Superlativ / Anomalii magnetice - Kursk

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 26.10.2011 19:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Regiunea Kursk este un teritoriu bogat în minereu de fier localizat în provinciile ruseşti Kursk, Belgorod şi Oriol. Era cel mai mare bazin minier de exploatare a fierului din URSS. Anomalia magnetică Kursk este recunoscută ca cea mai mare anomalie magnetică de pe Pământ. 

Anomalia a fost descoperită în 1733 de astronomul şi academicianul rus Piotr Inohodţev în timp ce pregătea hărţile recensământului teritoriului, comandat de guvernul rus.
Anomalia nu a mai fost investigată până în 1874 când I. N. Smirnov a efectuat primul studiu geomagnetic al Rusiei europene. În 1883, N. D. Pilcikov, profesor asistent la Universitatea Harkov a efectuat 71 de observaţii ale Anomaliei magnetice Kursk. Aceste măsurători au relevat dimensiuni mult mai mari ale anomaliei decât se măsurase anterior şi au pus pentru prima oară anomalia pe seama prezenţei minereului de fier.
Kursk este mai cunoscut pentru Bătălia de la Kursk ( 4 iulie 1943 – 20 iulie/23 august 1943), care a fost ultima acţiune ofensivă de tip blitzkrieg de pe frontului de răsărit al celui de-al doilea război mondial. Beneficiind de cele mai bune informaţii asupra intenţiilor lui Hitler, sovieticii au proiectat, realizat şi disimulat cu grijă mai multe inele de lucrări defensive şi câmpuri minate şi au concentrat şi camuflat cu grijă numeroase rezerve cu scopul declanşării unui contraatac strategic.
Bătălia de la Kursk, care include şi mai mica bătălie de la Prohorovka, este considerată cea mai mare bătălie de blindate din toate timpurile şi a inclus cea mai costisitoare zi de lupte aeriene din întreaga istorie. Germanii consideră drept bătălia de la Kursk numai Operaţiunea Zitadelle, în timp ce sovieticii consideră că Zitadelle este numai faza defensivă a bătăliei, urmată de faza ofensivă formată din Operaţiunile Kutuzov şi Polkovodeţ Rumianţev.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.