Stiri locale din Timisoara

Cele mai bune ştiri din Timişoara, Timiş, Banat şi Regiunea de Vest.
De la politică la cultură, de la economie la administraţie, de la bârfă la realitate.
Spiritul Timişoarei: obiectiv, informat, documentat, echilibrat, analizat, complet.

 
Crize sau Încă o poveste de dragoste

  Timişoara - Teatrul Naţional din Timişoara a fost invitat să participe la a IV-a ediţie a Festivalului de teatru contemporan draMa, organizat de Teatrul „Tomcsa Sandor” din Odorheiu Secuiesc cu spectacolul Crize sau Încă o poveste de dragoste de Mihai Ignat, un concept de Roberta Popa Ionescu. Festivalul draMa se constituie ca o platformă culturală care pune în dialog dramaturgia contemporană românească şi cea maghiară. Spectacolul Teatrului Naţional, a cărui distribuţie este compusă din Roberta Popa Ionescu şi Călin Ionescu este programat în sala Teatrului „Tomcsa Sandor” sîmbătă, 15 octombrie, de la ora 19.

 
Zilele comunităţilor bulgare

  Timişoara - Sâmbătă, 15 octombrie şi duminică, 16 octombrie 2011 la Timişoara va avea loc manifestarea „Zilele Comunităţilor Bulgare”. Conform programului sâmbătă, 15 octombrie 2011, începând cu ora 18, în biserica romano-catolică din Timişoara-Mehala va avea loc o sfântă liturghie, care va fi urmată de un program cultural în sala de cateheză a parohiei. Duminică, 16 octombrie 2011, membrii comunităţilor bulgare vor participa în biserica Notre Dame din Timişoara-Iozefin la o liturghie solemnă, celebrată la ora 11. În după-amiaza aceleaşi zile, începând cu ora 16, în sala de cateheză a Parohiei Romano-Catolice din Timişoara-Mehala va avea loc un program cultural-artistic.

 
18 octombrie - zi de importanţă locală

La 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoya isi face intrarea triumfala in cetatea Timisoarei

 
Percheziţii, suspecţi, feroase şi neferoase pe defileul Dunării

Moldova Nouă - 19 persoane sunt suspectate că au sustras materiale feroase şi neferoase din incinta unei societăţi comerciale din oraşul Moldova-Nouă. În urma controalelor şi percheziţiilor efectuate, au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor: 20 tone material feros, un pistol marca TT, peste 6.000 de euro, 13.000 de lei şi 38 telefoane mobile. Poliţişti ai Poliţiei Oraşului Moldova - Nouă, în colaborare cu cei din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin şi Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin au efectuat, astăzi, trei controale la societăţi de colectare materiale feroase şi neferoase de pe raza oraşului Moldova-Nouă, precum şi la o societate de pază. Totodată, au efectuat 19 percheziţii domiciliare în localităţile Moldova-Nouă, Gîrnic şi Coronini. Acţiunile au fost efectuate în vederea probării activităţii infracţionale a mai multor persoane suspectate de furturi de materiale feroase şi neferoase din incinta unei societăţi comerciale de pe raza oraşului Moldova-Nouă. În urma controalelor şi percheziţiilor efectuate, au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor: 20 tone material feros, un pistol marca TT, 6.220 euro, 13.250 lei şi 38 telefoane mobile. În baza probatoriului administrat în cauză, s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 19 persoane, din care 16 pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, două persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat şi o persoană pentru tentativă la înşelăciune. Toate cele 19 persoane vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova-Nouă, în vederea sesizării Judecătoriei Moldova-Nouă, pentru arestarea preventivă a acestora.

