Stiri locale din Timisoara

Cele mai bune ştiri din Timişoara, Timiş, Banat şi Regiunea de Vest.
De la politică la cultură, de la economie la administraţie, de la bârfă la realitate.
Spiritul Timişoarei: obiectiv, informat, documentat, echilibrat, analizat, complet.

 
Parteneriat comercial şi de afaceri

Timişoara - KAS invită luni, 17 octombrie, cu începere de la ora 19, in Timisoara, la Centrul Regional de Afaceri (CCIAT, langa Olimpia), B-dul. Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Dunarea etaj I, la prezentarea primei reţele comerciale private din Romania, în cadrul căreia poţi deveni asociat. Vei afla detalii despre primul parteneriat comercial şi de afaceri realizat prin asocierea naţională dintre comercianţi şi consumatori, avantajele de a fi partener cu firmele din grup, mecanismul prin care membrii reţelei cumpără în permanenţă la preţuri reduse produsele/serviciile firmelor din grup, mecanismul de asociere şi sursele generatoare de venituri pentru partenerii asociaţi cu firmele din grup, detalii despre Franciza KAS şi platforma comercială a reţelei.RND|KAS este prima reţea comercială privată din România, dezvoltată în domeniul CONSUMULUI GENERAL DE PRODUSE ŞI SERVICII, prin asocierea naţională dintre comercianţi şi consumatori. Reţeaua a fost fondată cu scopul de a elimina neajunsurile actualului sistem economic (lipsa banilor la consumatori; lipsa de capital şi clientelă, la firme). RND este un sistem comercial care asigură accesul consumatorilor la produsele şi serviciile firmelor din grup mereu la preţuri reduse, accesul membrilor reţelei la venituri lunare din încasările RND şi din afacerile firmelor din grup, accesul companiilor la piaţa comună de desfacere şi consum a reţelei, pentru asigurarea creşterilor de rulaje şi profit.

 
Salonul tinerilor artişti

Timişoara - Salonul tinerilor artişti, aflat la prima ediţie în Timişoara, propune participanţilor o temă provocatoare, analitică şi caracterizată de o multitudine de semne şi simboluri în universul vizual: „Arta şi matematica, abstractizări ale realităţii culturale”. Participarea este deschisă tuturor artiştilor si cercetatorilor cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani care îmbogăţesc prin aportul de creativitate domeniul in care se manifesta. Membrii titulari ai uniunilor de creaţie sau au absolvit instituţii de învăţământ de profil (licenţă, masterat în arte plastice) sunt invitaţi .Tinerii pot participa cu 1-2 lucrări realizate în ultimii doi ani, iar dimensiunea maximă este de 100/100 cm. Operele trebuie însoţite de fişa de participare completată şi semnată de artist şi un cd cu imaginea jpg a operei realizate, un scurt CV (10-15 randuri în care sa fie specificate în ordine urmatoarele informaţii: data si locul nasterii, studiile, expozitiile personale, expozitiile de grup, premiile/bursele obtinute, contactul ) şi o fotografie portret a participantului .Operele înrămate sau încadrate de baghetă trebuie să beneficieze de sistem de acroşaj, iar pe verso trebuie să conţină următoarele date :autorul, titlul lucrării, tehnica, dimensiunile, adresa participantului, telefonul , e-mail, preţul lucrării.Sunt aşteptate lucrări executate în tehnici clasice sau moderne, proiecte şi texte de maxim 1 pagină legate de tema propusă.Anul acesta expoziţia se va realiza la Palatul Administrativ din Timişoara.Lucrările sunt aşteptate la sediul UAP din Timişoara (Strada George Enescu, nr. 1, 300022 – TIMIŞOARA, Judeţul TIMIŞ, ROMÂNIA, telefon/fax +40 (0)256 492202, e-mail: uapt@clicknet.ro) . Programul de lucru este zilnic, între orele 10- 17, exceptând sâmbăta şi duminica.Termenul pentru depunerea lucrarilor este 20- 25 noiembrie 2011.Taxa de participare este de 25 Ron.

