La fiecare 40 de secunde, un om se sinucide in lume

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 22.06.2012 20:16 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

De-a lungul anului 2011, aproape că nu a existat săptămână în care să nu se consemneze o sinucidere în judeţul Timiş. Oricum, pare un fenomen mult mai intens decât până acum,ceea ce înseamnă că la nivel de mentalitate ceva se schimbă şi nu în bine.
Este deja de notorietate că în materie de sinucidere, Ungaria a fost multă vreme ţara europeană cu cea mai mare rată de sinucideri.

Aproximativ un milion de oameni se sinucid în fiecare an în lume. Adică este înregistrată câte o sinucidere la fiecare 40 de secunde.
Statisticile arată faptul că peste tot în lume există mai multe decese cauzate de sinucideri decât de accidente sau crime.

Ultimele statistici arată că, în Europa, Lituania a ajuns campioana sinuciderilor, unde s-au înregistrat 42 de suiciduri la 100.000 de locuitori.
Topul sinuciderilor continuă cu Rusia - 37.4/100.000, apoi Belarus - 35/100.000 (dar aici rata suicidului a scăzut în ultimii ani!), Letonia - 34.3, Estonia - 33.2, şi abia acum vine Ungaria - 32.1 (faţă de 2005, rata a crescut!), Slovenia - 30.9, Ukraina - 29.4, Kazahstan - 28.7, topul de 10 fiind încheiat de Finlanda, cu 24.3/100.000 locuitori.
La nivel mondial, se remarcă Sri Lanka - 30,7, Japonia - 24,75, Guyana - 22,7, Coreea de Sud - 21,85.

Şi mai este un lucru interesant: meseria de sinucigaş, dacă se poate spune şi aşa, este o activitate mai specifică bărbaţilor, decât femeilor.

Pe de altă parte, aceleaşi statistici spun că peste 90% dintre cei care se sinucid au cel puţin o boală sau tulburare psihică de-a lungul vieţii, ceea ce explică în mare parte din punct de vedere psihologic aceste gesturi ultimative.
Rata sinuciderilor în România, cel puţin în scriptele oficiale, este undeva la 11,45 la suta de mii de locuitori, cum arată ultimele statistici Eurostat.

Întrebarea este: este mai bolnav românul în ultimii ani? Sau ungurii au fost cel mai bolnav popor din Europa? Şi acum, deodată, bântuie tot felul de maladii prin Rusia, Belarus, Lituania, Letonia şi Estonia? Iar dacă în Sri Lanka te gândeşti că mai poate fi vorba de oameni bolnavi, atunci cum se explică rata mare de sinucideri din Japonia, o ţară avansată din multe puncte de vedere?

Parcă, totuşi, dincolo de studii şi statistici, o rată crescută a sinuciderilor în lume ţine şi de altceva...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.