 
Cofetari şi brutari pentru Stuttgart

  Timişoara - Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş prin Centrul Enterprise Europe Network pregăteşte o misiune economică în Germania, cu ocazia Expoziţiei pentru Patiseri şi Cofetari – SÜDBACK, care se desfăşoară în perioada 22 - 25 octombrie 2011, la Stuttgart.Expoziţia se organizează anual, începând cu 1978, şi este una dintre cele mai importante evenimente dedicate cofetarilor şi brutarilor din Germania şi nu numai.Anul acesta, în rândul expozanţilor accentul este pus pe următoarele produse: Utilaje de panificaţie, Utilaje pentru îngheţată, Materii prime, Design interior, Alimente congelate, Cafea, Amelioratori, Dulciuri, Echipamente specializate, Ambalaje, Cuptoare, Servicii, Tehnologii de refrigerare şi climă, Publicaţii de specialitate. Prin intermediul reţelei Enterprise Europe, participanţilor li se vor organiza întâlniri prestabilite cu firme din Germania, în funcţie de interes şi domeniu de activitate. Enterprise Europe Network este cea mai largă reţea din Europa care oferă servicii de informare şi consultanţă pentru întreprinderi, având peste 600 de puncte de contact, unde activează 4000 de profesionişti cu experienţă din 50 de ţări.Informaţii suplimentare şi înscrieri de participare la tel. 0374/160951, e-mail: eunger@cciat.ro, Emõke-Iuliana Kiss - manager de proiect.

 
Cursuri de antreprenoriat, o nouă serie

  Timişoara - În cadrul Proiectului “Iniţiere în dezvoltarea afacerii”, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş anunţă începerea celei de-a doua serii de cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale în specialităţile: manager de proiect, management strategic, procese decizionale, managementul schimbării, leadership, finanţe pentru non-finanţişti, managementul performanţei şi negociere. Participanţii din cele trei grupe din prima serie de cursuri aflată în plină derulare au apreciat atât profesionalismul lectorilor cât şi tehnicile didactice dinamice şi interactive. Cursurile care s-au bucurat de cel mai mare succes sunt cele de manager de proiect, leadership şi finanţe pentru non-finanţişti.Proiectul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi este derulat de Resources Development & Ideas Bucureşti în calitate de partener coordonator alături de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş – partener naţional Regiunea Vest, CCIA Ialomiţa – partener naţional Regiunea Sud-Muntenia, Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna – partener naţional Regiunea Centru, Asociaţia Junior Chamber International Cluj-Napoca – partener naţional Regiunea Nord-Vest, HUM Management Consulting Cluj-Napoca - partener naţional Regiunea Nord-Vest şi Pannenbacker Consulting Erlangen (Germania) şi Negotiate Ltd. Edinburgh (Marea Britanie) ca parteneri transnaţionali.Proiectul vizează dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale prin programe de formare şi servicii inovatoare de coaching şi se adresează managerilor şi angajaţilor cu atribuţii de conducere din IMM-uri. Participarea la aceste cursuri este gratuită.Persoanele care doresc să se înscrie pentru seriile următoare de cursuri se pot adresa CCIAT, la tel. 0374-160832, e-mail: amluca@cciat.ro, Ana Maria Luca - , pentru înregistrare în baza de date şi completarea fişei de înscriere cu selectarea cursurilor la care doresc să participe.