 
Servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe

Timişoara - Fundatia „Pentru Voi” va organiza in 18-19 octombrie, la Rectoratul Politehnicii Timisoara, conferinta nationala cu participare internationala cu tema „Servicii sociale pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale severe”. Evenimentul face parte din proiectul Economia sociala - o sansa pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - „Investeste in oameni!”. Persoanele cu dizabilitati intelectuale severe continua sa fie cea mai marginalizata categorie considerata „exclusi intre exclusi”. Desi nu persoanele cu dizabilitati au creat criza, ele platesc nota de plata, din pacate.Reforma in domeniul asistentei sociale este o prioritate asumata a Guvernului. Care este viitorul persoanelor cu dizabilitati, intre declaratiile publice care cer renuntarea la „statul social” in România si Stategia Europa 2020, unde coeziunea sociala este unul dintre cei 3 piloni ai dezvoltarii Uniunii Europene? Reducerea costurilor nu trebuie facuta in detrimentul persoanelor cu dizabilitati. „In ciuda declaratiilor facute de conducatorii nostri, statisticile arata ca Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste cheltuielile sociale pe cap de locuitor. De aceea, este nevoie de un dialog intre guvernanti si societatea civila, pentru a gasi modalitatile de eficientizare a sistemului social din Romania, fara a condamna la izolare si saracie persoanele cu dizabilitati intelectuale" a declarat Laila Onu, directorul executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.La eveniment vor participa specialisti de marca din Olanda si Suedia, cu o vasta experienta in domeniul politicilor si serviciilor sociale pentru adulti cu dizabilitati intelectuale severe si autism. Deasemenea a confirmat participarea si doamna Claudia Bratan, Director general al Directiei Generale Protectia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale.Conferinta se adreseaza profesionistilor implicati in incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale severe/economie sociala.

 
Spânzurat la 20 de ani

Hitiaş - În ziua de 14 octombrie 2011 poliţiştilor le-a fost semnalat faptul că într-o locuinţă din localitatea Hitiaş, judeţul Timiş, se află spânzurată o persoană. La faţa locului s-a deplasat de urgenţă o echipă operativă, care a stabilit că persoana este P. Dan Adelin, de 20 de ani, domiciliat în imobilul respectiv.În urma verificărilor efectuate, pe suprafaţa corpului nu au fost găsite urme de violenţă doar un şanţ de profunzime în jurul gâtului, nici vreun bilet care să justifice gestul acestuia.Corpul neînsufleţit a fost transportat la morga Spitalului Municipal Lugoj in vederea efectuării necropsiei.Poliţiştii vor continua cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a condiţiilor în care a survenit decesul persoanei.

 
S-a aruncat de la etajul 7. La faţa locului nu s-a găsit nici un bilet

 Timişoara - În ziua de 14 octombrie, poliţiştilor le-a fost semnalat faptul că de la fereastra unui salon aflat la etajul şapte al Spitalului Judeţean din Timişoara a căzut o persoană. La faţa locului s-a deplasat de urgenţă o echipă operativă din cadrul Secţiei 2 Poliţie Timişoara, care în urma primelor verificări efectuate a stabilit că persoana în cauză este C. Ioan, de 47 de ani din Timişoara, pacient în unitatea medicală de mai sus.Din primele cercetări reiese faptul că gestul acestuia a fost unul voluntar, la faţa locului nefiind găsit vreun bilet care să îl justifice.Poliţiştii vor continua cercetările pentru a stabili cu exactitate condiţiile în care a avut loc evenimentul.

