Sinuciderea in masa din Jonestown

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.11.2011 17:14 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Conducătorul Templului Popoarelor, Jim Jones, a îndemnat sute dintre adepţii săi să comită o sinucidere în masă, în comuna lor agricolă dintr-o regiune de lângă nord-vestul Guyanei.Acei câţiva membri care au refuzat să mănânce din fructele otrăvite cu cianură menite să producă sinuciderea în masă, au fost forţaţi să o facă fie prin ameninţări cu arma sau prin faptul că au fost împuşcaţi atunci când au vrut să fugă. 

Numarul victimelor a fost de 913, printre care se numarau şi 276 de copii.
Jim Jones era un carismatic enoriaş care a fondat "Templul Oamenilor", o sectă creştină, din anii 1950, în Indianapolis. El propovăduia împotriva rasismului, şi ideile sale au atras majoritatea cetăţenilor afroamericani. În anul 1965, el a mutat grupul în nordul Californiei, stabilindu-l în Ukiah şi după 1971 în San Francisco. În anii '70, biserica sa a fost acuzată de presă de fraudă financiară, abuz pshihic asupra membrilor şi violenţă asupra copiilor. Ca răspuns pentru critica adusă, Jones şi-a condus câteva sute de adepţi în nordul Americii de Sud în 1977 şi a fondat o regiune agricolă utopică pe care a numit-o Jonestown, şi care se afla în jungla Guyanei.
Un an mai târziu, un grup de foşti adepţi l-au convins pe congresmanul Leo Ryan, un democrat din California, să călătoreasca în Jonestown şi să investigheze comuna.
La data de 17 noiembrie 1978, Ryan a ajuns în Jonestown, împreună cu un grup de jurnalişti şi alţi observatori. La început, vizita a decurs bine, dar a doua zi, pe când grupul lui Ryan se pregatea să plece, câţiva membri ai Templului Păcii le-au cerut membrilor grupului de observatori să îi ajute să părăsească Guyana. Jones s-a simţit în primejdie datorită cererilor membrilor Templului şi unul dintre locotenenţii lui Jones l-a atacat pe Ryan cu un cuţit. Ryan a scăpat nevătămat în urma incidentului, dar Jones a ordonat adepţilor săi să îi urmărească şi să-i omoare pe Ryan şi pe jurnalişti pe aerodrom, chiar în momentul în care aceştia se pregateau să plece. Congresman-ul şi alţi patru membri au fost ucişi în timp ce încercau să se urce la bordul avionului.
În Jonestown, Jones şi-a îndemnat adepţii la o sinucidere în masă spre a purifica oraşul. Odată cu propovăduirea lui Jones a "frumuseţii morţii", sute au băut o cianură letală şi băuturi Flavor Aid. Cei care au încercat să scape au fost urmăriţi şi împuşcaţi de locotenenţii lui Jones.
Jones a murit datorită unei răni provocate de un glonţ în cap, pe care şi-l trăsese probabil singur.
Trupele Guyanei, alertate de un adept care scăpase, au ajuns în Jonestown în aceeaşi zi. Numai o duzină de adepţi au supravieţuit, ei ascunzându-se în junglă. Majoritatea celor 913 morţi stăteau întinşi unul lângă celălalt în aceeaşi poziţie în care Jones le propovăduise pentru ultima dată.(Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.