Metoda alternativa de rezolvare a conflictelor

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 14.01.2012 20:02 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Doresc sa transmit cititorilor un an cu multe impliniri si cat mai putine conflicte si sa-i indrum cu toata responsabilitatea spre MEDIERE... ca metoda alternativa de rezolvare a conflictelor, a litigiilor aflate pe rolul instantelor sau chiar inainte de inceperea unui proces in instanta.

Aplicarea L/192/2006 ofera o serie de avantaje deloc de neglijat partilor aflate in conflict, avocatilor care-i apara ori consiliaza, dar si instantelor de judecata, care sunt degrevate de cauzele simple, banale. Creste calitatea actului de justitie pentru ca MEDIEREA rezolva o mare parte din litigii, iar magistratii au mai mult timp pentru a studia, interpreta si judeca fiecare caz aflat pe rolul instantei. Deasemeni, prin Mediere scad costurile aferente organizarii proceselor in instanta.

Avantaje pentru cetateanul aflat in litigiu-justitiabilul: Costuri mult mai reduse, decat la instante. Se ajunge, prin MEDIERE, rapid la o solutie, in 1-2 sedinte de mediere, care dureaza 2-3 ore fiecare, fata de timpul unui proces in instanta de 2-3 ani sau mai mult. Partile participa direct la finalizarea ACORDULUI de MEDIERE, daca se ajunge la o intelegere, astfel ca solutia le apartine lor, nici o alta persoana nu le stie mai bine nevoile sau disponibilitatile. Confidentialitatea MEDIERII este un alt avantaj pe care persoanele fizice sau juridice aflate in litigiu il prefera fata de discutiile din salile de judecata unde pot participa si alte persoane, aducand prejudicii de imagine celor aflati in conflict.

La inceperea sedintei de MEDIERE, atat partile cat si avocatii acestora sau alte persoane agreate de parti sa participe la MEDIERE semneaza un "Angajament de Confidentialitate".
MEDIEREA este o procedura privata, care urmareste pastrarea relatiilor bune intre parti, si face ca doi adversari de la inceputul sedintei de MEDIERE sa devina prieteni, sau parteneri. Un alt avantaj este rata mare a succesului, din
analiza cazurilor mediate am obtinut 80/100 Acord de Mediere, fapt ce duce si la detensionarea relatiilor sociale.

MEDIEREA este condusa de Mediator, dar negocierea se poarta intre cele 2 sau mai multe parti aflate in conflict. Mediatorul fiind obligat sa respecte principiul confidentialitatii sa fie neutru si impartial... Sa asigure desfasurarea negocierilor intr-un climat lipsit de tensiuni, stress, cu respectarea principiilor de moralitate, etica si legalitate.

Mediatorul nu impune o solutie, ci partile aflate in conflict ajung la o intelegere convenabila in urma negocierii dintre ele. Am solutionat unele dispute prin intelegere totala de la prima sedinta de MEDIERE, altele cu intelegere partiala, Medierea fiind deci arta prin care Mediatorul, o persoana cu calitati psihologice si profesionale deosebite, reuseste sa transforme o disputa intr-o intelegere si doi sau mai multi adversari in prieteni sau parteneri...

Ca manageri ai conflictelor, mediatorii trebuie sa gestioneze eficient litigiile incredintate, sa incurajeze ajungerea la o intelegere si la o solutie juridica eficienta, acceptata de parti. Desfasurarea activitatilor de Mediere cu profesionalism ajuta pe plan social la scaderea ratei criminalitatii, in cauzele penale, si reluarea relatiilor bune in cauzele civile, comerciale, relatii sociale si de munca.

Am infiintat recent Asociatia-Centru de Management, Negociere si Medierea Conflictelor-ARMONIA, al carui presedinte-fondator sunt si, impreuna cu alti colegi mediatori, preluam cereri de mediere in Timisoara, pe str. Mures nr. 1, la sediul asociatiei, prin Biroul de mediator profesionist autorizat - Ilie Bertea, cu precizarea ca INFORMAREA ESTE GRATUITA. Adresa noastra este ilie19602001@yahoo.com sau mediatoriliebertea@yahoo.com, tel 0256/293475 - secretariat si 0744486652 ori 0765423737, zilnic intre orele 9-18, dar si in weekend.
Cu respect
presedintele Asociatiei-Centru de Management, Negociere si Medierea Conflictelor-ARMONIA, prin Biroul de mediator profesionist autorizat Ilie Bertea

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.