Timisoara cauta primar. Si ce va gasi?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 13.05.2012 19:54 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

ROBU NICOLAE - inginer, profesor universitar, senator, SZABO FRANCISC - profesor, RĂDUCANU ION - economist, director general, BAIA MIHAI - Cadru militar MapN în rezervă, director general,TRIF MARINEL GRIGORE - economist, administrator firmă, DRAGOMIR FLOARE - economist, manager admin. publică, ORZA ADRIAN ROMIŢĂ - inginer viceprimar, BUTUZA CLAUDIU FLORIN - avocat, NODIŢI GHEORGHE - medic manager, GÂRBONI IOAN CORIOLAN - manager artist, director general, BERTEA ILIE - jurist, economist mediator, SUCIU MARINEL - marinar, administrator, GHILERDEA ŞTEFAN - avocat, VLAD RODICA - farmacist, ANTONIE NICOLAE - inginer constructor.
Cam asta-i oferta de primăvară-vară din anul 2012 pentru fotoliul de la cea mai mare societate cu răspundere limitată din municipiul Timişoara.
Din 4 în 4 ani, dacă nu v-aţi obişnuit până acum, pentru o perioadă lumea vorbeşte mult, iar alţii promit şi mai mult. După 16 ani de domnie ciuhandiană la Primăria oraşului de pe Bega, s-a redeschis sezonul de vânătoare în administraţia publică locală.
Unii dintre cei 15 de pe lista de candidaţi doar pentru a se băga în seamă, ştiind că n-au nici o şansă. Alţii sunt pe rol de marionete, pentru a mai încurca puţin şi pentru a manipula lucrurile, pe principiul democratic străvechi de tip dezbină şi stăpâneşte. Într-un termen destul de cunoscut în atletism, sunt pe post de iepure. Aleargă şi ei cât pot şi până unde pot pentru a plăti nişte datorii mai mult sau mai puţin morale. Desidur, sunt şi cei care vor un "rating" mai mare, dar şi o mică plusvaloare pentru un CV mai acătării.
Vorbind la concret, va câştiga cel care are în spate cea mai "unsă" maşinărie, cel mai puternic angrenaj uman. Nu spun "echipă", pentru că această noţiune încă nu şi-a găsit sens în limba română. Se vorbeşte despre echipă doar atunci când se caută fraieri care au senzaţia că se poate construi ceva în jurul unei idei, a unui concept, a unui ideal. Banii nu construiesc echipe, ci grupuri, găşti de interese. De fapt, chiar pe acest principiu este construită democraţia şi nu cum filozofează unii şi alţii despre demos şi cratos. Ăla-i praf de adormit mulţimea, stupid people - vorba oracolului din Dămăroaia, Silviu Brucan.
Aşa că la nivel local poţi vorbi de Nicolae Robu, Orza Adrian Romiţă şi, eventual, Gheorghe Nodiţi. Ar mai fi managerul artist Gârboni Ioan Coriolan, un independent cu mâna pe coardele sensibile ale filarmonicii, şi juristul economist mediator Bertea Ilie, pe care însă nici întoarcerea Elodiei şi nici poveştile cu poliţişti de pe vremea miliţienilor nu-l pot sălta prea sus pe o scară pe care nu se poate căţăra oricine fără acorduri uneori tacite, alteori prealabile.
Cum Gheorghe Nodiţi nu este Dr. House şi nici Spitalul Judeţean nu este perla coroanei, iar PDL se ţine de dansuri ritualice de genul unul în faţă, doi în spate, nimeni nu prea crede într-o explozie portocalie a entuziasmului popular.
Mai rămân, evident, Nicolăiţă şi Romiţă, aparent o poveste terminată înainte de a începe.
Aşadar, oameni buni, hai la promoţie, că după aia iar înjuraţi patru ani de zile că nu v-aţi înghesuit la uşa buticului când a fost timpul...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.