National

Tot ce se întâmplă la nivel naţional şi se răsfrânge în viaţa cotidiană a bănăţeanului.

 
CFR trece la ora de iarna

CFR Călători informează publicul că începând de duminică - 30 octombrie 2011, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 devenind ora 3. Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

 
Acord de imprumut intre UE si Romania - 1,4 miliarde euro

Bucuresti - Guvernul a adoptat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului cadru de împrumut între UE şi România, în valoare de maxim 1,4 miliarde de euro şi a memorandumului de înţelegere între UE şi România. 

 
Lista cu contracte de finantare reziliate

Bucuresti - Dupa ce pe 4 iulie 2011, OI IMM a publicat o lista cu primele contracte de finantare reziliate ca urmare a nerespectarii termenelor contractuale prin intarzieri nejustificate la depunerea cererilor de rambursare, Organismul Intermediar a publicat ieri Lista nr. 2/2011

 
Razboiul CNP-ului la romani

Bucuresti - Având în vedere că, în ciuda clarificărilor şi precizărilor privind Baza legală şi motivarea colectării în cadrul capitolului de identificare a codului numericpersonal, în mass-media au continuat să apară interpretări distorsionate privind acestsubiect, Institutul Naţional de Statistică (INS) reiterează faptul că singura abordarecorectă este cea prezentată în declaraţiile de presă din 21 şi 24 octombrie 2011.

 
331.485 de Dumitru si Dumitra, Mitica si Dimitrie

Peste 330.000 de români îşi aniversează onomastica de Sărbătoarea Sf. Dimitrie. Dintre cei 331.485 de români aniversaţi de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, 43.919 sunt femei, iar 287.566 bărbaţi. 

 
CSM verifica dosarele de mare coruptie de la instante

Bucuresti - Conform hotărârii nr. 572/13. 09. 2011, Plenul CSM a decis efectuarea de verificări directe cu privire la dosarele de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor, din perspectiva managementului de caz.  

 
Declaratia Zilei / Regele Mihai

Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române:Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea.

 
Recensamantul capetelor (de gospodarie)

Bucuresti - Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor se bazează pe propriile declaraţii ale persoanelor.  Secretariatul Tehnic Central al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 transmite că populaţia trebuie să înţeleagă scopul recensământului şi importanţa acestuia pentru România şi să accepte să fie recenzată. Obiectivul principal este obţinerea de informaţii şi recenzarea TUTUROR persoanelor şi nu aplicarea de sancţiuni.În acest sens, persoanele nu trebuie să se teamă că vor fi sancţionate dacă nu vor fi găsite acasă. Recenzorii trebuie să facă mai multe vizite la fiecare adresă în vederea contactării tuturor persoanelor, iar persoanele sunt sfătuite să aibă bunăvoinţa de a găsi o modalitate prin care să permită recenzarea lor.Sancţiunile sunt măsuri de ultimă instanţă, în cazul în care se constată un refuz categoric, exprimat în mai multe ocazii, ca o dovadă clară de rea-voinţă din partea unor persoane. Recenzorii nu aplică sancţiuni. Persoanele care au dreptul de a aplica sancţiuni sunt cele numite prin ordin de către prefecţi sau primari.Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor trebuie să cuprindă întreaga populaţie, indiferent de vârstă. Prin urmare, toţi copiii trebuie să fie recenzaţi. Nu există nici o restricţie de vârstă în ceea ce priveşte recenzarea, nici o legătură cu dreptul de vot, dreptul la muncă sau cu alte drepturi limitate doar la anumite grupe de vârstă.Declararea capului gospodăriei este prerogativa exclusivă a membrilor fiecărei gospodării. Această noţiune este definită doar pentru scop statistic pentru a se putea determina şi calcula numărul nucleelor familiale. Prin cap al gospodărie populaţia trebuie să înţeleagă o persoană de referinţă, faţă de care se stabilesc relaţiile de rudenie a tuturor membrilor gospodăriei. Capul gospodăriei poate fi orice membru al gospodăriei în vârstă de 18 ani şi peste.

 
Schengen vine la vara

Sofia - Până la sfârşitul anului 2011 trebuie să fie găsită o soluţie privind aderarea Bulgariei şi României la Schengen în două etape: în luna martie 2012 cu frontierele aeriene şi maritime, iar în iulie 2012 şi cu cele terestre. Acest lucru a fost înscris în concluziile Consiliului European de duminică la propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov pentru postul naţional de radio de la Sofia.

 
Declaratia Zilei / Crin Antonescu

Avem împreună de făcut aceste reforme, avem împreună de arătat foarte limpede că, departe de a reforma ceva, actuala putere duce la cele mai înalte cote defectele tradiţionale ale statului nostru din ultimii ani. Niciodată statul român nu a fost mai birocratic şi mai clientelar decât azi. Niciodată statul român nu a fost mai cotropit de politizare şi de corupţie decât azi. Niciodată statul român nu a fost mai ineficient decât astăzi, când marile sisteme publice - educaţia, sănătatea, ordinea publică, administraţia, sunt practic dizolvate şi niciodată economia privată, mediul de afaceri nu au fost mai mult obstrucţionate şi nicidecum ajutate de către statul român. Niciodată statul român nu a fost mai puţin şi mai prost reprezentat în politica externă decât astăzi. Avem de reparat toate aceste lucruri şi pentru asta ne trebuie toată energia, toată bună-credinţa, toată dragostea de la stânga sau de la dreapta pentru această ţară. Ştiu foarte clar că vom câştiga alegerile. Ştiu şi cum îl cheamă pe viitorul prim-ministru. Îl cheamă Victor Ponta şi tinereţea lui este un atu, şi nu un handicap. Este nevoie categoric de experienţa bună a tuturor şi este nevoie să credem noi înşine că, ţinând minte trecutul putem să ne concentrăm energiile spre viitor.

