Sindromul Elena Ceausescu

Scris de | Publicat in 20.06.2012 17:42 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Probabil ca multi dintre noi isi aduc inca aminte de savantul de renume mondial, doctorul in chimie Elena Ceausescu.
Sotia dictatorului, semianalfabeta, a ajuns sa reprezinte lumea academica romaneasca cu complicitatea directa a unor cercetatori onorabili si probabil competenti in domeniul lor. Afirmarea imposturii la un asemenea nivel, sudata pe cultul personalitatii, devenea astfel un corolar al puterii politice in Romania.
Amploarea fenomenului a fost unica in Europa comunista.
Modelul de”succes” a fost preluat rapid de politicienii postdecembristi, puterea politica si economica nefiindu-le suficienta, pentru a-si defini profilul de lideri.
Ce nevoi ii imping pe acest oameni sa-si falsifice studiile, uneori prin plagiat, in mod gratuit si irelevant pentru cariera lor politica?
Un raspuns poate fi gasit in simbolistica mitului liderului mesianic intruchipat de Ceausescu, referinta persistenta inca in mentalul colectiv al elitelor politice romanesti.
Atat timp cat acest model cultural e promovat, Romania va continua sa subziste la periferia Europei.
Scandalul de plagiat al domnului Ponta se inscrie in acest registru, cariera domniei sale putand constitui un studiu de caz privind constructia unui lider politic in Romania.
Tutelat de mentorul sau, astazi incarcerat, a fost inzestrat cu daruri alese dupa un model cutumiar pe care el insusi il urmase.
Doctoratul a fost doar un accesoriu, nerelevant, dar care implinea figura unui conducator “ales”.
Il cred atunci cand spune ca se crede nevinovat. In lumea lor, plagiatul nu e o infractiune, e un dar.
Citind ziarele aflu ca mai bine de un sfert din parlamentari sunt doctori sau doctoranzi. O performanta care ar face invidioasa si Academia, dar care pe noi ar trebui sa ne faca sa plangem.

 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.