Groapa cu africani si asiatici a Europei

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 22.06.2012 20:15 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Zilele trecute, preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat încă o dată mânia aproape proletară împotriva olandezilor, care nu vor să fie de acord cu primirea României în spaţiul Schengen.Pe de o parte, omul are dreptate. Sincer, însă, pe mine mă interesează mai mult ce este în ograda noastră. Mai ales pentru că sunt convins că Olanda este doar vârful aisbergului în care se ascund şi interesele altor state din Europa. Măi, olandezilor, daţi-le voi o palmă românilor şi o perioadă îi punem să se învârtă în jurul cozii. Nu ştiu dacă aţi observat dar, în lumea politică, se poartă amânarea ca decizie. Până lucrurile se sedimentează, se aşează într-o altă albie, se schimbă nişte oameni, se modifică şi contextul, se mai şi uită detalii. Şi aşa mai departe. Politic vorbind, a nu lua nici o decizie este în sine tot o decizie. Şi se poartă. 

O problemă direct legată de acest subiect este cel al migranţilor. Un fenomen care pare, dacă nu chiar este, scăpat de sub control. Mai ales în judeţul Timiş există o adevărată invazie de africani şi asiatici. Săptămânal trec dinspre Serbia spre România zeci de migranţi, dacă nu chiar sute. Sunt atât de mulţi, încât ai senzaţia că există indicatoare din Pakistan până în Maroc care arată drumul spre frontiera de vest a judeţului Timiş. Majoritatea sunt aduşi cu maşina până la graniţă, după care mai merg câteva sute de metri şi, gata, au trecut pe pământul făgăduinţei numit România. De aici, unii sunt preluaţi de poliţiştii de frontieră. Alţii, cu siguranţă sunt preluaţi de călăuze. Şi duşi, contracost, spre trecerea graniţelor schengeniene. Este greu de estimat, mai ales dacă instituţiile statului nu fac publice informaţiile necesare, ceea ce sigur nu se întâmplă, deci este greu de estimat câţi sunt prinşi şi găzduiţi prin centrele de refugiaţi din România şi câţi îşi văd de drum mai departe. Câteva mii de migranţi cu siguranţă au trecut în România numai anul acesta. Şi sunt aproape convins că se fac bani frumoşi din acest fenomen.
Cum la fel de convins sunt că există o populaţie de asiatici şi africani destul de numeroasă în judeţul Timiş, chiar de ordinul miilor, ascunşi şi aşteptând momentul oportun de a trece dincolo, spre Europa.
De altfel, exemplificând, sunt atât de mulţi încât au început să cadă din tiruri, cum s-a întâmplat recent lângă Timişoara.
Mişcarea migranţilor spre alte zări are şi un aspect mai puţin cunoscut. Prinşi prin ţările europene, migranţii sunt verificaţi. Dacă au fost amprentaţi şi înregistraţi în România, ei sunt trimişi înapoi... în România. Sunt "ai noştri". Aşa că există şi un soi de lehamite la nivelul autorităţilor de stat româneşti de a nu mai aduna chiar tot ce mişcă. De ce să nu-i laşi de izbelişte? Nici usturoi n-ai mâncat, nici gura nu-ţi miroase. Plus că dacă tot este să fie bal, atunci se pot face şi bani frumoşi cu o astfel de activitate de intermediere. Şi sunt destui interesaţi de un euro în plus adăugat la puşculiţa personală.
Pe de altă parte, statul român cheltuie bani mulţi pentru toţi africanii şi asiaticii pe care-i cazează şi îi hrăneşte. Fără a mai pune la socoteală tot felul de cheltuieli colaterale.
Şi asta se întâmplă în România, unde milioane de români au nevoie de ajutor. Poate e doar o impresie, deşi nu cred, dar cel puţin în 2011 în judeţul Timiş aproape nu a trecut săptămână fără să nu se spânzure cineva. Şi nu am văzut spânzurat fericit.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.