TARANUL DAC care a fost IMPARAT ROMAN si a luptat impotriva CRESTINISMULUI. Si s-a casatorit cu sora lui CONSTANTIN CEL MARE

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 30.04.2017 11:33 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Flavius Galerius Valerius Licinianus Licinius s-a nascut aproximativ in anul 265, la Romuliana, in prezent Zaječar, in Serbia.
Oraşul Zaječar se afla foarte aproape de Calafat şi, in 2002, avea o populaţie de 75.969 sarbi şi 2.981 de valahi/romani.
In regiune, chiar şi in zilele noastre se mai afla localitaţi cu o majoritate a valahilor/romanilor, cum sunt Dubočane, Mala Jasikova, Šipikovo sau Glogovica.

Licinius s-a nascut in Moesia Superior, intr-o familie de ţarani originari din Dacia, spune Enciclopedia Imparaţilor Romani (roman-emperors.org).
Prieten apropiat şi camarad de arme al lui Galerius, Licinius a fost proclamat Augustus la conferinţa de la Carnuntum, in Pannonia, la 40 km est de Vindobona, care a avut loc in octombrie sau noiembrie 308, regatul sau incluzand Tracia, Illyricum şi Pannonia.
Dupa moartea lui Galerius, in 311, Licinius ocupa provinciile danubiano-balcanice pana la Hellespont. In 312, se apropie de Constantin I, alianţa intarita prin casatoria lui cu Flavia Iulia Constanţia, sora lui Constantin I, zis şi Cel Mare, in martie 313, la Mediolanum.

Licinius a fost imparat roman incepand cu 11 noiembrie 308 pana in septembrie 324, adica 15 ani, 7 luni şi 22 de zile.
A locuit la Nicomedia şi a domnit peste partea orientala a Imperiului Roman.
In 313, a publicat in comun cu Constantin I edictul de toleranţa religioasa, edictul de la Milan, prin care creştinismul este recunoscut ca religie egala in drepturi cu celelalte culte din imperiu.
In 324, Constantin, profitand de varsta avansata şi de corupţie, i-a declarat razboi lui Licinius, dupa ce in 316, se declanşase un prim razboi civil, in care Constantin a obţinut victoria in batalia de la Cibalae, in Pannonia, şi Licinius i-a cedat lui Constantin toate provinciile est-europene cu excepţia Traciei, pastrandu-şi insa poziţia de augustus.
Pe 1 martie 317, la Serdica (astazi, Sofia), Constantin a anunţat numirea a trei caesari: fiul sau Crispus in varsta de 12 ani, fiul sau Constantin, de 6 luni, şi fiul lui Licinius, Licinianus, care avea 1 an şi 8 luni.
Dupa 320, Licinius - sprijinit de forţe din Orient, a iniţiat o politica anticreştina, in timp ce Constantin s-a apropiat tot mai mult de poziţiile bisericii creştine.
In noul razboi civil care a izbucnit in 324, Licinius este infrant in doua mari batalii, la Adrianopol (3 iulie) şi Chrysopolis, in Asia Mica (26 septembrie), este capturat şi executat la Tesalonic, in Mecadonia, in anul 325.(sursa: roman-emperors.org, Wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.