Cel mai bun film strain din 2016, proiectie speciala la Timisoara VIDEO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.04.2016 10:38 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Filmul 'Fiul lui Saul', in regia lui Laszlo Nemes, caştigator al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain din 2016, va putea fi vizionat joi, 14 aprilie, incepand cu ora 19, intr-o proiecţie speciala ce va avea loc la Filarmonica 'Banatul' din Timişoara.

'Fiul lui Saul' este un film ambiţios realizat cu economie de mijloace, care-şi duce spectatorii direct in inima unui lagar de concentrare.
Filmul nu spune povestea Holocaustului, ci povestea simpla a unui om prins intr-o situaţie cumplita, intr-un cadru spaţio-temporal limitat.
Doua zile din viaţa unui om obligat sa-şi piarda umanitatea, care trebuie sa se salveze moral prin salvarea unui cadavru.
Urmarim personajul principal, dam la iveala numai realitatea imediat inconjuratoare şi cream astfel un spaţiu filmic organic de proporţii reduse, mai aproape de percepţia umana.Descriind o lume cat se poate de aproape de realitatea istorica, sunt facute vizibile doar fragmentele din evenimentele şi locurile ororii, lasandu-i privitorului loc pentru imaginaţie, loc pentru reconstituirea evenimentelor in mintea acestuia.
Dialogul in mai multe limbi din acest Babel al naţiilor intareşte senzaţia constanta de umanitate prinsa in capcana inumanitaţii.

'Pentru mine, aceasta poveste sumbra conţine şi o mare doza de speranţa: cand moralitatea, valorile şi religia par pierdute complet, un barbat asculta de o voce interioara firava, care-l incurajeaza sa duca la bun sfarşit un fapt aparent zadarnic, inutil, dar care are de fapt un profund sens uman, vechi de cand lumea, sacru; un act plin de semnificaţie, care sta la originea comunitaţii şi a religiilor: respectul faţa de trupul celui decedat. Prin acesta işi gaseşte in sine moralitatea şi supravieţuirea.' - declara Laszlo Nemes, regizorul filmului.

Pelicula a mai fost distinsa şi cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, cu Cel mai bun film strain la ediţia din acest an a Globurilor de Aur şi cu alte peste 40 de premii.

Preţul unui bilet este de 10 lei şi poate fi achiziţionat de la Libraria Cartureşti, de pe str. Mercy, nr. 7, sau la sala inainte de inceperea proiecţie.
Filmul este subtitrat in limba romana.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.