Vorbesti useleza?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 21.08.2012 19:36 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi fost nu s-ar mai povesti. 

Pe vremea când Bunicuţa se lega la cap cu o basma roşie şi scuipa ca un liber-cugetător peste stupid-people-ul lui Silviu Brucan, 7,4 milioane de urmaşi de-ai lui Decebal au hotărât să ocupe spaţiul TV carpato-danubiano-pontic şi să o boscorodească într-un limbaj care aparent seamănă cu limba română, dar este mai mică într-o gură mai mare.
Numai că useleza, cum cu mândrie mai mult decât proletară, chiar social-liberală, s-a numit mai târziu în istoria scrisă pe papirusuri îngropate sub stabilopozii şi stabilopoadele lui Radu Mazăre, aşadar useleza, această minunată limbă în adâncuri îngropată, cum spunea şi poetul, s-a zămislit dintr-o fuziune mai puţin nucleară, dar foarte atomică, din tribul xerocşilor (cel mai viteaz şi mai erect dintre băştinaşi) şi cel al mişcării de integrare spirituală în putere absolută, condus pe acele timpuri de Guru Crin. Sau ceva asemănător, că sursele arheologice au fost mai puţin darnice cu majusculele, dar mai ales cu minusculele isterii ale fostului tarabostes.
După ce l-au executat cu un referendum-dum pe veneticul Traian, după ce au ars recoltele şi au otrăvit fântânile TV, după ce a transferat juma din echipa de pedelaşi, procesul de uselizare s-a înfiripat trainic în toate convorbirile telefonice, printre şobolanii de la Rahova, Brădişteanu şi Jilava, în trenuri şi gări, printre stânele independente din creierul munţilor şi până în cocinele insalubre ale primăriilor şi ale deconcentratelor de pe întregul teritoriu bântuit de activişti pesedezi, ramură din care vin - genealogic şi alteori genetic, subgenetic şi mai ales infraroşu - xerocşii, însoţiţi de penelegi, îmbrăcaţi în clovni rataţi şi dezbrăcaţi de caractere, irefutabil.
Şi dacă tot n-aţi înţeles ce este şi cu useleza asta, vă mai pot spune că s-au găsit mari asemănări neanderthaliene cu somalezii, care au şi migrat mai târziu spre ţara de dincolo de munţi, văi şi Marea Neagră şi s-au făcut una cu pământul străbun al lui Dracula.
Spre exemplu, în useleză, nu ştiu, nu pot, nu vreau, nu mă doare nici în cot se pronunţă băăă-ses-cu. Parola de intrare în spiritul înalt, dar şi lat în ceafa de uselez, este jos-băăă-ses-cu.
Laşii sunt numiţi băăă-ses-cu. Iresponsabilii, tot băăă-ses-cu. Procurorii, tot băăă-ses-cu. Magistraţii, tot băăă-ses-cu. Lady Gaga, tot băăă-ses-cu.
Apropo, ştiţi ce vede un uselez când se priveşte în oglindă?... Bă, se scutură...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.