Stiri locale din Timisoara

Cele mai bune ştiri din Timişoara, Timiş, Banat şi Regiunea de Vest.
De la politică la cultură, de la economie la administraţie, de la bârfă la realitate.
Spiritul Timişoarei: obiectiv, informat, documentat, echilibrat, analizat, complet.

 
Galele Studenţeşti 2011

  În zilele de 12, 13 şi 15 octombrie 2011, vor avea loc Galele Studenţeşti 2011, organizate de Casa de Cultura a Studenţilor Timişoara, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, în parteneriat cu Daos Club, locaţie care va găzdui intreg evenimentul. Trupele care vor urca pe scenă de-a lungul celor trei zile sunt partenere ale Casei Studenţilor, iar genurile abordate vor fi dintre cele mai diverse, de la metalcore până la pop-rock şi blues. Miercuri, 12 octombrie, vor concerta Phaser, o trupă binecunoscută de timişoreni, Soulshard şi El Claudiu (un tânăr chitarist din Timişoara). Joi, 13 octombrie, seara aparţine celor de la Crossroads, Sonatic şi Mere (o trupă tânără care îşi definesc genul ca fiind popgressive). Sâmbătă, 15 octombrie, trei trupe timişorene de metal vor încheia Galele Studenţeşti 2011, Kultika (al doilea concert în noua formulă), Faceplant şi Opus. Concertele încep la ora 20, iar intrarea este liberă.

 
Târg euroregional de toamnă la Jimbolia

    Primăria Oraşului Jimbolia şi Asociaţia Agricultorilor şi Întreprinzătorilor Maghiari din Banat organizează sâmbătă, 15 octombrie 2011, pe terenul viran de lângă Piaţa Gării, între orele 8 - 19, Târgul euroregional de toamnă din JIMBOLIA.Vor participa 30 de expozanţi din Ungaria, Serbia şi Romănia. Se va organiza un concurs de gulaş la care s-au înscris 10 participanţi. Vor evolua formaţiile de dansuri populare ale Liceului Bela Bartok din Timişoara şi "Florile stăvilarului" din Coştei.

 
Peste 10 tone de porumb la hectar

  Smithfield Ferme a obţinut, pentru al patrulea an consecutiv, recolte record pe un teren fertilizat organic. Reprezentanţii Smithfield Ferme au participat, în localitatea Jimbolia, la recoltarea publică a unui lot martor de 2,4 ha cultivat cu porumb hibrid Pioneer şi fertilizat organic de către Smithfield Ferme.În acest an, pe cele 2.4 ha ale lotului demonstrativ au fost semănaţi 21 de hibrizi de porumb, a căror productivitate realizată este cuprinsă între 10.000 kg şi 12.440 kg/ha. "Colaborarea Smithfield Ferme cu Pioneer a început ca un experiment în anul 2008, pentru a demonstra fermierilor impactul pe care utilizarea îngrăşămintelor organice îl are asupra culturilor, în acest caz asupra culturilor de porumb. Prin metodele de fertilizare organică, reuşim să îmbunătăţim continuu aceste rezultate şi să demonstrăm că se poate face agricultură performantă, cu costuri mai reduse şi un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Ne bucură că, an de an, avem din ce în ce mai multe solicitări din partea fermierilor pentru fertilizantul organic", a declarat Ovidiu Ţimbota, director Departament Agricultură, Smithfield Ferme.

