Studiu / Daca-i sanatos, pe roman nu-l supara cutremurul
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 26.10.2011 19:55 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Fie ca este vorba despre temeri sau despre multumiri, romanii au unele si aceleasi principale surse pentru acestea: familia, starea de sanatate si banii.
Pe primul loc in topul celor mai importante si actuale temeri ale romanilor se afla frica de a pierde pe cineva drag, urmata, la egalitate, de teama de boala si teama de a nu avea suficienti bani pentru achitarea cheltuielilor curente. Teama de cutremure este plasata de cei mai multi dintre romani pe un loc secundar.
Astfel, in mod spontan romanii considera ca cele mai mari motive de temere sunt legate de starea de bine a lor sau a unui membru al familiei (acesta fiind primul lucru la care s-au gandit 21% dintre romanii din mediul urban intervievati).
Femeile si persoanele peste 50 de ani sunt si mai preocupati de acest aspect. Pe locul doi al mentiunilor spontane se afla situatia profesionala iar pentru 12% dintre romani ingrijorarile legate de situatia profesionala sunt chiar numarul 1. Pe locul al treilea, romanii au indicat teama provocata de lipsa banilor. Mai mult decat atat, exista un procent de 10% dintre romani care s-au gandit in primul rand la lipsa banilor cand au fost intrebati despre principalele lor temeri.
1.Sanatate - 21%
2.Situatia profesionala - 12%
3.Lipsa banilor/ scaderea puterii de cumparare - 10%
4.Contextul economic - 8%
5.Dezastre naturale - 5%
Temerile din sfera sanatatii si a starii de bine sunt traduse in special prin anxietatea provocata de gandul pierderii unei persoane dragi (37% dintre romani temandu-se de acest lucru) sau prin frica de probleme personale grave de sanatate (pentru 31% dintre intervievati).
4 din 10 romani spun ca, in ceea ce priveste situatia lor financiara, cel mai teama le este de a ajunge in imposibilitatea de a-si plati cheltuielile lunare, iar 1 din 4 considera ca pierderea locului de munca este cea mai mare temere profesionala. Femeile sunt mai ingrijorate de lipsa banilor in timp ce barbatii sunt mai preocupati de situatia profesionala.
Dintre dezastrele naturale romanii se tem cel mai mult de cutemure, aproape jumatate dintre ei mentionandu-le ca sursa de neliniste. In Bucuresti si in Moldova teama de cutremure este mai ridicata decat in alte zone.
Gandindu-se la viata personala, romanilor le este cel mai teama sa nu ramana singuri, astfel unul din trei romani se teme de acest lucru. Tot la acest capitol se incadreaza si temerile legate de neajunsurile batranetii care sunt prezente in randul a 20% dintre romani.
Principalele motive de satisfactie ale romanilor sunt legate de familie, mai mult de jumatate dintre ei (54%) declarand in mod spontan ca familia implinita/ fericita este principala lor sursa de multumire. Aceasta mentiune apare mai mult in randul femeilor, al persoanelor in varsta (peste 50 de ani) si al celor care au copii. Doar 4% dintre romani mentioneaza in mod spontan ca situatia financiara este un motiv de satisfactie pentru ei.
1.Familia reusita/ fericita - 54%
2.Sanatatea mea si a familiei - 12%
3.Realizarile profesionale - 10%
4.Prietenii - 4%
5.Situatia financiara - 4%
Realizand un top al motivelor de satisfactie pe care le au romanii in viata de zi cu zi, pe primul loc se afla, la o distanta mare fata de oricare alte motive, familia implinita, urmata de starea de sanatate buna si realizarile profesionale (in special pentru tineri sub 30 de ani si pentru persoanele cu educatie superioara).
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.100 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 60 de ani. Marja de eroare este de ą2.9% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviului fata in fata. Studiul a fost realizat si integral finantat de catre ISRA Center.
Tu ce parere ai ?
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile
21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stirea
Pe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stirea
Patronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea
21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea
25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirile
Eurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stirea
Dosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stirea
Cel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stirea
O activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stirea
Parlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniile
In pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.

Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA

Umiditate : 97%

Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...