Medierea, o alternativa la sala de judecata

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 22.06.2012 13:49 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Practicată cu succes în SUA şi în majoritatea ţărilor vest-europene, medierea între părţi a început să prindă contur şi în România.O alternativă mult mai uşoară şi mai puţin costisitoare de rezolvare a problemei, ocolind sala de judecată, medierea transformă doi duşmani în parteneri de discuţii. Şi în Timişoara, această profesie numără deja în jur de o sută de practicanţi. 

Medierea reprezintă o alternativă în raport cu Justiţia, de soluţionare a conflictelor dintre părţi, prin care o terţă persoană, imparţială şi fără putere de decizie, numită mediator, ajută părţile să convină asupra unei soluţii pentru neînţelegerile dintre ele.
O sesiune de mediere implică una sau mai multe discuţii între părţi, avocaţii acestora şi mediator. Mediatorul nu forţează părţile să accepte o înţelegere, rolul acestuia fiind de a le asista la discuţii şi de a le ajuta să identifice obstacolele. Cu alte cuvinte, me­dierea poate să conducă spre un final agreat de ambele părţi, chiar dacă încercările premergătoare medierii de a ajunge la o înţelegere au eşuat.
Există, însă, doar anumite tipuri de cauze care pot fi mediate. Este vorba în general despre cele civile şi despre cauzele penale cu plângere prealabilă – adică, acele fapte penale în care chiar dacă părţile se împacă, nu se exclude răspunderea penală. Domeniile în care se aplică medierea sunt, când vorbim de drept civil, partajele, revendicările, pretenţiile, pe dreptul familiei – divorţurile, partajele, încredinţarea minorilor, pe drept comercial – pretenţiile, revendicările şi somaţiile de plată, pe drept penal se pot rezolva doar plângerile prealabile, iar pe protecţia consumatorilor, pot apela la mediatori cei care au litigii pe prejudicii, nerespectarea clauzelor contractuale sau clauze abuzive.
Oamenii trebuie să ştie, însă, că pot apela la mediatori înainte de a intenta un proces sau în timpul derulă­rii acestuia, însă nu după ce a fost dată o soluţie definitivă în cauza respectivă.
În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, iar odată cu pronunţarea hotărârii, se va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru investirea acesteia. Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor legii medierii constituie titlu executoriu.
Săli de judecată pline, vrafuri de dosare, termene peste termene, tergiversarea proceselor, toate acestea sunt aspecte care fac parte din cotidianul instanţelor româneşti. Pentru a uşura munca magistraţilor şi a reduce numărul proceselor din instanţă, Parlamen­tul a adoptat, în 2006, o nouă reglementare legală, Legea 192/2006, privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, care vizează re­zolvarea mai eficientă a conflictelor între părţi. Medierea este o practică extrem de des întâlnită în SUA, dar şi în Occident.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.