Eu vara nu dorm

Scris de | Publicat in 19.07.2012 20:57 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Eu vara nu dorm, nu am somn. Cum blestemul zmeilor să dormi, când timpanele îţi sunt sparte până şi în ambulantă de frumoasa melodie. Abia scăpasem de aia cu “În grădina lui Ion…” şi a apărut minunea asta.Plus că toată noaptea bârâie ATV-urile, motocicletele scrâşnesc frânele şi cauciucurile, sună sirenele, balamuc total! Dacă ar mai trăi Prâslea cel Voinic, nu ar mai trebui să se înconjoare cu ţepuşe.

Şi dacă totuşi nu dorm, mi-am zis să scriu la acest ziar mic, dar voinic. Am şi câteva motive personale.
Primo: pe vremuri, m-am certat cu Viorel Dogaru. Eu versificam, el scria poezii. Fiind poet, s-a luat de braţ cu un alt poet (oltean de-al lui), George Schinteie pe numele său, şi au plecat în toiul iernii, înainte de An Nou, într-o tabără de creaţie literară taman la Câmpulung Moldovenesc. Bănuiesc în mintea mea slabă că au vrut să descopere în acea zonă a Moldovei fiorul poetic. Sau mai pe scurt cum împuşca Nicolae Labiş căprioara aflat la braconaj cu tatăl său, de s-a încărcat Dogaru cu poezie pură.
După revoluţie, sau învălmăşeala aia din 89, Viorel scria pe la ziare, George se dădea pe televiziuni şi radiouri, bucurie mare ce să mai zicem! La un moment dat, eu am hotărât să mă răzbun. Urmează
Secundo: voi continua să scriu la acest Express care nu mă duce nicăieri (spre deosebire de autobuzele primăriei care te duc în toate direcţiile oraşului) până falimentez acest ziar. Chiar dacă redactorul şef are numele apropiat de cel al prefectului de Timiş, că odată, la Severin, era un instructor al C.C. al P.C.R. cu numele Dogaru, eu nu mă las.
Terţio: să vedeţi câte prostii voi scrie în acest ziar în ideea fixă de a-l falimenta. Îmi cer scuze colaboratorilor (sărut mâna, doamna Stegarescu, trăiţi domn`col. r. Bertea), celorlalţi distinşi scriitori, eu sunt un ticălos.

P.S. Viorele, nu te iert. Aş mai fi scris, dar nu mai ştiu ce urmează după terţio. Că tot aminteam de profesoara de rusă, în anterioarele scrieri, să mă explic. Mi-a cerut la începutul anului şcolar să număr. Am început eu: adin, dva… şi după dvenaţat (adică 12) m-am poticnit. Doamna Sextilia Pădure, doamna “Les” cum îi spuneam noi, a spus ”Ahi!” şi m-a cărăbănit afară. De atunci, am ajuns eu aşa de amărât că vreau să te falimentez.
Apropo: să nu creadă marea masă de cititori care ne urmăresc, mai ales pe mine, că aş avea un fix cu limba rusă. Pe lângă expresia “Ba parcă îi decupat din revista Urzica”, circula şi o alta: “E mai urâtă decât limba rusă”. Să mă explic. Dacă îmi spune cineva, scrie! în rusă se traduce “pişîti”. Dacă îi spun în rusă nevestei “Noapte bună!” îi zic “Spakoinoi noci!”. Sau dacă ninge, voi zice “Idiot sneg”.
Oare eu ning ?

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.