SITURILE ARHEOLOGICE sunt JEFUITE. GUVERNELE sunt complice. Ii asteapta pe altii sa dezgroape TEZAURELE!... FOTO

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.03.2018 09:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari intr-o cauza avand ca obiect savarsirea infractiunilor de spalare de bani şi complicitate la furt calificat in forma continuata.
Dosarul priveşte bunuri arheologice aparţinand patrimoniului cultural naţional roman: tezaure de braţari spiralice, monede, scuturi ş.a., sustrase din siturile rezervaţiei arheologice din Munţii Oraştiei şi introduse ulterior pe piaţa internaţionala de artefacte prin ascunderea şi disimularea originii ilicite a acestora.

Sub coordonarea procurorului şi cu sprijinul Eurojust, in cursul unei operaţiuni de cooperare judiciara internaţionala de amploare,  in cursul lunilor februarie – martie 2018, ofiţeri specializaţi din cadrul I.G.P.R.  -  Serviciul pentru protejarea patrimoniului cultural au cooperat cu autoritaţile judiciare competente din Austria şi Germania pentru efectuarea mai multor percheziţii domiciliare şi la case de licitaţii specializate.

In urma acestora au fost ridicate: 164 monede antice, dintre care 20 monede Koson – 19 din aur şi una din argint (sec I i.Ch.), 4 monede de aur de tip Lysimach (sec II – I i.Ch.), 2 monede de tip Alexandru cel Mare - Callatis (sec. III i. Ch.), 49 denari romani imperiali de argint (sec. I-II d.Ch.) şi 81 de tetadrahme dacice (sec III-II i.Ch.).
Totodata, au fost ridicate documente care atesta vanzarea unor braţari spiralice şi a mai multor monede sustrase din siturile arheologice romaneşti.

Din probatoriul administrat pana in prezent au rezultat probe conform carora monede din tezaurele sustrase din siturile arheologice romane au fost vandute prin intermediul unor case de licitatii, fiind supuse procesului de “reciclare” pentru a dobandi o aparenţa de origine licita.             

Sunt urmarite in continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formeaza obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care sau recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 bratari spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitatii dacice) etc.

Conform evaluarii expertilor, „loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emisi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmasii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele suveranului emitent. Monedele au fost emise in ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, in jurul anilor 44-29 a. C. Fapt exceptional, datorita acestor monede, cunoastem azi mai multe despre istoria politica, viata economica, sociala sau arta si religia Daciei in anii care au urmat disparitiei lui Burebista”.

Cauza a fost disjunsa din dosarul solutionat anterior de autoritatile judiciare romane, cunoscut generic sub denumirea “Furtul tezaurului dacic de la Sarmizegetusa Regia”, in care au fost trimisi in judecata 34 inculpati, dintre aceştia 21 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.