Culmea justitiei

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 09.08.2012 16:48 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

O ştire aproape banală, dată publicităţii de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin: "În seara zilei de 08.08.2012, lucrătorii Secţiei 3 de Poliţie Rurală Teregova, au fost anuntaţi despre faptul că, pe DC 24, în localitatea Sat Bătrân, s-a produs un accident rutier.

Cu ocazia deplasării la faţa locului, s-a constatat că D. Ion, de 48 ani, din localitate, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a condus bicicleta din direcţia imobilului 119 spre DN 6.
În timp ce traversa podul Argena, s-a dezechilibrat şi a căzut de pe bicicletă în afara părţii carosabile.
În urma accidentului, victima a fost transportată la Spitalul Municipal Caransebeş, unde i-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, rămânând internat".
Altfel spus, Nea Ion din Sat Bătrân a băut ceva acasă, după care a luat bicicleta şi a plecat prin sat, pe drumul comunal. La un moment dat, Nea Ion şi-a pierdut echibilibrul şi a căzut de pe bicicletă. Până aici, e simplu şi clar.
Numai că mai urmează o propoziţie în încheierea comunicatului: "În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă".
Fascinant! Mai citesc încă o dată, să văd dacă am înţeles bine. Adică Nea Ion, care a căzut cu bicicleta, este cercetat pentru infracţiunea de ... vătămare corporală din culpă!...
Chiar aşa, nu este nici o îndoială. Acum, dacă stai bine şi te gândeşti, Nea Ion din Sat Bătrân ar trebui cercetat pentru tentativă de omor, mai ales pentru că se afla şi pe un pod...
Parcă-i văd pe poliţiştii rurali din Teregova, întocmind cu satisfacţie raportul, silabisind: Gata, să-l înfundăm pe pezevenghiul ăsta. Ar trebui să-i punem în cârcă şi atentat la siguranţa circulaţiei, dar norocul lui că noi suntem băieţi buni şi nu-l acuzăm decât de vătămare corporală din culpă.
După cum merge treaba, mâine-poimâine, dacă baţi o ulucă la gard şi te loveşti cu ciocanul peste mână, automat eşti acuzat de vătămare corporală din culpă şi te trezeşti la închisoare între 1 şi 3 luni.
Este pueril, dar nu pentru că Nea Ion din Sat Bătrân a căzut cu bicicleta. Într-o goană puerilă de a se băga în seamă fiecare tablagiu al Poliţiei Române, se pierde orice limită nu a bunului simţ, ci a instituţiei de stat.
Poate pare exagerat, dar gândiţi-vă că dosarul întocmit de poliţistul din Teregova ajunge la procuratură, de unde Nea Ion din Sat Bătrân scapă doar cu o amendă. În cel mai bun caz. Pentru că este nevoie ca în instituţiile statului să se arate că se lucrează şi întotdeauna este binevenit un dosar în plus şi o amendă care să alimenteze bugetul statului. Şi asta pentru că Nea Ion din Sat Bătrân, probabil, nu va contesta decizia la judecătorie, unde mai are nevoie şi de un avocat. 

Pentru că aşa funcţionează justiţia şi instituţiile statului în România...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.