 
Aniversare 15 ani Pentru Voi

 Timişoara - Fundatia „Pentru Voi” aniverseaza 15 ani de activitate, in cadrul unui eveniment care va avea loc luni 17 octombrie, de la ora 18.00, la Filarmonica „Banatul” din Timisoara.  Programul cuprinde:Prezentarea celor mai importante momente “Pentru Voi”, Oferirea unor distinctii celor mai apropiati prieteni si sustinatori ai activitatii Fundatiei, Video-marturii ale beneficiarilor Fundatiei, Proiecte de viitor, Concert simfonic extraordinar sustinut de Filarmonica “Banatul” Timisoara: dirijor Radu Popa, solisti Catalina Costin (vioara), Cosmin Balean (duduk). Invitati speciali: Victor Walstrom – fost presedinte al Inclusion International, Elaine Johansson – fost presedinte FUB Suedia, Joze Janssen – presedinte Fundatia Prietenii Sperantei, Olanda, Herman Schimmel, Presedinte Rotary Elst over Betuwe, Olanda, Jacky Cathala – Clubul Rotary Carmeaux, Franta, Clubul Rotary Timisoara, Gheorghe Ciuhandu – Primarul Municipiului Timisoara, Constantin Ostaficiuc – Presedintele Consiliului Judetean Timis, Mircea Băcală – Prefectul Judetului Timis.„Este un eveniment dedicat tuturor celor care sunt alaturi de noi de 15 ani: beneficiarii nostri, familiile lor, autoritatile locale, finantatori nationali si internationali, parteneri din tara si strainatate, reprezentanti ai comunitatii locale de afaceri, ai presei, voluntarii nostri. Este un moment de bilant in care gandurile noastre se indreapta cu recunostinta catre toti aceia care ne-au ajutat sa redam demnitatea persoanelor cu dizabilitati si sa le readucem in mijlocul comunitatii timisorene" a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

 
Cum să nu furi o turmă de oi

  Oraviţa - În data de 12.10.2011, ora 11, Poliţia Oraşului Oraviţa a fost sesizată de M. NICOLETA, din comuna Berlişte, despre faptul că în cursul nopţii i-au dispărut 140 de oi, care se aflau în stâna de ovine situată la ieşirea din localitatea Berlişte spre satul Milcoveni.În baza celor sesizate a fost intensificat controlul mijloacelor de transport animale şi verificarea temeinică a provenienţei şi legalităţii documentelor de însoţire.De asemenea, în întreaga zonă au fost efectuate cercetări, iar în data de 13.10.2011, în jurul orei 14, cele 140 de ovine au fost identificate, abandonate pe raza localităţii Secăşeni, la intrarea pe izlazul comunal. Turma de 140 oi a fost predată proprietarului acesteia. În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti, în cursul zilei de 15.10.2011 au fost identificaţi şi reţinuţi cei trei suspecţi ai furtului, aceştia fiind G.BOGDAN, de 20 de ani, din Sibiu, S.SIMION, de 31 de ani şi S.ROMULUS, de 34 de ani, ambii din Buchin.Cu ocazia cercetărilor s-a stabilit că aceştia sunt suspectaţi de comiterea unui alt furt tot de ovine de pe raza localităţii Ticvaniu Mare.Cei trei au fost conduşi la sediul poliţiei unde oamenii legii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, iar pe numele acestora au fost emise mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 15 zilei.

 
Fantomele penale cu cearceafuri albe

  Bozovici - Lucrătorii Secţiei 6 Rurale Bozovici au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 la data de 15.10.2011, în jurul orelor 13.00, de către S.P., de 75 de ani, din Gârbovăţ despre faptul că în timp pe se afla cu soţia sa în grădina casei, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa sa de unde au sustras bunuri şi un telefon mobil. Victimele au surprins într-o camera a imobilului două persoane necunoscute care sustrăgeau bijuterii din aur în valoare de 13000 de lei şi un telefon mobil, iar în încercarea de a fugi din cameră suspecţii şi-au acoperit feţele cu un cearşaf alb pentru a nu fi recunoscute, au îmbrâncit-o pe S.I., de 69 de ani, care a căzut şi pe care au lovit-o cu o bâtă în zona capului.În urma activităţilor desfăşurate cu operativitate de poliţişti au fost identificaţi şi reţinuţi cei doi suspecţi la câteva ore după comiterea infracţiunii, aceştia fiind U.S., în vârstă de 15 ani şi S.PETRU, în vârstă de 24 de ani, ambii domiciliaţi pe raza comunei Bozovici.Cei doi au fost conduşi la sediul poliţiei unde oamenii legii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie în formă calificată, iar S.PETRU a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa cu propunere de arestare preventivă în cursul zilei de astăzi, 16.10.2011.

