SFANTUL proclamat PATRON al BANATULUI. Pe vremea cand au murit 1000 din cei 6000 de LOCUITORI ai TIMISOAREI...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.05.2017 07:41 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Sfantul Ioan Nepomuk a fost proclamat, in anul 1722, drept patron al Banatului.
Totodata, este şi protectorul pescarilor, marinarilor, morarilor de mori de apa si, in Ardeal, al minerilor.

In ajunul sarbatorii Inaltarii Domnului, in ziua de 16 mai 1383, preotul Ioan Nepomuk trecea prin fata palatului regal din Praga.
Venceslau il vede si trimite sa fie adus la el: „Ori vorbesti, ori vei muri chiar in noaptea aceasta”, ii spune, in culmea maniei.
Ioan tace si il priveste compatimitor.
„Luati-l din ochii mei si aruncati-l in rau”.
Calaii, pregatiti, pun mana pe el si, de pe podul ce leaga Praga Mica de Praga Mare, il arunca in apele raului Vltava.
In timpul noptii, o lumina neobisnuita plutea incet deasupra apei.
Regina, din apartamentul ei, vede neobisnuitul fenomen si alearga la rege sa-l intrebe: „Ce sa fie oare acea lumina pe apa?”...

Ioan Nepomuk s-a nascut intr-o mica localitate din Boemia, in Cehia de astazi, in anul 1320, intr-o familie de oameni inaintati in varsta.
Legenda spune ca preotul Ioan Nepomuk a fost schingiuit şi omorat, fiind aruncat in Vltava de pe Podul Carol, deoarece a respectat secretul sacramental al spovedaniei şi nu a vrut sa-i divulge regelui pacatele spovedite lui de soţia regelui.
Mormantul, o capodopera din punct de vedere cultural şi artistic, care conţine 16,5 tone de argint, realizat de Joseph Emanuel Fischer von Erlach, se gaseşte in Catedrala din Praga.

In ziua de 14 aprilie 1719, dupa mai bine de 300 de ani, corpul este deshumat si, spre uimirea tuturor, limba era intacta.
Un relicviar impodobit cu 1.200 de diamante pastreaza, şi in prezent, limba care a stiut sa taca chiar in fata mortii.
Pe placa funerara a mormantului sunt sapate urmatoarele cuvinte: „Sub aceasta lespede zace trupul fericitului si slavitului facator de minuni Ioan Nepomuk, doctor, canonic al acestei biserici si duhovnic al reginei; care, deoarece a pastrat secretul spovezii, a fost chinuit crunt si apoi aruncat de pe podul din Praga in raul Moldava, din porunca lui Venceslau al IV-lea, regele Boemiei, in anul 1383”.
Confirmand cinstirea adusa de veacuri si minunile savarsite la mormantul lui Ioan Nepomuk, Papa Benedict al XII-lea, in anul 1729, l-a canonizat.

Statuia din Piaţa Libertaţii din Timişoara a inlocuit, la 1756, o statuie mai veche, sculptata intr-o gresie cu rezistenta slaba, ce-l reprezenta pe Sfantul Nepomuk, sfant protector al catolicilor din Banat.
Statuia a fost ridicata ca semn de multumire pentru incetarea epidemiei de ciuma din anii 1738-1739, cand au murit aproape 1000 dintre cei 6000 de locuitori ai Timisoarei.(sursa: calendarcatolic.ro, wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.