PRIMARUL TIMISOAREI s-a nascut intr-un SAT pierdut la CARTI de fiul REGELUI SERBIEI...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.05.2017 08:10 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Primarul ales al municipiului Timişoara, Nicolae Robu, s-a nascut la Bocsig, in judeţul Arad, pe 28 mai 1955.

Populatia din comuna natala a primarului municipiului Timişoara, Bocsig, s-a rasculat, la  13 august 1849, impotriva mosierului Laszlo şi a comerciantului Ransburug Maritz, dand foc furajelor si pradand carciuma.
Mosierul si comerciantul au reusit sa fuga fara sa fie maltratati.  
Instantele de judecata au evaluat pagubele la 42.135 florini, prin sentinta 7/1352 a tribunalului regal din Oradea, fiind judecate si sanctionate 7 persoane, barbati si femei.

Starea de revolta s-a mentinut, insa, şi dupa revolutie, ceea ce l-a obligat pe mosierul Laszlo sa vanda mosia din Bocsig, in 1864, principesei Persida Karageorgevici, sotia princepelui Alexandru Karageorgevici, fostul rege al Serbiei in perioada 1842 – 1858.
Stabiliti in Bocsig, in conacul cumparat de la Laszlo, au vrut sa-si construiasca un castel in zona actualei statii C.F.R., langa fostul salas cumparat dupa 1924 de Butar Miron-Belea.
Moartea sotiei si inmormantarea ei in cimitirul dinspre Ineu l-au determinat sa construiasca castelul din Bocsig, cladirea care in prezent este local de scoala.

Alexandru Karageorgevici a avut trei fii: Arsa, Gheorghe şi Petru.
Cel mai mare dintre fii, principele Arsa, cu un comportament vicios, antrenat in jocul de carţi, a pierdut intregul domeniu al Bocsigului in favoarea marchizului francez Lessevolle.
Familia lui Karageorgevici a parasit, astfel, moşia Bocsig.

Insa marchizul francez nu a fost foarte apreciat de localnici, mai ales datorita comportamentului dur pe care l-a aratat supuşilor.
Din aceasta cauza, lotrii i-au dat foc cocinilor cu sute de porci, care au ars de vii, şi au interzis slujitorilor sa intervina pentru a-i salva.
Apoi, i-au impuscat unicul fiu in drum spre Ineu, langa balta Sodomn.
Fortat de evenimente, marchizul a vandut in 1881 intreaga mosie baronului Eles Armin.

Pentru Marea Adunare de la Alba lulia din 1 decembrie 1918, se spune pe siteul Primariei Bocsig, printre cei alesi de locuitorii comunei sa-i reprezinte s-au numarau cetatenii Bulzan Avacum, Robu Nicolae şi Tigan Pavel, cei care s-au aflat in fruntea Garzii Nationale locale...
Interesant este faptul ca in volumul de Studii si comunicari din Banat – Crisana ”Administratie romaneasca aradeana”, la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, au participat ca deputati din Bocsig doar... Bulzan Avacum si Tigan Pavel, infruntand urgia maghiara...
Despre Robu Nicolae, nici o silaba...
(sursa: Primaria comunei Bocsig)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.