 
Şase diplome internaţionale de limba franceză

Timişoara - Sesiune de examene DELF / DALF, în zilele de 12 – 13 noiembrie 2011, la Institutul francez din Timişoara, pentru toţi cei care doresc să-şi valideze competenţele lingvistice în conformitate cu nivelurile descrise de Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbile Străine, pentru studenţii care doresc burse de studiu în Franţa, pentru persoanele care doresc un atu în plus în carieră, iar elevii care au diplomele DELF B1 si DELF B2 nu mai susţin evaluarea la limba franceză din cadrul examenului de bacalaureat. Inscrieri: până în data de 27 octombrie 2011 DELF (Diplôme d’Etudes en Langue Française)/DALF (Diplôme Approfondi de Langue Française) sunt diplomele de franceză eliberate oficial şi garantate de către Ministerul Educaţiei din Franţa. DELF-ul cuprinde 4 nivele, fiecare dintre ele reprezentând o certificare aparte şi însemnând eliberarea unei diplome distincte : DELF A1 - valorificarea primelor cunoştinţe, DELF A2 - competenţa elementară, DELF B1 - nivelul “prag” intermediar, DELF B2 - nivelul utilizatorului independent. DALF-ul certifică utilizarea limbii franceze la nivel ridicat şi cuprinde cele două niveluri superioare ale Cadrului European Comun de Referinţă pentru limbi: DALF C1 - experienţă şi autonomie, DALF C2 - măiestrie. În această sesiune de examene se acordă reduceri semnificative cursanţilor institutului şi studenţilor. Pentru o sesiune reuşită, se recomandă candidaţilor cursurile de simulare / antrenament accesibile la IFT. De asemenea, se mai recomandă documentaţia de prezentare a probelor disponibilă la biroul de relaţii cu publicul sau diversele resurse din cadrul mediatecii. INFORMAŢII SUPLIMENTARE se pot obţine la IFT (bd. C.D. Loga nr.46) de luni până vineri (orele 10-18), la tel: 0256 – 490544, 201453, 201439 sau accesând site-ul www.ccftimisoara.ro. Persoană de contact Veronica CRISTODORESCU veronica.cristodorescu@istitutfrancais-roumanie.com.

 
Schimb de experienţă în chirurgie plastică

  Timişoara - Un grup mixt de 27 de specialisti din Austria, format din manageri, medici, asistente medicale si directori administrativi, precum si membrii clinicilor medicale Holding va vizita, vineri, 14 octombrie, „Casa Austria”, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara. Intalnirea cu specialistii de la „Casa Austria” este una benefica pentru ambele parti, fiind un bun prilej pentru un schimb reciproc de experienta. Constructia si functionarea „Casei Austria” a fost posibila prin eforturile si dedicatia Prof. dr. Johanes Poigenfuerst din Viena, care a initiat o vasta actiune umanitara la care au participat peste 5000 de donatori din Austria. Clinica de Chirurgie Plastică – Casa Austria oferă servicii medicale de calitate într-o largă arie de patologie care aparţine specialităţii noastre, fiind singura clinică de profil din Timişoara.Afecţiunile care pot beneficia de tratament în clinică sunt variate, incluzând aria largă a chirurgiei reconstructive a corpului (faţă, trunchi, membre), precum şi urgenţele specifice. Scopul chirurgiei plastice este să îndepărteze din organism zone sau segmente bolnave (tumori, cicatrici, ţesuturi lezate, etc) şi apoi să reconstruiască forma şi mai ales funcţia zonei respective.

 
0800.806.806 - telefonul anticorupţiei

  Timiş - Pentru conştientizarea populaţiei cu privire la drepturile sale la servicii publice corecte Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş împreună cu Serviciul Teritorial Timiş al Direcţiei Generale Anticorupţie desfăşoară o campanie de informare a cetăţenilor despre existenţa liniei verde anticorupţie 0800 806 806 număr gratuit apelabil din orice reţea de telefonie, la care pot fi sesizate faptele de corupţie ale personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor. În acest sens la sediile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş de pe B-dul Take Ionescu nr. 44-46, al Poliţiei Municipiului Timişoara de pe strada Andrei Mocioni nr. 8-10, Secţiei 3 Poliţie de pe Calea Şagului nr. 16 şi al Poliţiei Oraşului Deta de pe Calea Ghiladului nr.3, din aceeaşi localitate au fost amplasate bannere de informare a populaţiei judeţului Timiş despre existenţa liniei verde anticorupţie 0800 806 806 ca modalitate de sesizare a faptelor de corupţie. La această linie telefonică răspund ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, zilnic de luni până vineri, între orele 8 - 16, iar după ora 16 şi în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale intră în funcţiune căsuţa vocală unde cetăţenii pot lăsa mesajele dorite. În funcţie de faptele semnalate, o parte din apeluri sunt trimise spre soluţionare structurilor teritoriale ale D.G.A., iar cele care impun, sunt transmise cu celeritate spre a fi exploatate de ofiţerii operativi, în acest sens, fiind organizate acţiuni de flagrant de către lucrătorii DGA, sub supravegherea procurorului competent.

