Una din CELE MAI FRUMOASE si bine conservate CONSTRUCTII din EPOCA MEDIEVALA... FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.04.2017 13:54 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia introduce in circulatie emisiunea de marci postale intitulata Europa 2017, Castele, selectata in acest an de catre PostEurop, organism al Uniunii Postale Universale, agenţie specializata a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ca tema comuna pentru toate statele membre.

Foste proprietati si resedinte ale domnitorilor sau ridicate de vechi familii de nobili, construite cu multe secole in urma, castelele din Romania au un farmec deosebit, in care frumusetea locurilor, se impleteste cu istoria. Pentru legendele pastrate intre zidurile lor, dar şi datorita frumusetii arhitecturale şi a peisajelor care le inconjoara aceste destinatii sunt extrem de atragatoare pentru turişti din Romania sau de peste hotare.
Emisiunea Europa 2017, Castele cuprinde doua valori nominale, fiind completata de un produs filatelic special cu medalie, produs ce infatiseaza doua castele romaneşti, construcţii care sunt adevarate bijuterii arhitectonice.
Aceasta emisiune este disponibila incepand de miercuri, 12 aprilie 2017, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, precum si in Magazinul Online romfilatelia.ro.
 
Pe timbrul cu valoarea nominala de 4, 50 lei este ilustrat Castelul Huniazilor, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania, impresionant atat ca monument, dar si datorita legendelor care se leaga de numele sau.
Constructie impunatoare cu turnuri si bastioane, castelul a fost construit de Iancu de Hunedoara in secolul al XV-lea, pe locul unei vechi intarituri. Cladirea a cunoscut in timpul acestuia insemnate transformari, servind ca punct strategic, dar si ca resedinta aristocratica. Castelul Huniazilor reprezinta una din cele mai frumoase si bine conservate constructii din epoca medievala.
Cele mai semnificative parti ale constructiei au ramas neschimbate din punct de vedere architectonic, chiar daca, de-a lungul timpului, Castelul Huniazilor a avut mai multi proprietari, care au incercat sa isi puna amprenta asupra stilului architectural, acesta si-a pastrat originalitatea si a ramas un exemplu edificator pentru arhitectura militara a secolului al XV-lea, din sud-estul Europei.

Castelul Károlyi, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 15 lei, o minunata bijuterie arhitecturala, este prima rezidenta cunoscuta a familiei Károlyi, la Carei. Castelul familiei Károlyi poarta semnele functionalitatii ca fortareata, partea marelui sistem de fortificatii, gandit sa opreasca atacurile turcesti.
Din cauza invaziilor turcesti, resedinta a fost transformata intr-o cetate cu ziduri puternice, in forma de patrulater, cu patru bastioane de colt, prevazute cu nise de tragere pentru tunuri si cu sanţ exterior. Atacurile turcesti nu au reusit sa distruga cetatea, dar i-au provocat avarii grave si lucrarile de reparatii au inceput in anul 1660.
Odata cu incetarea conflictelor militare din zona, Antal Károlyi (1732 – 1791) schiteaza primele planuri de transformare ale cetatii intr-o cladire cu functii rezidentiale, insa lucrarile efective debuteaza in anul 1792. Elementele principale ale fortificatiei, bastioanele, sunt demolate, iar cetatea este transformata intr-un castel in stil baroc, care a capatat de-a lungul anilor un stil eclectic, cu elemente arhitecturale originale.
Intre anii 1894 – 1896, la initiativa lui István Károlyi, castelul Károlyi trece printr-un nou proces de transformari, dupa planurile arhitectului german Arthur Meining. De data aceasta, castelul baroc ia infatisarea unui castel cavaleresc medieval. Pe trei dintre fatadele castelului sunt combinate elemente arhitecturale si de decor, apartinand mai multor stiluri – romantic, baroc – iar fatada estica este dominata de stilul neogotic.

Ambele castele prezentate, atat de incarcate de istorie si legende, martori ai atator lupte si intrigi, au fost declarate muzee si deschise publicului larg pentru a fi descoperite in detaliu si pentru a fi asezate la loc de cinste in tezaurul turismului romanesc.

Emisiunea este completata de un plic prima zi şi ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre şi minicoala de 6 timbre, bloc de 4 timbre şi bloc de 2 timbre nedantelate.
Albumul special este realizat in tiraj limitat de 353 exemplare şi reuneste in tematica comuna, produse apartinand filateliei si medalisticii, prin doua produse valoroase de colectie: blocul cu doua timbre nedantelate a emisiunii si medalia care prezinta pe avers si pe revers efigia lui Iancu de Hunedoara si Castelul Huniazilor.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.