 
Clădire istorică, în reabilitare

  În vederea punerii în valoare a unor clădiri istorice din municipiul Timişoara şi promovării unor activităţi tradiţionale ale municipiului Timişoara, Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi S.C. URSUS Breweries S.A. au încheiat un contract de asociere, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Timişoara. Conform acestui contract, S.C. URSUS Breweries S.A. s-a angajat să vireze Municipiului Timişoara, pe perioada celor 5 ani ai contractului de asociere, suma de 500.000 USD pentru lucrările de restaurare a faţadelor clădirilor istorice din Timişoara. În acest context, s-a stabilit o listă a clădirilor care urmau să fie renovate, care cuprinde clădirile din Timişoara, Piaţa Unirii nr. 4, nr. 10 şi nr. 11, listă aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 147/ 25.03.2008. Pentru clădirea istorică din Piaţa Unirii nr. 4, Timişoara, convenţia încheiată între Municipiul Timişoara şi proprietarul clădirii – respectiv Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara - s-a semnat efectiv în data de 20.12.2010. În urma licitaţiei pentru contractarea execuţiei lucrărilor de reabilitare a faţadei adiacente Pieţei Unirii nr. 4 de la imobilul cu aceeaşi adresă, valoarea contractată a fost de 491,218 mii lei, la care se adaugă TVA. Lucrările vor fi executate de către S.C. DEVICON SRL.

 
Seminar Practic Internaţional de Microchirurgie a Vaselor şi Nervilor

  In cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie Pius Branzeu al Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes Timisoara se desfasoara in aceasta perioada editia 29 a Seminarului Practic International de Microchirurgie a Vaselor si Nervilor. La acest curs iau parte 17 medici din Romania, Serbia, Italia, Ungaria si Israel. Cursul constituie parte integranta a programului de training in microchirurgie al Societatii Romane de Microchirurgie Reconstructiva (SRMR) si detine acreditarea EBOPRAS (European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery).Incepand cu anul 2010, firma S&T - Microsurgical Instruments, primul producator la nivel mondial al instrumentelor microchirurgicale, cu o istorie de peste 50 ani in domeniu, a devenit partener oficial al SRMR in cadrul acestui program.Cu ocazia acestui curs, Societatea Romana de Microchirurgie Reconstructiva in parteneriat cu firma S&T - Microsurgical Instruments va oferi in premiera, o bursa de training in microchirurgia reconstructiva pentru medicii rezidenti romani. Bursa, denumita Werner Spingler Microsurgery Fellowship, in onoarea fondatorului firmeri S&T, Werner Spingler, va fi oferita o data pe an, castigatorul fiind ales pe baza depunerii unei aplicatii online pe website-ul SRMR (www.srmr.org), in urma unui proces de evaluare.Bursa, in valoare de 500 EUR, este menita sa faciliteze accesul medicilor rezidenti romani in diverse specialitati chirurgicale, la unul dintre cele mai calitative programe de training in microchirurgie la nivel european.Vor fi prezenti la decernarea primei burse Werner Spingler, Markus Spingler, CEO al companiei S&T - Microsurgical Instruments; Prof. Univ. Dr. Mihai Ionac - Coordonatorul Programului de Training in Microchirurgia Reconstructiva; Conf. Univ. Dr. Lucian P. Jiga - Presedintele SRMR.

 
Centru de Recoltare pentru locuitorii din Lugoj şi zonele apropiate

  Locuitorii din Lugoj şi localităţile apropiate pot efectua acum toate tipurile de analize cu o acurateţe garantată de echipamentele de ultimă generaţie din dotarea laboratoarelor MedLife.MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, vine în întâmpinarea locuitorilor din Lugoj şi localităţile apropiate cu un nou Centru de Recoltare în Lugoj al Laboratorului MedLife Timişoara. În noua locaţie de pe strada Bucegi nr. 11 se pot recolta probe pentru toate tipurile de analize, acestea fiind prelucrate în cadrul Laboratorului MedLife Timişoara. Pacienţii Centrului de Recoltare MedLife Timişoara pot beneficia de analize pentru următoarele specialităţi ale medicinei de laborator: biochimie, hematologie şi coagulare, imunologie, microbiologie, anatomie patologica, citologie. De asemenea, se vor realiza analize de biologie moleculară, toxicologie şi genetică în colaborare cu laboratoarele MedLife din Bucureşti, dar şi în parteneriat cu cel mai important laborator din Franţa, Cerba-Pasteur. Exigenţele tuturor pacienţilor vor fi satisfăcute de calitatea serviciilor oferite de Laboratorul MedLife Timişoara, calitate certificată de standardul ISO 9001/2008 şi certificarea RENAR. Rezultatele analizelor se eliberează în maxim 24 de ore, iar pacienţii pot beneficia de reţeaua informatică implementată în laborator, accesând rezultatele online pe website www.medlife.ro cu ajutorul CNP-ului pacientului şi al unui cod unic primit la recoltare. De asemenea, medici specialişti şi de familie vor putea să acceseze toate rezultatele analizelor pacienţilor proprii prin generarea unui utilizator şi a unui cod unic de identificare.Recoltările se efectuează de luni până vineri, între orele 8 si 13.

