ROMANII din MAREA BRITANIE sunt SPERIATI de BREXIT. Ce se intampla dupa aprobarea REGINEI?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.03.2017 18:00 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Romanii din Marea Britanie sunt speriati de Brexit - mai ales cei fara acte, care nu au statut de rezident permanent. Parlamentul britanic a aprobat, luni, 13 martie, legea care permite Guvernului sa inceapa intreg procedeul de iesire a tarii din Uniunea Europeana. Legea va intra in vigoare dupa ce este aprobata de Regina, spune TVR.

"Cei care au un statut de rezident permanent - avand peste cinci ani de cand este stabilit in Marea Britanie - nu prea au mare liniste nici ei. Dar ceilalti, care nu au acte, nu au nicio siguranta. Multi se vor intoarce acasa sau in tarile din care au venit. Pentru ca, in special, in ultimul an, in ultimii doi ani, au venit masiv din toata diaspora in Marea Britanie. Acum se asteapta o reintoarcere a celor multi care nu au un statut legal", a explicat pentru TVR, Mirel Prisacaru, roman din Londra, membru al Consiliului Romanilor de Pretutindeni.

Deputaţii britanici au votat, luni, proiectul de lege ce autorizeaza guvernul sa declanşeze Brexitul, la cateva ore dupa anunţul premierului scoţian privind intenţia de a cere un nou referendum privind independenta.

Desi la nivelul societatii exista foarte mult sprijin pentru Brexit, solicitarea unui referendum din partea premierului scoţian Nicola Sturgeon complica lucrurile, a explicat jurnalistul Victor Popa de la Londra. Aceasta cerere plaseaza Londra intre ciocan si nicovala. Ipoteza desprinderii Scotiei din Regatul Unit este pentru multi votanti Brexit un pret prea mare de platit, a precizat jurnalistul.

Legea va intra in vigoare dupa ce este aprobata de Regina.
Premierul Theresa May a anuntat ca pana la sfarsitul lunii martie vrea sa activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona - care prevede ca orice stat se poate retrage din Uniunea Europeana.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.