Speranta unei generatii pierdute

Scris de | Publicat in 11.03.2012 20:09 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

In urma cu aproape 10 ani, ma inscriam intr-un partid politic. Furios si frustrat de obsedantul deja-vu politic, imi imaginam atunci ca va fi suficient ca un pumn de oameni hotarati sa vrea si lumea in care traiam atunci s-ar putea schimba.
Incantat de reprezentarea publica cu totul „altfel" a liderului de la Bucuresti, dar mai ales de modelul aproape prea democrat de recrutare a membrilor, prin internet, am marsat, marcand probabil examenul suprem al maturitatii mele. Avand o ideologie liberala, o organizare mai degraba de tip corporatist si un numar de activisti cu care probabil umpleam un autobuz, micul nostru partid a emis idei si solutii politice pe care, din pacate, n-am reusit niciodata sa le punem in practica.
Au fost insa lansate si simboluri sau initiative politice care au fost preluate si puse in realitate de catre altii, in cunoscutul mod care caracterizeaza actuala clasa politica.
Astfel, culoarea portocalie sau necesitatea unei legi a proprietatii pe principiul „restitutio in integrum” au fost lansate de noi pentru prima data pe piata politica. Activand intr-un mediu politic opac, puternic controlat mediatic, intr-un sistem economic clientelar, din nefericire nereformat nici acum, revolutia bunului simt declansata de noi avea sa sucombe in liniste.
Motivele sugerate au fost multe, lipsa experientei, lipsa resurselor financiare, limbajul prea elitist, nehotararea unora, niciunul dintre acestea neputand justifica amaraciunea sansei pierdute. De curand, in spatul politic romanesc s-a lansat o noua miscare politica. Prin mesaj si spirit destul de asemanatoare cu ce am trait cu ani in urma. Fac precizarea ca nu cunosc initiatorii si nici mecanismul interior care i-a determinat sa intre in politica. Faptul ca multi dintre ei nu au mai fost in politica, mesajul echilibrat de dreapta, tineretea liderilor, imi da dreptul sa-i privesc cu o simpatie retinuta.
In ce masura o sa reuseasca Noua Republica, caci despre ei e vorba, sa se impuna in politica romaneasca vom vedea, insa nevoia schimbarii clasei politice a ramas la fel de necesara ca acum 10 ani.
Evenimentele sociale din ultimile luni, declansate pe fondul nemultumirii generale, insa intretinute, in special, de exponentii acelor categorii privilegiate pana mai ieri, au avut si un puternic efect pozitiv, au dezmortit constiinta multora. In acest context favorabil ar fi necesar inceperea unui proces de schimbare a elitelor politice.
Un nou partid politic ar trebui sa aduca in prim plan persoane noi, un background ideologic bine definit, un program politic conturat pe baza principiilor exprimate, un comportament public conform valorilor enuntate, dar mai ales vointa de a schimba.
Pentru multi, toate acestea reprezinta mai mult un vis, demult stins in duhoarea unei societati mercantile si lipsite de valori.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.