 
Teatru studenţesc cu ... Al 9-lea cer

    După selecţia de noi membri de luni seara, Teatrul Studenţesc Thespis anunţă deschiderea stagiunii 2011-2012 cu unul dintre spectacolele cele mai gustate de public din stagiunea trecută, comedia contemporană Al 9-lea cer,după textul lui Marius Damian. Spectacolul are loc la Casa de Cultură a Studenţilor, Bv. Regele Carol I, nr. 9, Sala Studio 202 “Lelu Bihoi”, marţi, 11 octombrie, de la ora 20.Noua distribuţie îi include pe Ionuţ Peia, Popică Domoliu, Diana Velescu, Salahhé, Ana-Maria Gherman şi Ciprian Irimieş. Punerea în scenă îi aparţine lui Albert Bach.Motto-ul sub care se desfăşoară spectacolul este: “Mi-aş dori să emigrez / Pentru ca să fecundez / Alte naţii şi popoare / Să fac România mare”. La ce s-a ajuns în final... trebuie să vezi cu ochii tăi. Intrarea este liberă (la fel ca emigrarea).

 
Congresul Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie

  In perioada 19 – 21 octombrie la Timisoara va avea loc cel de al 13-lea Congres al Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie, cu participare internationala.Programul stiintific va fi axat in principal pe simpozioane si conferinte oferite de vorbitori distinsi din toata Europa, Statele Unite ale Americii si Asia. Sesiuni speciale cum ar fi Forum EFORT vor constitui unul dintre punctele culminante ale programului stiintific. Simpozioanele, workshop-urile, expozitiile de tehnica medicala vor fi, de asemenea, o parte importanta a programului congresului. In ansamblu, tematica va acoperi intreg spectru de ortopedie si traumatologie contemporana, cu un accent special in problematica traumatismelor pelvisului si ale coloanei cervicale, dar si asupra tratamentului modern al gonartrozei.

 
Misiune economică în Turcia

  Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, prin Centrul Enterprise Europe Network, organizeaza in perioada 14 – 17 noiembrie 2011, o misiune economica la Istanbul, cu ocazia celei de a 7-a editii a Targului International de Incaltaminte „AYMOD” 2011.Expozitia este una dintre cele mai mari platforme de intalniri dedicata industriei incaltamintei din Turcia si reuneste pe o suprafata de 50 000 m2 peste 350 de companii producatoare de incaltaminte si de articole din piele, designeri si distribuitori din 20 de tari ale lumii care vor prezenta si lansa colectiile de toamna – iarna 2011 – 2012. Programul misiunii economice include vizitarea targului international precum si intalniri de afaceri bilaterale, personalizate pentru fiecare companie participanta. In cadrul evenimentului, se vor desfasura si o serie de prezentari de moda si lansari de colectii. Organizatorii ofera gratuit cazare si mic dejun pentru trei nopti (pentru cate un reprezentant al firmei), contravaloarea altor cheltuieli aferente deplasarii fiind suportata de catre fiecare participant. Firmele interesate sa participe trebuie sa detina un potential suficient pentru import iar reprezentantul firmei sa aiba putere de decizie in ceea ce priveste activitatea de import. Este de preferat ca acesta sa fie cunoscator al limbilor engleza, franceza sau germana. Lista participantilor va fi supua aprobarii Ministerul Economiei din Turcia.Data limita de inscriere: 20.10.2011.

