Noua aristocratie (IV)

Scris de | Publicat in 08.01.2013 21:58 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

La nivelul declaratiilor, in perioada comunista, domnul X era ateu convins si nu calca in biserica decat eventual pentru evenimente personale: casatorii, botezuri, inmormantari. Dupa ’89 insa devine ortodox fervent, cu prezente in biserica, duminica si de sarbatori. Are duhovnic personal, ales de printr-o sihastrie moldoveneasca celebra. Apeleaza pentru toate evenimentele publice la un „sobor de preoti”, cu care intretine relatii excelente si pe care ii trateaza regeste la fiecare ocazie. Este cunoscut si respectat la Patriarhie precum si la cateva manastiri bucovinene sau chiar de pe muntele Athos. Respectivele manastiri precum si biserica in care si-a botezat si casatorit copiii, pot certifica faptul ca domnul X ese un om influent (le-a rezolvat o gramada de probleme printr-un simplu telefon) dar si generos (si nu numai prin intermediul cutiei milei).

Dupa ce ani de zile si-a luat pranzul doar „la minister” si cina in familie sau in cadrul evenimentelor oficiale ale nomenclaturii,  domnul X incepe sa frecventeze restaurantele „bune” din capitala, de unde are un numar de telefon mobil la care suna, i-se elibereaza intotdeauna un separeu si i-se serveste felul de mancare preferat la orice ora din zi sau noapte. Cineaza impreuna cu prietenii politici sau oameni de afaceri, dintre care cei mai multi participasera intr-o vreme la dineurile nomenclaturii care insa, in urma „disidentei” lor, nu mai vazusera in ultimii ani ai regimului, caviar decat in ilustratiile manualelor de pescuit. Asazisa disidenta insemnand ca mai toti au fost trecuti pe „linie moarta” in ultimii ani ai regimului, din motive obscure, plecand de la minister la cate o intreprindere securista sau de la „Stefan Gheorghiu” la o universitate laica. Cei mai crunt pedepsiti au fost cei care au trebuit sa paraseasca Bucurestiul, acestia, probabil cei mai periculosi in viziunea lui Ceausescu, au pierdut contactul cu echipa castigatoare si azi nu se mai regasesc in „elita”.

Domnul X are un set de prieteni din lumea artistica, insa nu din boema actuala a Bucurestiului si nici din „noul val” al artisilor la moda (oricare ar fi acest nou val), ci mai degraba, vechile „glorii” ale culturii autohtone. Actori si regizori din vechea generatie, specializati in filme istorice si piese clasice, plasticieni celebrii (cu un portret, doua al „tovarasului si tovarasei” la activ) si cativa muzicieni si scriitori mai frecventabili. Nu uita ca, in conversatii despre subiecte oarecare, sa mentioneze faptul ca acesti artisti ar fi „Bunul meu prieten!” in contrast cu legaturile lor politice, infinit mai importante in sistemul lor dar despre care nu  vorbesc aproape deloc sau o fac cu mai multa discretie, deseori nespunand nume.

Partenera de viata, invariabil colega de casta, are activitati profesionale extrem de discrete. De cele mai multe ori are in tutela o fundatie ce acorda burse de studii in strainatate, se ocupa de copii supradotati sau, in cel mai bun caz, de animale fara adapost. In general nu apare in public, dar atunci cand o face, este imbracata impecabil si inconjurata de multi copii, animale mici cu blana sau un sobor de preoti. Se ocupa de cresterea copiilor si deproblemele casei, poate ca ar fi vut si ambitii profesionale sau chiar politice, insa doua sunt motivele pentru care nu o face: nu vrea sa fie comparata cu „academiciana de renume mondial” vesnic in dreapta sotului, si, nu-i asa, o adevarata reprezentanta a aristocratiei nu trebuie sa munceasca.

 (va urma)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.