Stiri locale din Timisoara

Cele mai bune ştiri din Timişoara, Timiş, Banat şi Regiunea de Vest.
De la politică la cultură, de la economie la administraţie, de la bârfă la realitate.
Spiritul Timişoarei: obiectiv, informat, documentat, echilibrat, analizat, complet.

 
Conferinţe preoţeşti

Timiş - Până pe 20 octombrie, în Arhiepiscopia Timişoarei au loc conferinţele preoţeşti de toamnă, întâlniri care au ca temă centrală „Familia creştină în contextul actual”.Pe 10 octombrie s-a derulat întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Timişoara II, în sala de festivităţi a parohiei Timişoara-Iosefin, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Înaintea lucrărilor a fost oficiată o slujbă de Te Deum.În zilele următoare sunt programate conferinţele celorlalte patru protopopiate ale eparhiei: pe 17 octombrie - protopopiatul Deta, pe 18 octombrie - protopopiatul Făget, pe 19 octombrie - protopopiatul Timişoara I şi pe 20 octombrie - protopopiatul Lugoj.

 
Reeducare cu turci

  Buziaş - In perioada 6-10 octombrie, doi educatori, angajaţi ai Centrului de Reeducare Buziaş au participat, alături de specialişti ce lucrează in domeniul protecţiei sociale a minorilor din Portugalia, Turcia şi Italia, la cea de-a treia întâlnire în cadrul proiectului „Parteneriat pentru învăţare” ce a avut loc in Antakya - Turcia.Parteneri în acest proiect sunt instituţii ce au în custodie copii şi adolescenţi cu diferite dificultăţi/dizabilităţi din Italia, Turcia, Portugalia şi România.Specialiştii sistemului penitenciar românesc au vizitat centrele ce oferă protecţie socială minorilor din Antakya şi Iskenderun, precum şi Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Sociala a Minorilor din Antakya.Pe parcursul celor patru zile participanţii au putut observa modul de organizare şi funcţionare al acestor instituţii ce au in custodie minori, metodele de lucru dar şi modul de relationare al personalului cu tinerii. De asemenea au fost discutate detalii referitoare la următoarele întâlniri din Portugalia (martie - 2012) şi Italia (iunie - 2012) unde partenerii vor organiza expoziţii cu lucrări ale copiilor custodiaţi ce vor reproduce vestigii arheologice reprezentative pentru fiecare ţară.O alta problemă dezbătută în cadrul atelierelor de lucru a fost cea a elaborării produselor finale ale proiectului: site-ul web şi editarea unei cărţi ce va conţine descrierea activităţilor realizate în cadrul proiectului cu copiii aflaţi în custodie, modul de colaborare între instituţiile partenere, metode de lucru folosite, modificari comportamentale ale copiilor implicaţi precum si impresii ale perosanelor implicate (specialisti şi copii).Scopul final al proiectului este acela de a îmbunătăţii paleta de activităţi care se pot derula cu tineri ce provin din categori dezavantajate, prin utilizarea artei ca obiect tranziţional, în vederea achiziţionării unor abilităţi şi competenţe în domeniul vizat.

 
Fiscul vă cheamă la o întâlnire

  Directia Generala a Finantelor Publice Timis organizeaza in data de 20 octombrie 2011, ora 11, o intalnire cu contribuabilii, pentru informarea acestora cu privire la: - Art. XI al Ordonantei Guvernului nr. 30/31.08.2011, care reglementeaza conditiile de anulare sau reducere a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale restante la 31 august 2011;

 
Prezentarea şi dezbaterea Planului Urbanistic General

  Asociatia Studentilor de la Facultatea de Arhitectura Timisoara organizeaza prezentarea si dezbaterea Planului Urbanistic General, eveniment care va avea loc joi, 13.10.2011, începând cu ora 18, în Cafeneaua D’arc din Piaţa Unirii nr. 5 - Timişoara.Vorbitorii din cadrul acestui eveniment vor fi: arh. Eugen Pănescu (planwerk), arh. Rudolf Graef (VitaminA), arh-sef. Ciprian Silviu Cădariu, Conf. Dr. Arh. Vlad Gaivoronschi.Planul Urbanistic General este cel mai important document de planificare urbană.

 
Freddie Mercury, de 11 ani interpretat pe scena Operei

  Fanii lui Fredie Mercury vor sta din nou pe aceeaşi scenă cu o memorabilă întruchipare a idolului lor: unul dintre cele mai longevive spectacole de balet din România, „Dancing Queen. Povestea unei cariere”, va fi reluat vineri, 14 octombrie 2011, de la ora 19, pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara.Balet-rock pe muzica formaţiei Queen, spectacolul regizat de Sabine Wake este o producţie a Teatrului din Meiningen/Germania, preluată de Opera timişoreană, pe a cărei scenă a avut premiera în anul 2000.

 
Vin, femei, cântec şi balerini la Consiliul Judeţean Timiş

  În 13 octombrie, de la ora 19, în corpul anexă la Palatul Administrativ va avea loc concertul Incanto Quartetto (Ovidiu Rusu şi Nada Petrov la vioară, Veaceslav Mînzat la violă şi Marius Bernecker la violoncel), intitulat „Vin, femei şi cântec”. Invitaţi vor fi balerinii Alina Mihai şi Alin Radu. În programul evenimentului sunt cuprinse lucrări ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Lanner, Johann Strauss – fiul şi Johann Strauss – tatăl.

 
Salubritate cu japonezi pe mal de Bega

Primăria Municipiului Timişoara în parteneriat cu Institutul KAIZEN® România, organizează în data de 13 octombrie 2011, între orele 9 – 10,30, între Podul Michelangelo şi Podul Decebal, acţiunea KAIZEN – 5S Public.