 
Zapada, gheata sau polei - numai cu anvelope de iarna

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile 'M+S', 'M.S.', 'MS' sau 'M&S', fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons'. Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5, în luna ianuarie a anului în curs au fost modificate prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care sunt definite în conformitate cu Directivele şi Regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite'.Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.Astfel, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

 
De-ale recensamantului

Având în vedere unele informaţii apărute în mass-media privind preluarea codului numeric personal în cadrul procesului de recenzare, precum şi indemnizaţia ce revine diferitelor categorii ale personalului de recensământ, Secretariatul Tehnic Central al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, face următoarele precizări: Baza legală şi motivarea colectării în cadrul capitolului de identificare a codului numeric personal Colectarea codului numeric personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011.Art.2. – (1) “Persoanele [ ....] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ.(2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi.”Articolul 12 din OUG 34/2011 precizează:“În vederea asigurării exhaustivităţii înregistrării persoanelor şi a calităţii datelor, la recensământ sunt prelucrate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, cu respectarea prevederilor Legii nr 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare”.Colectarea asigură:- determinarea populaţiei stabile a României- determinarea migraţiei internationale ca element important al estimărilor intercenzitare a populaţiei României (regulamentul CE nr 862/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile comunitare din domeniul migraţiei)- crearea premiselor necesare introducerii/adaptării şi generalizării registrelor statistice în consonanţă cu practica statelor membre ale UE- măsură de asigurare a exhaustivitătii datelor înregistrate şi de verificare a calitătii datelor, astfel încât să se evite omisiunile sau dubla înregistrare- facilitatea prelucrării datelor.În procesul de prelucrare al datelor, informaţiile sunt ulterior anonimizate, numele şi prenumele persoanelor nu sunt înscrise în baza de date, iar recenzorii sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor. Amenzile pe care le riscă dacă încalcă această confidenţialitate sunt între 2000 – 5000 lei, cu posibilitatea agravantă în cazul în care nerespectarea confidenţialitătii are aspecte penale.Mai mult, în procesul de prelucrare informaţiile vor fi utilizate numai în cadrul sistemului informatic statistic naţional (în interiorul reţelei VPN criptat). La un an după încheierea prelucrării, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor şi procedurilor legale. Informaţiile furnizate de populaţie vor fi utilizate exclusiv în scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor instituţii şi nu vor putea fi folosite, în nicio situaţie, de alte instituţii (în scopuri de impozitare/taxare fiscală, de îngrădire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetăţeniei etc). Personalul de recensământ Conform HG nr 1502/2009 Art. 9 referitor la personal prevede:- alin (1) “Personalul de recensământ este format din recenzori, recenzori-şefi, responsabili de circumscripţii urbane, recenzori pentru recensământul de probă, recenzori pentru ancheta de control”- alin (2): “Personalul prevăzut la alin (1) este selectat din rândul personalului din primării, al personalului didactic, al specialiştilor în economie, informatică şi în alte domenii, precum şi din rândul pensionarilor, studenţilor şi al altor persoane,având cel puţin studii medii.In ceea ce priveşte modul de plată al persoanelor care participă la recenzare, art 10 stipulează:(2) Persoanele prevăzute la art 9 alin (1) primesc pentru activitatea depusă, pe lângă drepturile salariale, o indemnizaţie brută pe zi de activitate, după cum urmează:a) responsabilii de circumscripţii urbane – 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 21 de zile calendaristice;b) recenzorii-şefi – 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 18 zile calendaristice;c) recenzorii – 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 15 zile calendaristiced) recenzorii care efectuează recensământul de probă – 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 15 zile calendaristice;e) recenzorii care vor efectua ancheta de control – 50 lei pe zi şi lucrează 15 zile calendaristice.(4) Indemnizaţia prevăzută la alin (2) se acordă într-o singură tranşă, la terminarea lucrărilor. Veniturile din indemnizaţiile prevăzute la alin (2) se impozitează conform Legii nr 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.În aceste condiţii, cuantumul net ce revine unui recenzor pentru cele 15 zile lucrate, în funcţie de categoria profesională din care provine, arată astfel:- 630 lei pentru recenzorii recrutaţi dintre pensionari- 561 lei pentru celelalte categorii de recenzoriAceste sume vor fi încasate după predarea integrală a tuturor materialelor.Trebuie precizat că şomerii indemnizaţi, persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului şi persoanele ieşite la pensie anticipat nu pot face parte dinrândul personalului de recensământ, în conformitate cu reglementările legale.Pensionarii (inclusiv foste cadre militare) ieşiţi la pensie cu vechime completă pot lucra ca recenzori, în conformitate cu aceleaşi reglementări.Recenzarea se realizează la reşedinţa/domiciliul populaţiei, de către recenzori.Populaţia este sfătuită să aştepte vizita recenzorilor şi doar în cazuri excepţionale, dacă aceştia nu s-au prezentat până spre finalul perioadei 20 – 31 octombrie a.c., să se adreseze comisiilor locale de recensământ, care funcţionează la sediile primăriilor, pentru recenzarea în aceste locaţii.Recenzarea durează 12 zile, nu toate persoanele pot fi recenzate din prima zi.Totodată, începând din această zi va fi difuzată zilnic, la ora 15, o informare privind progresele înregistrate în procesul de recenzare. Cu data de sâmbătă 22 oct a.c. această informare va fi prezentată sub forma unei declaraţii de presă, la sediul INS din Bdul Libertătii, nr 16, sector 5, Bucureşti, la care mass-mediaeste invitată să participe.