Smecher, fraier si misto

Scris de | Publicat in 07.01.2012 10:27 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Fiecare epoca are un limbaj propriu de exprimare, perceptia asupra realitatilor cotidiene fiind definita uneori de cuvinte care intra in vocabularul comun facand cariera.Limba romana pe care o vorbim acum contine cuvinte care exprima foarte bine moravurile vremurilor pe care le traim. M-as referi la trei cuvinte foarte uzitate in limbajul nostru cotidian, a caror aparitie a avut loc, se pare, in secolul al XVIII-lea, in Oltenia, intr-un context socio-istoric special. E vorba de “fraier”, “smecher” si “misto”.

In 1718, in urma Pacii de la Passarowits, Casa de Austria intra in posesia unor noi provincii printre care si Oltenia, pe care avea sa o administreze vreo 20 de ani, interval istoric destul de putin comentat de istoricii romani. Desi cucerita aproape fara lupta, administrarea sa a fost o misiune mult mai dificila, incapacitatea de-a impune un sistem fiscal fiind un motiv de glume pana in zilele noastre. Perceptia bastinasilor fata de noii ocupanti, cred ca ar putea fi revelata si prin aparitia acestor trei cuvinte.

“Smecher” e un cuvant ce pare a fi preluat din limba germana, schmecker – persoana cu gusturi rafinate, schmecken – a gusta. Se pare ca a fost destul de folosit, devreme ce a fost preluat si redefinit in limba romana in sensul pe care il cunoastem cu totii.

“Fraier” - deasemenea imprumutat din germana, avand doua posibile surse de formare, freier – logodnic , sau de la freiherr – om liber. Trebuie mentionat ca in acea perioada au fost colonizati, ca si in Banat, un numar de coloni germanici carora li s-au dat in proprietate loturi de teren, devenind astfel oameni liberi, neaserviti cuiva. Ulterior , dupa ce austriecii au trebuit sa plece, respectivele terenuri, intre timp bine lucrate, au revenit boierilor locali.

“Misto” a avut o evolutie ma sinuoasa, preluat mai intai de limbajul tiganesc, a trecut ulterior in limba romana. Provine de la mit stock – om cu baston, probabil referindu-se la obiceiul austriecilor de a purta baston, de multe ori folosit pentru a altoi spatele robilor tigani.

E interesant de observat, prin aceste cuvinte, imaginea pe care si-au fomat-o oltenii fata de noii lor stapani si modul cum au redefinit, prin prisma propriilor mentalitati, comportamente straine obiceiurilor lor. Intre timp germanii au revenit, e adevarat, cu alte scopuri, insa, de multe ori cu aceleasi plangeri ca si acum trei secole. Sa fie un redivivus Terra Nova ?

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.