 
Anestezie şi terapie intensivă cu ... Iris şi Gheorghe Zamfir

  In perioada 13 – 15 octombrie la Timisoara se va desfasura cea de-a 9-a editie a Cursului International de Ghiduri si Protocoale in Anestezie Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta. Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Societatea Romana de ATI, Asociatia pentru ATI „Aurel Mogosanu” si Clinica de ATI din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara.Odata cu trecerea timpului a devenit una din cele mai mari manifestari, editia din anul acesta avand inscrisi 1.200 de participanti.

 
Calorifer furat din casa parohială

  În data de 11 octombrie a.c, în jurul orei 14.30, F. Adrian a sesizat prin serviciul de urgenţă faptul că pe strada Andrei Şaguna, în casa parohială, este reţinută o persoană pe care a surprins-o după ce i-a sustras un calorifer. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Secţiei 2 Poliţie, care a constatat că C. SABIN, de 29 ani, din Timişoara, profitând de faptul că uşa de acces în imobil nu era asigurată, a pătruns în interior, iar de pe casa scării a sustras un calorifer din fontă, fiind surprins şi reţinut de proprietar. Prejudiciul a fost recuperat caloriferul fiind înapoiat părţii vătămate. C. Sabin a fost reţinut pentru 24 de ore urmând să fie prezentat Parchetului de pe Lângă Judecătoria Timişoara cu propunere de arestare preventivă. În continuare se efectuează cercetări în dosarul penal faţă de C. Sabin sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

 
Doi minori au spart un magazin din Dudeştii Vechi

  La data de 11.10.2011, în jurul orei 7,30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Sânnicolau Mare au fost sesizaţi de către C. Rozalia, administratorul unei societăţii comerciale din Dudeştii Vechi, despre faptul că persoane necunoscute au pătruns în incinta magazinului de unde au sustras bunuri alimentare şi nealimentare în valoare de 3.500 de lei. În urma investigaţiilor efectuate, au fost identificaţi şi depistaţi B.D.M., de 15 ani, din Sânnicolau Mare şi C. D. A., de 17 ani, din sat Popeşti, judeţul Bacău, suspecţi de comiterea furtului. Întregul prejudiciu a fost recuperat de la minorul C.D.A., bunurile fiind predate părţii vătămate. Cercetările vor continua sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat şi pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor doi tineri.

 
Percheziţie la un austriac din Petroasa Mare

  Poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase-Timiş împreună cu cei de la Secţia 7 Poliţie Rurală Boldur, au desfăşurat, în data de 11.10.2011, în jurul orei 16, o acţiune pe raza localităţii Petroasa Mare, pentru combaterea deţinerii ilegale de arme şi muniţii. În cadrul acestei acţiuni, în baza mandatului emis de către judecător, s-a efectuat o percheziţie domiciliară la reşedinţa lui H. Ernest, cetăţean austriac, stabilit de 20 de ani în România. În urma percheziţiei au fost găsite la locuinţa acestuia un pistol de semnalizare, patru cartuşe de semnalizare şi 12 tuburi folosite, un revolver de calibrul 6 mm şi un pistol de acelaşi calibru, o cutie cu 94 de cartuşe aferente acestei arme, 180 de cartuşe de calibrul 22 lr (folosite la braconaj datorită faptului că sunt mai ieftine), 45 de capse pirotehnice, 4 petarde şi o cutie de 54 de alice pentru armă cu aer comprimat. În continuare, poliţiştii efectuează cercetări faţă de H. Ernest, de 59 de ani, cu reşedinţa în Petroasa Mare, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de armă letală fără drept şi operaţiuni de arme fără drept. Toate bunurile descoperite în locuinţă au fost ridicate, urmând să fi supuse unei constatări tehnico-ştiinţifice balistice.

 
Aquatim contorizează peste tot

  Printre cele mai importante măsuri de îmbunătăţire a calităţii serviciilor aplicate de Aquatim, în calitate de operator regional, în localităţile din judeţ aflate în aria sa de operare, se numără montarea contoarelor de apă la toate imobilele necontorizate. Măsura de contorizare, aplicată cu succes în Timişoara, este una dintre bunele practici pe care Aquatim a decis să le implementeze şi în celelalte localităţi. Rolul acesteia este de a reduce consumul şi risipa de apă, iar plata facturii se va face pe baza consumului înregistrat de contor.Una dintre primele localităţi care au fost incluse în programul de contorizare este oraşul Recaş, din cauza fluctuaţiilor mari de presiune şi debit înregistrate în special seara în perioada verii când se udă frecvent grădinile. În Recaş se vor monta 140 de contoare de apă dintre care 80 la blocuri, unde echipele Aquatim au construit cămine de branşament, iar 60 la case. Până acum, aici, au fost montate 22 de contoare, cu precădere la blocuri, pentru ca locatarii să conştientizeze pierderile din instalaţia interioară şi să se elimine, astfel, risipa de apă. Apometrele, care vor fi montate în localităţi în cadrul acestei acţiuni, provin din înlocuirea în Timişoara a circa 3.000 de contoare cu citire manuală cu unele cu transmisie radio. Acestea se află în termenul de scadenţă metrologică şi după verificare, eventual reparare, vor fi montate în localităţile unde apar consumuri ridicate sau fluctuaţii mari de presiune. Astfel, Aquatim va respecta unul din angajamentele asumate pentru 2011, din strategia de dezvoltare regională, care prevede realizarea etapizată a contorizării pentru toate branşamentele din aria de operare, până la sfârşitul anului 2013.