Cum devii presedintele SUA?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 29.02.2016 17:14 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Preşedinte al Statelor Unite ale Americii (cateodata abreviat in engleza ca "POTUS" conform President of the United States) este simultan preşedintele şi şeful guvernului Statelor Unite ale Americii.

Conform Constituţiei SUA, preşedintele in exerciţiu este şi şef de guvern (in engleza chief executive) al guvernului federal al Statelor Unite şi, totodata, comandantul suprem al forţelor armate.
Articolul II a Constituţiei Statelor Unite acorda puterea executiva a Statelor Unite preşedintelui şi il imputerniceşte cu aplicarea legii federale, alaturi de responsabilitatea numirii executivului federal, diplomaţilor şi a ofiţerilor judiciari precum şi ratificarea tratatelor cu puterile straine, dupa consultarea şi constimţamantul Senatului.

Preşedintele este de asemenea imputernicit sa acorde graţieri federale şi de a convoca sesiuni extraordinare ale uneia sau ambele camere a Congresului, in condiţii extraordinare.

De la fondarea Statelor Unite, puterea preşedintelui şi a guvernului federal a crescut substanţial şi fiecare preşedinte modern, in ciuda faptului ca nu deţine nici o putere legislativa, alta decat de semnarea legilor sau ridicarea dreptului de veto, este in mare masura responsabil pentru dictarea agendei legislative a partidului sau precum şi a politicilor interne şi externe a Statelor Unite.
Din cauza statutului Statelor Unite ale Americii de superputere şi marii puteri economice, preşedintele american este adesea considerat cea mai puternica persoana a lumii, fiind adesea una dintre cele mai bine cunoscute figuri publice.

In timpul razboiului rece, preşedintele american a fost adesea considerat ca "liderul lumii libere" (conform originalului din engleza, "the leader of the free world"), perifraza cu care este inca cotat astazi.