 
Gazprom investeşte la Biled şi Periam

Bucureşti - Premierul Emil Boc a avut o întrevedere cu o delegaţie a NIS (Naftna Industrija Srbije), companie subsidiară a Gazprom Neft, condusă de Kirill Kravchenko, director general pentru Serbia şi director general adjunct pentru activele din străinătate al Gazprom Neft.NIS, cea mai mare companie petroliera din Serbia, este detinuta in proportie de 51% de Gazprom Neft. Compania sarba a fost achizitionata de Gazprom in 2009 in urma unui acord incheiat intre Serbia si Rusia. NIS este una dintre cele mai mari companii din sud-estul Europei avand ca domenii de activitate explorarea, productia si rafinarea de titei si gaze naturale, precum si vanzarea de produse petroliere.Reprezentanţii companiei i-au prezentat premierului intenţiile de dezvoltare în România, arătând că planurile includ investiţii în domeniul petrolier de câteva sute de milioane de euro până în 2015 şi crearea de aproximativ 500 de locuri de muncă.  Cum se doreşte extinderea şi monopolizarea zonei, este posibil să investească şi la Solventul, în Timişoara, cum precizează unele surse. La întrevederea de la Palatul Victoria au mai participat Constantin Nicolaus Petri, director general adjunct al companiei Gazprom Neft pentru industria de ţiţei a Serbiei şi director al departamentului pentru investiţii şi strategie, Alexander Churilin, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Ion Ariton, ministrul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, Dan Iuliu Plaveti, preşedinte al ANRE, şi Alexandru Pătruţi, preşedinte ANRM.Naftna Industrija Srbije (NIS) şi Canada East West Petroleum Corp (EWP) au semnat un memorandum, în care companiile vor colabora în explorarea şi dezvoltarea a patru blocuri din România - EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Perry) şi EX-8 (Blled)- cum scrie pe siteul firmei, ultimile două fiind de fapt Periam şi Biled, EWP obtinand in prealabil de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale concesiunea a celor patru perimetre petroliere.Programul de explorare presupune achizitia si procesarea de date seismice 2D de pe 900 de kilometri patrati si de date 3D de pe 600 de kilometri patrati, urmand sa fie infiintate 12 sonde in cele patru perimetre. NIS va detine 85%, urmand sa finanteze in intregime toate lucrarile de mediu, achizitiile si prelucrarea datelor 2D si 3D si costurile de foraj. East West Petroleum Corp va mentine o pondere de 15%. Potrivit estimarilor, in Romania exista rezerve de petrol de 1,4 miliarde de barili.

