VREME RACOROASA in primele zile ale intervalului de prognoza. Apoi, se va incalzi de la o zi la alta...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.07.2018 13:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 23 IULIE – 05 AUGUST 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Valorile termice diurne vor caracteriza o vreme racoroasa in primele zile ale intervalului de prognoza, cand se vor situa, in medie regionala, in jurul a 26 de grade. Ulterior, vremea se va incalzi de la o zi la alta, devenind apropiata de normal din punct de vedere termic in intervalul 29 iulie – 5 august, cand se vor inregistra medii ale temperaturilor maxime de 30...31 de grade. Regimul termic nocturn va fi caracterizat prin valori medii de aproximativ 17 grade in perioada 23 – 27 iulie, apoi acestea vor fi in creştere uşoara, spre 18...19 grade intre 28 iulie şi 5 august.
Local şi temporar va ploua in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar mai intense şi mai frecvente vor fi aversele din primele doua zile.
CRISANA
Intervalul celor doua saptamani de prognoza va debuta cu vreme racoroasa, dar temperaturile maxime diurne vor fi in creştere uşoara şi treptata, de la aproximativ 26 de grade la inceput, spre 29 de grade pe 27 şi 28 iulie. Intre 29 iulie şi 5 august, media regionala a maximelor diurne va fi de 30...31 de grade, caracterizind o vreme apropiata de normal din punct de vedere termic. Regimul termic nocturn se va concretiza prin minime de temperatura de 16...17 grade in intervalul 23 – 28 iulie, pentru ca apoi, pana la finalul celor doua saptamani de prognoza, sa se situeze in jurul a 18...19 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata pe tot parcursul celor doua saptamani, dar aversele vor fi mai importante cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse in jurul datelor de 23, 27 şi 28 iulie.
TRANSILVANIA
In primele doua zile ale intervalului de prognoza vremea va fi racoroasa, cu medii termice regionale diurne de aproximativ 25 de grade. Din 25 iulie, va avea loc o uşoara şi treptata incalzire, astfel incat pe 28 şi 29 iulie se vor atinge valori medii de 27...28 de grade. In intervalul 30 iulie – 5 august, cind vremea se va apropia de normal din punct de vedere termic, media maximelor va fi de 29 de grade. Temperaturile nocturne vor fi mai coborate la inceputul intervalului de prognoza, cand se vor inregistra, in medie, 14...15 grade, apoi vor marca o creştere, iar intre 27 iulie şi 5 august vor fi minime termice de 16...17 grade, apropiate de normele perioadei.
Pe tot parcursul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza vor fi perioade in care se vor semnala ploi, mai ales averse, dar acestea vor fi mai importante cantitativ in jurul datei de 24 iulie.
MARAMURES
Temperaturile maxime diurne vor fi mai scazute decat normele perioadei la inceputul primei saptamani de prognoza, cand se vor consemna medii regionale de 26…27 de grade. Apoi vremea se va incalzi, iar intre 25 şi 28 iulie vor fi maxime termice de 28…29 de grade, iar in intervalul 29 iulie - 5 august se vor inregistra, in medie, 31 de grade.
Temperaturile minime nocturne se vor caracteriza prin valori, in medie regionala, de aproximativ 15…16 grade la inceputul primei saptamani, apoi vor creşte uşor şi se vor menţine in jurul a 17 grade pana la sfarşitul intervalului de prognoza.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in fiecare zi, dar acestea vor fi mai frecvente şi mai importante cantitativ in jurul datelor de 24 şi 28 iulie.
MOLDOVA
In prima saptamana a intervalului de prognoza media regionala a temperaturilor maxime se va situa intre 26 şi 28 de grade, caracterizind o vreme relativ racoroasa pentru aceasta perioada. Apoi regimul termic diurn va marca o uşoara creştere, iar intre 30 iulie şi 5 august se vor inregistra 30...31 de grade, in medie, valori apropiate de normele perioadei. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 17 grade intre 23 şi 26 iulie, apoi vor creşte uşor, spre 18...19 grade, valori medii in jurul carora se vor menţine pana la finalul celei de a doua saptamani.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta pe tot parcursul intervalului de prognoza, insa ploi mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse se vor semnala cu precadere intre 24 şi 28 iulie.
DOBROGEA
La inceputul intervalului, media regionala a maximelor diurne se va situa in jurul a 26 de grade, caracterizand o vreme racoroasa. Apoi, regimul termic diurn va marca o creştere treptata; la sfarşitul primei saptamani, media maximelor, de 28...29 de grade, va fi normala pentru aceasta perioada, iar in ultimele zile ale intervalului se vor inregistra medii in jurul a 30 de grade. Mediile regionale ale valorilor nocturne vor avea uşoare variaţii, pe parcursul celor doua saptamani, intre 19 şi 21 de grade.
In prima saptamana, mai ales in intervalul 23-26 iulie, instabilitate atmosferica va fi temporar accentuata şi se vor semnala ploi mai insemnate cantitativ. Ulterior, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi in scadere.
MUNTENIA
In prima saptamana vremea va fi racoroasa, deşi media regionala a temperaturilor maxime va fi in creştere de la 27 la 29 de grade. In a doua jumatate a intervalului, procesul de incalzire a vremii va continua pana la medii ale valorilor maxime diurne de 30...31 de grade. Media temperaturilor minime va avea uşoare variaţii, pe tot parcursul intervalului, intre 17 şi 19 grade.
In prima saptamana, temporar va ploua şi se vor cumula cantitaţi de apa mai insemnate. Probabilitatea de ploaie se va menţine şi in restul intervalului, dar la cote mai reduse.
OLTENIA
In prima jumatate a intervalului, valorile termice diurne se vor situa sub normele perioadei, deşi media regionala va fi in creştere de la 27 la 29 de grade. In a doua saptamana, vremea va continua sa se incalzeasca şi se vor inregistra medii ale valorilor maxime de 30...31 de grade. Minimele termice vor avea variaţii uşoare pe parcursul celor doua saptamani, iar media regionala va fi de 17...19 grade.
In prima saptamana, temporar va ploua, iar cantitaţile de apa cumulate vor fi mai insemnate. Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicata şi in a doua parte a intervalului.
LA MUNTE
In prima saptamana, regimul termic diurn va marca o uşoara creştere, de la valori medii in jurul a 17 grade, la 19...20 de grade. Ulterior, variaţiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative, media acestora menţinandu-se in jurul a 20 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii pe tot parcursul intervalului, iar media acestora va fi de 11...13 grade.
Temporar va ploua pe aproape tot parcursul intervalului şi se vor cumula cantitaţi de apa mai insemnate, indeosebi in prima saptamana.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.