-au intalnit in regiunile Sud-Muntenia (cu 8,5 puncte procentuale) ṣi Nord-Est (cu 4,2 puncte procentuale). 
De remarcat este ca rata saraciei a avut o scadere importanta faṭa de 2012 doar in regiunea Vest (cu 6,2 puncte procentuale).

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.