Cel mai batran ARBORE GIGANTIC SEQUOIA din ROMANIA traieste in BANAT. De 200 de ani!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.03.2018 14:52 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului este monitorizat un exemplar extrem de rar de Sequoia, informeaza Regia Nationala a Padurilor - Romsilva.

Arborele Sequoia are 45 de metri inalţime, o circumferinţa de 5,7 metri, specialiştii de la Romsilva estimand varsta la aproximativ 200 de ani.
Nimeni nu ştie istoria acestui copac gigantic, cum a aparut şi s-a dezvoltat in zona Banatului, specia fiind una de origine nord-americana.

In Romania, exista foarte puţine exemplare de Sequoia, iar cel din Parcul Semenic – Cheile Caraşului este unul din puţinele care s-au dezvoltat in mediul natural, intr-o padure.
Arborele s-a adaptat perfect la condiţiile climatice din ţara noastra, la o altitudine de aproape 700 de metri.

Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Romsilva, este situat in sud-vestul ţarii şi are o suprafaţa de 36.052 hectare.
Aici exista opt rezervaţii naturale, in zone de conservare speciala, strict protejate, şi numeroase obiective şi trasee turistice.

Arborele Sequoia poate trai mii de ani, iar la maturitate poate ajunge la 145 de metri inaltime, cu o circumferinta a tulpinii de pana la 38 de metri.
Habitatul natural este o banda de 750 km lungime si 75 km latime de-a lungul coastei oceanului Pacific din Statele Unite ale Americii, de la 0 la 900 de metri altitudine.
Recordul oficial este detinut de un sequoia gigant, numit "General Sherman", ce se gaseste in Parcul National Sequoia din California.
Atinge 83,8 m (275 picioare) si 31,3 m (102 picioare) la baza si este cel mai mare organism existent pe Pamant.

foto: Ifca Nicusor

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.