Cine noncombate cu Pinocchio de Timis?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 28.10.2012 18:32 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Când s-au inventat, în sfârşit, colegiile uninominale, s-a crezut că asta va influenţa procesul electoral de pe plaiurile mioritice, apropiindu-i pe aleşi de alegători.

Adică să ştie şi alegătorul de la talpa oraşului ori acolo unde-ţi cântă greierii în călcâie, şi la propriu şi la figurat, în veşnicia satului, deci să ştie amărăşteanul cu cine are de-a face în colegiul lui, pe cine să înjure la o adică, în cine să arunce cu ouă stricate şi aşa mai departe. 

Numai că tradiţia românească de a otrăvi fântânile şi de a arde recoltele, chiar şi atunci când nu te ameninţă nimeni, nu poate să schimbe în bine un lucru aşa peste noapte, fără interjecţii şi strigături aruncate spre înalturile cerului şi ale statului.
Priviţi doar judeţul Timiş şi zarurile care se aruncă prin culisele împopoţonate ale politicii locale.
Se noncombate într-o veselie, care şi pe cine poate. Potenţialii parlamentari, nici cei vechi şi nici cei virgini care-şi încearcă norocul să treacă în fotoliile de dincolo de porţile lui Ceauşescu de la Casa Poporului, se complac într-o stare de marionetă şi de indiferenţă faţă de ceea ce ar trebui să reprezinte cu adevărat o campanie electorală pentru alegerile parlamentare.
Nici nu mai încape în discuţie faptul că pentru a câştiga simpatia poporului şi a aduna voturile pălmaşilor ar trebui ca parlamentarul, fost sau viitor, să facă parte din peisaj, să vadă problemele şi să asculte păsurile celor de la care-şi doreşte să pună ştampila pe numele lui. Nici vorbă.
Uite aşa se trezeşte cetăţeanul din judeţul Timiş că îl votează pe Ilie Sârbu nu fiindcă Ilie Sârbu îl reprezintă, ci pentru că aşa trebuie, aşa se aude sau aşa se vede la televizor. Îl votezi pe Ilie Sârbu pentru că nu ai pe cine altcineva să votezi.
De cealaltă parte, hai să-l votezi pe Vasile Blaga. De ce? Pentru că. Fiindcă. Deoarece. Se ştie doar că îl votezi pe Vasile Blaga pentru că nu ai pe cine altcineva să votezi.
Competiţie electorală? Ce-i aia? E cam ca la fotbal. Dăm cu mingea în plopi şi pe urmă dăm vina pe arbitru că a fluierat în biserică. Totul merge de la sine, ciocul mic şi joc de glezne. Vin ai noştri, pleacă ai noştri, cum bat vânturile. Până la urmă, duşmani, duşmani, dar brânza-i pe bani. Dacă mai scapă câte un Pinocchio în lobodă, din întâmplare, asta e! Norocul lui!...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.