Extern

Evenimente internaţionale cu impact puternic în societate, dar şi informaţii cu şi despre Uniunea Europeană.

 
Nobel pentru economie

  Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2011 a fost atribuit americanilor Thomas J. Sargent şi Christopher A. Sims, a anunţat Comitetul Nobel.

 
Ocupaţi Wall Street!

  Mii de americani ocupă paşnic celebrul Wall Street, epicentrul puterii financiare globale şi al corupţiei. Se conturează o nouă mişcare justiţie socială, Occupy Wall Street", care se răspândeşte de la Madrid la Ierusalim şi în alte 146 oraşe.

 
101 victime ale taifunului în Filipine

  Potrivit celor mai recente date ale Biroului Apărării Civile din Filipine, care şi-a revizuit în sus bilanţul anterior - 82 decese, taifunul Nesat a ucis 82 de persoane, iar Nalgae 19, ajungându-se la un bilanţ oficial de 101 victime, care cu siguranţă va creşte, un număr mare de filipinezi fiind daţi dispăruţi.  

 
FMI: Reforma prestaţiilor sociale - economii de 0,8% din PIB

  Măsurile de reformă a prestaţiilor sociale adoptate de România vor genera economii de aproximativ 0,8% din PIB în intervalul 2010-13, potrivit raportului de evaluare realizat de echipa Fondului Monetar Internaţional în urma vizitei de la Bucureşti din perioada 20 iulie - 1 august 2011.Guvernul a adoptat, în iunie, proiectul de lege-cadru a asistenţei sociale, prin care beneficiile sociale sunt grupate în patru categorii: prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială, susţinerea copilului şi familiei, sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, asistenţă pentru situaţii deosebite. Pe de altă parte, potrivit FMI, inspecţiile sociale au produs rezultate semnificative, numărul de persoane ce beneficiază de ajutoare de încălzire reducându-se la jumătate în 2011. La sfârşitul lunii septembrie, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a arătat că aproximativ 330.000 de cetăţeni vor beneficia în sezonul 2011 - 2012 de ajutoare la încălzire. Următoarea misiune a experţilor internaţionali se va afla în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie. Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.