Printul EUGEN de SAVOIA, parintele BANATULUI IMPERIAL. Cel care a eliberat TIMISOARA de sub Imperiul Otoman...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.04.2017 08:00 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Unul din cei mai straluciţi feldmareşali ai Sfantului Imperiu Roman, Eugeniu de Savoia, cunoscut şi ca Prinţul Eugen, a murit la 21 aprilie 1736, la Viena.

Nascut la 18 octombrie 1663, la Paris, a fost fiul lui Eugen Mauriciu de Savoia-Carignano şi al Olimpiei Mancini, nepoata cardinalului Jules Mazarin, spune Wikipedia.
Fiind mic de statura, cariera militara i-a fost blocata in Franţa, drept pentru care a emigrat la Viena, unde a intrat in serviciul Casei de Habsburg şi a devenit ofiţer al Sfantului Imperiu Roman.

Dupa victoria de la Petrovaradin, la 5 august 1716, asupra oştilor otomane, prinţul Eugeniu de Savoia a decis cucerirea cetaţii Timişoara, pentru a pune stapanire pe aceasta importanta poziţie strategica.
In urma unui asediu de 48 de zile, insoţit de bombardamente repetate, care au distrus in mare parte cladirile din interiorul cetaţii, la 12 octombrie 1716, Mehmed Paşa, ultimul comandant otoman al Timişoarei, a acceptat capitularea, iar garnizoana turca a parasit definitiv oraşul, spune Wikipedia.
La 17 octombrie 1716, cei 12.000 soldati turci ce au supravietuit asediului au fost lasati sa iasa din cetate si sa se retraga din Banat, la sud de Dunare.
Pierderile armatei austriece au fost de 6.597 oameni morti si raniti.
La 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoia şi-a facut intrarea triumfala intr-o cetate grav ravaşita de violentul asediu.
Dupa 164 de ani, cetatea Timişoara a reintrat sub stapanirea europenilor.

In 21 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoia s-a adresat imparatului Carol al VI-lea cu propunerea ca Banatul sa fie organizat şi guvernat astfel incat sa aduca folos Casei Imperiale.
In 12 iulie 1717, generalul–conte Mercy a inaintat Camerei Aulice de la Viena „Proiectul modest de organizare a Banatului Timişoarei”.
Dupa aprobarea proiectului, s-a intocmit Comisia de organizare a Ţarii Banatului, care va funcţiona sub conducerea contelui Mercy.
In sfarşit, la 28 iunie 1719, Imparatul a semnat Decretul care numea Administraţia Banatului şi stabilea sediul acesteia la Timişoara, care devenea astfel capitala unei provincii importante a monarhiei habsburgice şi reşedinţa principalelor structuri administrative.
S-a creat insa un aparat administrativ stufos, care a impus treptat o noua mentalitate in viaţa oraşului.
Pana in anul 1751, Banatul a fost guvernat militar, mai spune Wikipedia.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.