Un pas inainte in Legea medierii

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 04.01.2012 13:28 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

După ce a fost dezbătută public, aproape un an, modificarea prevederilor Legii 192/2006, privind obligativitatea medierii în cauzele simple, a fost depusă pentru a intra în dezbatere parlamentară, cu mari şanse de reuşită la finele acestui an.

Deputatul Alina Gorghiu, iniţiatorul proiectului de modificare a legii, a început campania de promovare a medierii, a dezbătut variantele de modificare a legii şi a consultat sute de specialişti în probleme juridice din ţară şi străinătate, care s-au pronunţat pentru modificarea legii. Au fost obţinute puncte de vedere şi avize favorabile de la Consiliul Suprem al Magistraturii şi alte structuri ale statului de drept, astfel încât legea să treacă prin Parlament cu succes.
Avantajele medierii, recunoscute şi aplicate în U.E., vor fi, începând de anul viitor, aplicate cu mai mult succes şi recomandate de instanţele de judecată ca metode alternative de soluţionare a conflictelor, în România. Acestea asigură costuri reduse, descongestionarea instanţelor de judecată, parcurgerea rapidă a procedurii, confidenţialitatea dezbaterilor, lipsa stresului şi confortul unor dezbateri civilizate.
În Timişoara, corpul profesional specializat al mediatorilor profesionişti, autorizaţi, creşte numeric, ajungând în prezent la peste 150 de mediatori, din care 68 autorizaţi, dar şi calitativ. Lângă tabloul avocaţilor va apărea şi tabloul mediatorilor autorizaţi pentru ca justiţiabilii să poată alege un mediator pentru soluţionarea amiabilă a conflictelor.
Din analiza cazurilor aflate în dosarele de cercetare ale Poliţiei, Parchetelor sau pe rolul instanţelor rezultă fără echivoc că, după Decembrie 1989, românii au devenit mai încrâncenaţi, dezvoltând conflicte intrafamiliale interetnice, inter-religioase cu consecinţe grave, a căror soluţionare a fost amânată ori judecată în instanţe care, pe baza probelor de la dosar, au găsit o parte vinovată şi au dat satisfacţie celeilalte părţi, fără să rezolve, însă, conflictul. În mediul rural, după punerea în aplicare a Legii fondului funciar, s-au născut conflicte între consăteni, vecini, fraţi ori membri ai aceleaşi familii ori între aceştia şi autorităţi. Oricâţi ani se vor judeca în instanţe, oricât se va cheltui cu avocaţii, experţii, martorii, taxele de timbru, soluţiile date nu vor mulţumi ambele părţi. În timp ce în mediere soluţia este stabilită de părţi, şi chiar şi imposibilul devine posibil.
La aceste concepte teoretice emise de cei mai mari specialişti în mediere, care afirmă că nu este conflict ce nu poate fi mediat, am avut confirmarea luna aceasta, când am mediat imposibilul.
Respectând principiul confidenţialităţii, voi folosi pentru părţi denumirea generică “A” şi respectiv “B” pentru a exemplifica rezultatul de succes în acest caz. Firma “B”, aflată în lichidare judiciară, a fost invitată la mediere cu firma “A”, la care avea o datorie veche de doi ani, în valoare de 28.500 de lei, plus penalităţile şi dobânzile aferente. Administratorul societăţii falimentare invoca insolvenţa şi, din punct de vedere juridic, avea dreptate. Dar moral, uman, dreptatea era a creditorului care i-a furnizat produsul şi a aşteptat doi ani să îşi primească plata. După ce a aflat problemele cu care se confruntă fostul partener de afaceri, debitorul “B” a căutat şi a găsit soluţii, plătind prima tranşă de 10.000 de lei. Totodată, s-a angajat să achite şi restul datoriei până la finele acestui an, cu condiţia ca “A” să renunţe la penalităţi şi majorări.
După încheierea acordului de mediere, în cele mai multe cazuri se reiau şi relaţiile între părţi, se uită partea neplăcută a lucrurilor şi se porneşte la drum cu bună credinţă. Astfel, rezolvarea conflictelor detensionează societatea, iar la nivel macrosocial medierea crează şi menţine armonia şi pacea socială de care societatea are nevoie pentru a asigura progresul României în contextul creat de ţara membră a U.E.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.