Comoara lui Decebal

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 25.02.2012 16:13 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

"Se găsiră şi comorile lui Decebal, cu toate că erau ascunse sub apa râului Sargetia... Căci Decebal, prin mijlocul captivilor lui, abătu râul, săpă albia lui şi punând într-însa mult aur şi argint,precum şi alte lucruri de mare preţ şi care puteau suferi umezeala, puse peste ele pietre şi grămădi pământ; după aceea aduse din nou râul în albia lui, iar în peşteri, tot cu ajutorul acelor captivi, ascunse veşmintele şi alte lucruri de felul acesta. După ce făcu acestea, el ucise pe captivi, ca să nu spună nimănui nimic. Dar Bicilis, un însoţitor de-al lui, care ştia ce se lucrase, fu prins şi dădu pe faţă toateacestea..." - scria istoricul Dio Cassius, cu câteva secole în urmă, adică la vreo 200 de ani după cel de-al doilea război dintre daci şi romani.

Cât este adevăr în spusele istoricului nu se ştie. Ceea ce se ştie este că imperiul roman s-ar fi refăcut financiar după războiul câştigat cu dacii, a fost sărbătoare la Roma vreme de nu mai puţin de 123 de zile, s-au construit nenumărate şi impresionante edificii, iar romanii au fost scutiţi de impozite timp de un an. Cel puţin aşa spun istoricii aflaţi de cealaltă parte a baricadei. Dacii n-au spus nimic şi n-au scris nimic. Au fost cercetători, de-a lugul vremurilor, care au evaluat prada dacică la 165 de tone aur şi 330 tone argint. Alţii, tot savanţi, au făcut nişte calcule şi au ajuns la concluzia că dacii ar fi extras cam la 20 de tone de aur pe an din Munţii Apuseni. Şi că extracţiile începuseră cel puţin cu vreo 50 de ani în urmă. Numai că, se pare, unii cercetători au descoperit aur de origine dacică în marile piramide egiptene, fapt stabilit cu analize în laborator, unde numai Marea Piramidă de la Giseh - una dintre cele şapte minuni ale lumii - ar fi fost ridicată pe vremea domniei faraonului Khufu, în jurul anilor 2500 de dinaintea erei noastre.
Chiar dacă se ia în considerare numai 50 de ani şi 20 de tone şi tot iese la socoteală o cantitate impresionantă de aur.

Pe de altă parte, era destul de greu să "centralizezi" în acele timpuri "PIB"-ul într-un singur loc. Fără a mai ţine cont de lipsa de coeziune a triburilor tracice, lucru de altfel recunoscut nu numai de istoricii vremii. Sunt, de fapt, trăsături destul de comune şi caracteristice pentru urmaşii poporului dac care se fac simţite din plin şi în prezent.

De-a lungul timpului, cronicarii au lăsat o mulţime de istorii cu sâmbure de realitate. Cum ar fi cea a pescarului care a găsit monede de aur la vărsarea Streiului în Mureş, prin secolul 16. După ce a băgat de seamă şi căutat mai bine, pescarul a găsit într-o boltă zidită în apropiere peste 40.000 de galbeni şi bucăţi de aur nativ. Numai că un cardinal de la Alba Iulia a aflat despre isprava lui şi nu numai că l-a deposedat de aur, dar a mai şi găsit în plus în zona cu pricina. Dar şi cardinalul la rândul lui a atras atenţia împăratului Ferdinand de Habsburg. Aşa că a fost ucis şi cardinalul, numai că acesta nu lăsase la vedere decât câţiva galbeni.
Alţi cronicari au vorbit de butoaie cu monede vechi de aur ale domnitorului Petru Rareş al Moldovei, iar un altul a povestit cum un om din zona Clujului, Pavel Varga, s-a îmbogăţit peste noapte, pe la începutul secolului 18, dar ar fi lăsat un testament în care a mărturisit că ar fi văzut atâta aur cât să trăiască în belşug toată Transilvania.
Povestea aurului dac a continuat şi la începutul secolului 19, cu un copil de ţăran care a găsit 264 de monede de aur pe Dealul Anineşului, iar un preot din Vâlcele a descoperit la rădăcina unui fag bătrân 400 kosoni, după care a mai găsit în două locuri încă vreo 1000 de monede.

Pe vremea comuniştilor, securitatea de stat a avut "însărcinaţi speciali" pe acest domeniu, dar fără succes, după cum se spune. Despre fenomenul care s-a pornit după 1989 este greu de estimat cât s-a descoperit. Din informaţiile adunate de-a lungul anilor, nu este vorba de o cantitate de aur de neglijat. Şi, în plus, piaţa şi traficul cu aur dacic a fost condusă din umbră de oameni foarte influenţi de pe malurile Dâmboviţei...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.