RASPUNDEREA PENTRU PREJUDICIUL CAUZAT DE ANIMALE SAU DE LUCRURI

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 30.10.2011 14:28 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Noul Cod Civil - instituţie care se regăseşte şi în Codul Civil actual, şi care este reglementată în noul Codul Civil la articolele 1375-1380;- este o formă a răspunderii civile delictuale care constă în obligaţia de a repara prejudiciul cauzat de animale sau de lucruri. - se consideră că are paza animalului sau a lucrului proprietarul ori cel care, în temeiul unei dispoziţii legale, al unui contract sau numai în fapt, exercită în mod independent controlul şi supravegherea asupra animalului sau a lucrului şi se serveşte de acesta în interes propriu.

Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale - este acea formă a răspunderii civile delictuale potrivit căreia proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa; - nu există răspundere atunci când prejudiciul este cauzat exclusiv de fapta victimei înseşi ori a unui terţ sau este urmarea unui caz de forţă majoră.
Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri - este acea formă a răspunderii civile delictuale potrivit căreia oricine este obligat să repare, independent de orice culpă, prejudiciul cauzat de lucrul aflat sub paza sa; - această răspundere există şi în situaţia coliziunii unor vehicule sau în alte cazuri similare, cu precizarea că, în astfel de cazuri, sarcina reparării tuturor prejudiciilor va reveni numai celui a cărui faptă culpabilă întruneşte, faţă de ceilalţi, condiţiile forţei majore; - nu există răspundere atunci când prejudiciul este cauzat exclusiv de fapta victimei înseşi ori a unui terţ sau este urmarea unui caz de forţă majoră.
Răspunderea pentru ruina edificiului - este acea formă a răspunderii civile delictuale potrivit căreia proprietarul unui edificiu sau al unei construcţii de orice fel este obligat să repare prejudiciul cauzat prin ruina lor ori prin desprinderea unor părţi din ele, dacă aceasta este urmarea lipsei de întreţinere sau a unui viciu de construcţie. - nu există răspundere atunci când prejudiciul este cauzat exclusiv de fapta victimei înseşi ori a unui terţ sau este urmarea unui caz de forţă majoră.
Alte cazuri de răspundere reglementate cu caracter de noutate - cel care ocupă un imobil, chiar fără niciun titlu, răspunde pentru prejudiciul cauzat prin căderea sau aruncarea din imobil a unui lucru. - dacă în acest caz sunt îndeplinite şi condiţiile răspunderii pentru prejudiciile cauzate de lucruri, victima are un drept de opţiune între cele două forme de răspundere;. - nu există răspundere atunci când prejudiciul este cauzat exclusiv de fapta victimei înseşi ori a unui terţ sau este urmarea unui caz de forţă majoră.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.