100 ANI DE LA (RE)UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA. Ai auzit de Alexandru Marghiloman, Ion Inculet si Pantelimon Halippa?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.03.2018 09:26 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In anul Centenarului Marii Uniri, Romfilatelia celebreaza revenirea romanilor dintre Prut şi Nistru in graniţele ţarii, la 27 martie 1918, prin emisiunea de marci poştale 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.
Emisiunea de marci poştale 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.va fi disponibila incepand de marţi, 27 martie 2018, in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul de pe romfilatelia.ro.

Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate trei personalitaţi care au mijlocit infaptuirea acestui ideal naţional.

Astfel, pe timbrul cu valoarea nominala de 4 lei este reprodus portretul lui Alexandru Marghiloman, prim-ministru al Romaniei in martie 1918.
Portretul lui Ion Inculet, preşedinte al Sfatului Tarii de la Chişinau, este redat pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei.
Timbrul coliţei dantelate a emisiunii de marci poştale, cu valoarea nominala de 16 lei, este ilustrat cu portretul lui Pantelimon Halippa, luptator pentru drepturile romanilor din Imperiul Ţarist.

Alexandru Marghiloman (27 ianuarie 1854 – 10 mai 1925) a fost un politician reprezentativ pentru mişcarea conservatoare, inainte de 1914.
In timpul razboiului s-a remarcat prin opoziţia de neclintit faţa de orice alianţa cu Imperiul Ţarist.
In martie 1918 a fost numit prim-ministru, fiind implicat in discuţiile cu fruntaşii basarabeni pentru Unire. La 27 martie 1918 s-a deplasat la Chişinau şi a ţinut un discurs in faţa Sfatului Ţarii, inaintea votului care a consfinţit reintoarcerea Basarabiei la ţara-mama.
Ion Inculet (5 aprilie 1884 – 18 noiembrie 1940) a fost un remarcabil politician basarabean, care s-a impus ca lider al cauzei naţionale la sfarşitul anului 1917.
A fost ales preşedinte al Sfatului Ţarii şi a negociat cu autoritaţile romane de la Iaşi stabilirea strategiei Unirii.
Pantelimon Halippa (1 august 1883 – 30 aprilie 1979) s-a afirmat inca de la inceputul secolului al XX-lea ca luptator pentru drepturile politice şi culturale ale romanilor din Imperiul Ţarist.
A votat Unirea Basarabiei cu Romania la şedinţa istorica a Sfatului Ţarii din 27 martie 1918, iar apoi a participat la adunarile de la Cernauţi şi Alba Iulia, care au desavarşit crearea Romaniei Mari.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.