 
Crimă cu... alcool

  Iam - Poliţia Oraşului Oraviţa a fost sesizată despre faptul că B. VIRGIL, de 23 ani, a decedat la locuinţa sa din localitatea Iam. În urma efectuării autopsiei s-a stabilit că decesul a survenit în urma unui hematom produs prin lovire directă cu un corp dur. Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul la faţa locului s-a deplasat echipa de cercetare din cadrul I.P.J. Caraş-Severin, iar în urma cercetărilor efectuate împreună cu lucrători din cadrul Poliţiei Oraşului Oraviţa s-a stabilit că victima şi tatăl său, B. CHIM, în seara zilei de 11.10.2011, orele 23.30, pe o stradă din localitatea Iam, pe fondul consumului de alcool au avut o altercaţie cu S. ION, de 33 ani, şi familia acestuia. S. ION i-a aplicat victimei o lovitură în zona capului cu o bâtă după care fiecare dintre cei implicaţi în scandal au plecat la domiciliile lor. În dimineaţa zilei de 12.10.2011 membrii familiei au constatat că B. VIRGIL a decedat. S. ION este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de 'lovituri cauzatoare de moarte', faptă prevăzută şi pedepsită de art. 183 Cod Penal.

 
Criminalul de la stână a fost prins

  Lovrin - Poliţiştii din cadrul Serviciului de Poliţie Transporturi Caraş-Severin, l-au depistat în trenul care circula pe relaţia Stamora Moraviţa - Bucureşti, între localităţile Caransebeş şi Băile Herculane, pe A. Mihai, de 23 de ani, din localitatea Târgu Bujor, judeţul Galaţi, suspect că i-a aplicat lui M. Ana, de 67 de ani, din localitatea Poiana Sibiului, judeţul Sibiu, mai multe lovituri cu un corp dur, urmate de decesul victimei.Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş l-au preluat pe acesta în vederea continuării cercetărilor fiind reţinut pe bază de ordonanţă de reţinere urmând ca în cursul acestei zile să fie prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş cu propunerea de arestare preventivă.

 
Control la spălătoria unde a fost agresat Costel Busuioc

    Timişoara - Urmare cazului mediatizat în care solistul Costel Busuioc a fost agresat la Timişoara pentru că a solicitat bonul fiscal la o spălătorie, Garda Financiară s-a autosesizat şi a demarat o acţiune de control la respectivul agent economic.Neemiterea bonului fiscal pentru operaţiunile comerciale efectuate de către agentul economic constituie contravenţie, potrivit OUG nr.28/ 1999 republicată şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 8.000 şi 40.000 lei şi poate atrage după sine suspendarea activităţii societăţii pentru o perioadă de trei luni.Totodată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală aminteşte agenţilor economici că neîndeplinirea obligaţiei de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi neintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative constituie contravenţii sau, după caz, infracţiuni.De asemenea, potrivit art. 9 din acelaşi act normativ, clienţii trebuie să solicite şi să păstreze bonurile fiscale asupra lor până la părăsirea unităţii de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, în vederea prezentării lor la un eventual control. Cetăţenii care identifică aspecte legate de încălcarea prevederilor legale în acest domeniu pot adresa o sesizare scrisă pe cale electronică la adresa de mail sesizari.anaf@mfinante.ro sau prin poştă la adresa Agenţia Naţională de Administrare Fiscală str.Apolodor nr.17 sector 5 Bucureşti - 050741, cu respectarea prevederilor OG.nr. 27/ 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, modificată şi aprobată prin Legea nr.233/ 2002.