Medierea, procedura prealabila obligatorie?

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 04.01.2012 13:22 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

În legislaţia din România, medierea este o procedură voluntară, dar tot mai des este pusă în dezbatere publică obligativitatea medierii în unele cauze din Dreptul Civil, Dreptul Familiei, dar şi din Dreptul Penal.În contextul dezvoltării fără precedent a corpului me­diatorilor profesionişti autorizaţi şi popularizării pe scară largă a medierii ca metodă alternativă de soluţionare a disputelor, tot mai mulţi jurişti susţin că obligativitatea medierii este necesară în viitorul apropiat.

Mare parte din populaţia României conştientizează faptul că în unele litigii, mai ales cele de familie, confidenţialitatea şi decenţa procedurii de mediere trebuie dezbătută şi aplicată, iar faptul că pe rolul instanţelor de judecată se găsesc aproape patru milioane de procese îi determină pe magistraţi să susţină şi să încurajeze perspectiva obligativităţii acestei proceduri alternative.
Participând la dezbaterile din această vară, am observat că un număr mare de media­tori, jurişti şi magistraţi au susţinut opinia deputatului Alina Gorghiu de modificare a Legii 192/2006, solicitând opiniei publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Consiliul de Mediere, asociaţiilor profesionale de magistraţi, mediatori şi jurişti să se pronunţe pe această temă, aducând ca argument aplicativitatea medierii, care ar duce în viitorul apropiat atât la decongestionarea instanţelor de judecată, dar mai ales la detensionarea relaţiilor interumane, la armonie şi pace socială.
În conflictele familiale, prin mediere, părţile pot re­zolva rapid situaţia, fără a-şi expune în sălile de judecată problemele intime ale vieţii de familie, care sunt şi trebuie să rămână confidenţiale.
Medierea poate fi folosită şi în şcoli, unde sistemul de învăţământ s-a dovedit a avea grave deficienţe cu consecinţe nedorite asupra elevilor, asupra educaţiei şi sănătăţii tinerei generaţii. Tot prin mediere pot fi soluţionate şi conflictele de muncă, dispute legate de nerespectarea clauzelor contractuale, dispute salariale ori condiţii de muncă necorespunzătoare.
Mediate pot fi şi cauzele delictuale, atât delicte civile cât şi penale, la cele la care legea prevede că urmărirea penală începe la plângerea prealabilă a părţii vătămate ori că împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Medierea poate fi aplicată şi în conflicte confesionale apărute inter sau intraconfesionale. Religia are un impact deosebit în viaţa oamenilor şi este de preferat rezolvarea rapidă şi amiabilă a conflictelor de acest gen, păstrându-se confidenţialitatea disputei.
Putem vorbi şi de mediere a problemelor fiscale şi vamale cu efect în schimbarea mentalităţii instituţiilor statului de a aduce venituri la buget pe orice cale şi a contribuabilului de a evita prin orice mijloace impunerea. De asemeni, medierea conflictelor interetnice, cunoscute în România ca un domeniu foarte sensibil, poate fi făcută pentru buna convieţuire a cetăţenilor din toate etniile. Sunt multe alte domenii în care se impune medierea şi chiar obligativitatea acesteia, având în vedere rezultatul obţinut şi rata mare de succes a medierii.
Desigur, pentru obţinerea unui rezultat dorit “câştig-câştig”, prin mediere, faţă de “câştig-pierdere”, prin judecata supusă instanţei, este nevoie de un mediator cu calităţi multiple, cu o pregătire juridică şi experienţă de viaţă deosebită. În funcţie de conflictul supus medierii, acesta trebuie să fie pregătit profesional, bun psiholog, bun negociator, să poată comunica bine cu părţile aflate în conflict, dar să aibă şi răbdarea de a asculta fiecare parte şi, totodată, înţelepciunea de a înţelege nevoile şi dorinţele părţilor aflate în conflict.
Fiecare mediator profesionist trebuie să se pregătească în domeniile pe care le mediază, să îşi creeze un standard profesional şi să fie onest în relaţia cu părţile, dar şi cu ceilalţi membri ai societăţii, să respecte principiul neutralităţii şi al confidenţialităţii.
Prin activitatea profesională, mediatorii vor determina credibilitatea cetăţeanului în instituţia medierii, iar prin soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor vor crea relaţii mai bune între membrii societăţii, armonia şi pacea socială pe care toţi cetăţenii o doresc.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.