ZIUA TIMISOAREI 2018. Programul integral al manifestărilor dedicate intrarii TRUPELOR ROMANE in TIMISOARA... In urma cu 99 de ani...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.07.2018 17:11 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Istoria Romaniei si a acestui colt de tara consemneaza intrarea trupelor romane in Timisoara la data de 3 august 1919, data la care Banatul a fost readus in granitele Romaniei.
Momentul istoric trait de Banat si, implicit, de Timisoara, la 3 august 1919, a capatat o semnificatie aparte in anul 1999, cand, prin Hotararea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilita data de 3 august ca  fiind Ziua Timisoarei.

De atunci, Primaria Municipiului Timisoara sarbatoreste aceasta zi prin programe artistice variate, dar si printr-un ceremonial militar menit sa cinsteasca memoria inaintasilor nostri.
Si in acest an, manifestarile dedicate Zilei Timisoarei debuteaza vineri, 3 august, la ora 9.30, in Piata Petru Maior din Timisoara, cu depunerea de coroane la bustul colonelului Virgil Economu, sub comanda caruia trupele armatei romane au intrat in Timisoara si au defilat in Piata Unirii la 3 august 1919.

Depunerea de coroane va fi urmata, la ora 10.30, in Piata Unirii, de o ceremonie publica organizata cu sprijinul Garnizoanei Timisoara.

Incepand cu ora 12, in Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Timisoara va avea loc sedinta festiva a Consiliului Local al Municipiului Timisoara, menita a marca ziua orasului nostru, ocazie cu care se va decerna Titlul de Cetatean de Onoare domnului Georg Lecca.
Artistii plastici cinstesc si ei Ziua Timisoarei printr-o expozitie tematica, al carei vernisaj va avea loc vineri, 3 august, incepand  cu ora 18, in spatiul Casei de Cultura a Municipiului Timisoara din incinta Bastionului Theresia.
De la ora 19.30, in Piata Victoriei, vor avea loc concerte cu: Lidia Buble, Alex Velea, Antonia si Connect-R.

Seara se va incheia cu un frumos foc de artificii.
Sambata, 4 august, tot de la ora 19.30, va invitam din nou in Piata Victoriei, la o alta serie de concerte care vor aduce in prim-plan atat trupe timisorene: Phoenix si The Weekend Bandits, cat si artisti ce se bucura de o larga popularitate: Horia Brenciu & HB Orchestra, Tudor Chirila si Vama.
Duminica, 5 august, incepand cu ora 19.30, iubitorii de blues si jazz sunt invitati la Festivalul Blues pentru Timisoara, care ne prilejuieste reintalnirea cu Axis,  Bega Blues Band, de aceasta data alaturi de Sanat Deliorman din Turcia, dar si prezenta pentru prima data la Timisoara a artistilor de la The Petting Blues Band (Serbia).

Program:
3 august - vineri
Piata Petru Maior
09.30 Depunere de coroane la bustul colonelului Virgil Economu
Piata Unirii
10.30 Ceremonie publica organizata cu sprijinul Garnizoanei Timisoara, care va marca momentul intrarii trupelor romane in Timisoara in data de 3 august 1919
Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Timisoara
12.00 Sedinta Festiva – Decernarea Titlului de Cetatean de Onoare domnului Georg Lecca, inginer, doctor in arte vizuale. Prezenţa activa si profunda in lumea culturala timisoreana, si nu numai, dl. Georg Lecca, sprijina in mod constant artiştii din oraşul nostru, legandu-si astfel numele definitiv de Timisoara. A facilitat expunerea de documente privind avangarda romaneasca in Ungaria, Austria si Germania. A facut donatii, a sprijinit publicatii, a finantat expozitii si carti despre arta, care pun in valoare si readuc in atentia publicului artisti romani contemporani de o mare valoare. Dl. Georg Lecca a fost numit Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara, prin HCL nr. 164 din 2017, iar in data de 3 august 2018, i se va decerna acest titlu, pentru contribuţia esenţiala pe care o are promovand Timişoara in ţara şi peste hotare.
Spatiul Expozitional din incinta Bastionului Theresia – Casa de Cultura a Municipiului Timisoara
18.00 – Vernisajul expoziţiei de arta plastica dedicata Zilei Timisoarei – Asociaţia Artiştilor Plastici “Romul Ladea”
Piata Victoriei    
19.30 Concerte
 Lidia Buble
Alex Velea
Antonia
Connect-R
Foc de artificii
Piata Libertatii
22.00 Tura Licuricilor - “Light up your city” - eveniment dedicat alergatorilor amatori, organizat de Asociatia Alergotura, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara, pe traseul: Piata Libertatii - V.V. Delamarina. – Marasesti - Eugeniu de Savoya – E. Ungureanu – Gh. Lazar - Piata Unirii – Palanca - Piata Tarcului - Eugeniu de Savoya - V. Alecsandri – Piata Libertatii. Participarea este gratuita. Detalii despre eveniment puteti obtine accesand urmatorul link:  https://www.facebook.com/Alergotura/.

4 august- sambata
Piata Victoriei    
19.30 Concerte
The Weekend Bandits
Horea Brenciu & HB Orchestra
 Vama
Phoenix


5 august- duminica
Piata Victoriei    
19.30 Blues pentru Timisoara
Axis
Bega Blues Band & Sanat Deliorman (Turcia)
The Petting Blues Band (Serbia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.