Acum!

Scris de | Publicat in 29.08.2012 08:18 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Oamenii inteligenti invata din greselile altora, oamenii obisnuiti din greselile proprii, iar prostii nu invata niciodata. Ramasi in logica partide – electorat – putere de care, ca un blestem, nu putem scapa de 22 de ani, electoratul roman pare ca nu vrea sa invete niciodata.

Ramas captiv la televiziunile de casa ale USL, pentru ca s-au obisnuit sa delege functia gandirii, un procent de 50% inca mai crede intr-o alianta conjuncturala antinationala, antidemocratica, antiromaneasca, nationalist-socialista, antieuropeana si promoscovita, adica in USL. Tocmai am trecut printr-o lovitura de stat esuata. Metodele prin care s-a dorit ca Traian Basescu sa dispara de pe scena politica si ca USL sa acapareze totul s-a aratat ca pot fi de orice fel, chiar si antidemocratice. Pare ca scopul scuza mijloacele, astfel ca, in logica sustinatorilor USL, legea ori logica functionarii statului de drept sunt doar vorbe in vant, desi ele sunt fundamentul democratiei.

I-as intreba pe cei care cred intr-o astfel de paradigma politica daca au copii, ori frati, ori persoane iubite. Daca acestora li s-ar intampla ceva grav – Doamne fereste! – vatamati de un interlop sau politician cu bani, ar apela la lege si instante pentru ca vinovatii sa raspunda pentru faptele lor sau si-ar dori ca cei cu bani multi si influenta in randul magistratilor sa scape fara nicio repercursiune? Sau poate si-ar dori ca magistratii care judeca cazul sa fie subiectul unor jigniri repetate si acuze nefondate in emisiuni la Antena 3 ori Realitatea TV. Ar mai avea loc Traian Basescu in acest tablou existentialist dus la extrem? Mai e important ca au fost la vot si, ca aprigi sustinatori ai USL, Voiculescu sau Ponta ori Ion Iliescu ii va sustine?

Banuim raspunsurile. Ceea ce doreste si apara cel putin o parte din cei care au boicotat referendumul este imaginea unei justitii independente, a unui stat in care institutiile sale functioneaza, netimorate de un ministru precum dl. Dusa de la interne ori dl. Sova, alt ministru ce sare la gatul CCR, dupa ce Titus Corlatean ii declara pe judecatorii curtii incompatibili. Ce ne dorim este iesirea din marasma inculturii, a intoxicarii si manipularii in care am fost adusi impotriva interesului nostru. Pentru ca ceea ce imi doresc eu si multi ca mine este un stat democratic si minimal, o populatie informata si care sa traiasca in libertate si bunastare, un mediu economic caracterizat prin oportunitati antreprenoriale, transparenta finantarii partielor si a cheltuirii banilor in ONG-uri, partide si institutii ale statului, precum si comunitati puternice care sa decida asupra viitorului lor in cunostinta de cauza.

Spuneam la inceput ca oamenii inteligenti invata din greselile altora, oamenii obisnuiti din greselile proprii, iar prostii nu invata niciodata. Trei categorii de oameni, trei pozitionari si optiuni diferite. Primele doua invata, trag concluziile privind la trecut si, pasind in prezent mai increzatori, fac ceva pentru a-si schimba viitorul. Ceilalti, nu invata niciodata, asteptand ca statul sa le mareasca venitul reprezentat de salariul, pensia ori ajutorul de la stat, crezand ca altii sunt vinovati pentru ceea ce li se intampla. Putem astepta in continuare dupa ei sau sa ne unim fortele pentru a ne schimba noi soarta. Acum, pana nu e prea tarziu.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.