 
Internet pentru utilizatorii transportului public în comun

  Începând de astăzi 10 octombrie 2011, Primăria Municipiului Timişoara pune la dispoziţia timişorenilor care folosesc mijloacele de transport în comun, două noi facilităţi.  Astfel, împreună cu Asociaţia Timişoara.ro în parteneriat cu RATT în şapte locaţii unde există chioşcuri RATT de vânzare a biletelor, abonamentelor şi cardurile, a fost introdus acces gratuit la internet pe aparatele mobile sau laptopuri, pentru călători. Conexiunea la internet se face accesând reţeaua www.timisoara.ro. Prin accesul la internet, călătorii pot afla informaţii din trafic, harta transportului în comun şi alte informaţii de interes din oraşul Timişoara. Chioşcurile legate la wifi gratuit sunt: Traian Grozavescu (Posta Mare, Gara de Nord, Piata Libertatii, Torontalului, Calea Buziasului-AEM, Bulevardul Sudului, Piata 700. De asemenea, tot de astăzi, 10 octombrie este funcţional şi portalul www.tpltm.ro, unde călătorii pot afla modul optim în care pot ajunge dintr-o parte în alta a oraşului folosind mijloacele de transport în comun. Mai precis, doritorii au opţiunea de a tasta la calculator locaţia din care doresc să plece şi locaţia unde doresc să ajungă pe raza municipiului Timişoara, iar calculatorul le va afişa modul în care traseul dorit poate fi parcurs folosind mijloacele de transport în comun din Timişoara.De asemenea, site-ul conţine şi hărţile mijloacelor de transport în comun, punctele de vânzare a biletelor, informaţii utile despre transportul public local din Timişoara. Site-ul este bilingv, româno-englez. Site-ul va putea fi accesat şi de pe www.primariatm.ro şi www.ratt.ro. Pentru a depista şi elimina eventualele disfuncţionalităţi, încă se fac probe tehnice.Acest portal pentru promovarea mobilităţii cu mijloace de transport în municipiul Timişoara este realizat de Primăria Municipiului Timişoara în cadrul proiectului PIMMS TRANSFER, toate costurile fiind suportante din fonduri din cadrul proiectului.   

 
Moldovean cu permis fals de irlandez

  Poliţiştii de frontieră timişeni au depistat un bărbat care a încercat să treacă frontiera la volanul unui autoturism, fără a avea drept de conducere. În acest weekend, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră Costică T., în vârstă de 49 ani, din judeţul Neamţ, conducând un autoturism marca 'Kia'. Lucrătorii au solicitat bărbatului pe lângă documentele de călătorie şi prezentarea permisului auto. Având suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului, acesta neîndeplinind condiţiile actelor originale, au fost aprofundate verificările. În urma verificărilor s-a stabilit că persoana în cauză nu posedă permis, aceasta declarând că şi-a procurat permisul din Irlanda, de la un cetăţean a cărui identitate nu o cunoaste. În cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice fără permis, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

 
Frontieră + Weekend = 19 migranţi

  La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră timişeni au depistat nouăsprezece persoane care au trecut ilegal frontiera verde a României cu intenţia de a ajunge în Spaţiul Schengen. În toate situaţiile au fost întocmite actele premergătoare săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat.Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Lunga, Jimbolia şi Moraviţa au depistat în zona de competenţă, cinci grupuri de migranţi, formate din nouăsprezece bărbaţi, de diferite naţionalităţi. Persoanele depistate nu aveau documente de identitate asupra lor şi nu vorbeau limba română. Lucrătorii au procedat la conducerea acestora, la sediile Sectoarelor Poliţiei de Frontieră, în vederea clarificării situaţiei. Cu această ocazie s-a stabilit că este vorba despre şapte algerieni, şase marocani, cinci pakistanezi şi un tunisian, cu vârste cuprinse între 20 şi 37 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia în România. În timpul audierilor, cei în cauză au declarat că au recurs la această metodă deoarece doreau să ajungă în Spaţiul Schengen şi nu posedau vizele necesare. Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.