 
Timişorean nominalizat pentru Premiul Literar Elveţian

  Timişoara - Casa Romanilor din Elvetia anunta ca romanul "Jacob beschliesst zu lieben" ("Jacob decide să iubească") al scriitorului de origine română Cătălin Dorian Florescu a fost nominalizat pentru ediţia din acest an a Premiului Literar Elveţian. O autoare şi alţi trei autori concurează alături de Cătălin Dorian Florescu pentru premiu: Monica Cantieni cu "Grünschnabel", Felix Philipp Ingold cu "Alias oder Das wahre Leben", Charles Lewinsky cu "Geren" şi Peter Stamm cu "Seerücken". Cele cinci opere demonstrează, conform juriului, multivalenţa literaturii elveţiene contemporane si conving prin calitatea literară de excepţie.Între 28 octombrie şi 7 noiembrie, autorii nominalizaţi vor fi prezenti în cadrul unui tur literar în Berlin, Düsseldorf, Hamburg, München, Zürich şi Berna. La BuchBasel - Târgul de carte din Basel - publicul va avea ocazia de a-i asculta pe autori citind din operele lor, între 18 şi 20 noiembrie 2011. În cadrul duminicii Târgului, pe 20 noiembrie, la ora 11, va fi comunicat şi sărbătorit câştigătorul premiului.Premiul literar elveţian a fost lansat în 2008 cu scopul de a atrage atenţia asupra creaţiilor remarcabile ale autorilor elveţieni. Primele trei ediţii au fost foarte fructuoase din perspectiva SBVV şi a Târgului de Carte din Basel. Premiul contribuie la popularizarea literaturii elveţiene, la creşterea vânzărilor şi oferă cititorilor experienţe literare de calitate. Anul acesta au concurat 60 de titluri (faţă de 69 în 2010), propuse de 20 de edituri germane, 17 elveţiene şi 3 austriece.Catalin Dorian Florescu, nascut in 1967, la Timisoara, a parasit Romania in 1982 si s-a stabilit la Zurich, unde a studiat psihologia. A lucrat 6 ani ca psihoterapeut in domeniul reabilitarii persoanelor toxicodependente. Romanul Wunderzeit (trad. rom. Vremea minunilor, Polirom, 2005), publicat la editura Pendo din Munchen-Zurich in 2001, a fost distins, printre altele, cu premiile Cartea de Limba Germana a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, „Un an platit de viata“ din partea orasului Zurich, Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002 si Premiul Anna Seghers pe 2003. Au urmat povestiri publicate in diferite antologii si romanele Der kurze Weg nach Hause (Premiul Anna Seghers pe 2003, Pendo, Zurich, 2002; trad. rom. Drumul scurt spre casa, Polirom, 2006) si Der blinde Maseur (Pendo, Munchen-Zurich, 2006; trad. rom. Maseurul orb, Polirom, 2007). Catalin Dorian Florescu semneaza, de asemenea, eseuri si articole in diferite publicatii elvetiene si austriece. A fost desemnat scriitorul orasului Dresda in 2008 si scriitorul orasului Erfurt in 2010. Romanele sale au fost sau urmeaza sa fie traduse in franceza, spaniola, italiana, olandeza, slovena si lituaniana.

 
Marocan prins la frontieră

 Nădlac - Politistii de frontiera de la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac au depistat si retinut 1 cetatean marocan care a incercat sa treaca ilegal frontiera romano - ungara pentru a ajunge in Spatiul Schengen. In data de 14.10.2011, in jurul orei 8.25, o patrula a politiei de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Nadlac a observat, la iesirea din localitatea Nadlac, pe camp, o persoana de sex masculin care se deplasa pe jos spre frontiera romano - ungara. In urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca este vorba despre un cetatean marocan in varsta de 24 ani, care intentiona sa ajunga in Spatiul Schengen.

 
BMW furat din Elveţia, descoperit la vamă

  Nădlac - Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Nadlac au depistat un cetatean roman care incerca sa introduca in Romania un autoturism marca BMW furat din Elvetia. In data de 13.10.2011, in jurul orei 20.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, pe sensul de intrare din tara, s-a prezentat cetateanul roman Costica Ovidiu S., in varsta de 25 ani, care conducea un autoturism marca BMW tip 120D, inmatriculat in Elvetia, avand doi pasageri cetateni romani.La controlul specific de frontiera, lucratorii au constatat ca autoturismul in cauza figureaza ca fiind furat la data de 10.10.2011 din Elvetia.Cu ocazia cercetarilor, unul dintre pasagerii BMW-ului, numitul Daniel Romica I., in varsta de 29 de ani, a declarat ca a cumparat autoturismul din Franta, in data de 12.10.2011, de la un cetatean roman, contra sumei de 1000 euro si un autoturism marca Audi A4, an de fabricatie 1997, prezentand in acest sens un contract de vanzare-cumparare in limba franceza. De asemenea, a declarat ca nu stia ca autoturismul era furat.