Prima UNIRE POLITICA a ROMANIEI. Domn al VALAHIEI, al ARDEALULUI si al MOLDOVEI. Dar nu si a... BANATULUI!

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 27.05.2017 09:25 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Mai 1600: Mihai Viteazul devine „domn al Ţarii Romaneşti şi al Ardealului şi a toata Ţara Moldovei",  realizand prima unire politica a celor trei ţari romane.

Mihai Viteazul s-a nascut in 1558, in localitatea Floci (sau Oraşul de Floci, Targul de Floci sau Cetatea de Floci), oraş disparut din Ţara Romaneasca, situat la varsarea raului Ialomiţa in Dunare, pe un curs mai vechi al raului.  
A fost domnul Ţarii Romaneşti intre 1593-1600.
Pentru o perioada, in 1600, a fost conducator de facto al celor trei mari ţari medievale care formeaza Romania de astazi: Ţara Romaneasca, Transilvania şi Moldova.
Inainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deţinut dregatoriile de banişor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei.

La sfarşitul anului 1588 devine stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul, iar in 1593 ban al Craiovei in  timpul domniei lui Alexandru cel Rau.
In septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar şi al otomanilor, dupa ce a platit, se pare, o suma record de 1,5 milioane de galbeni, a devenit voievod al Ţarii Romaneşti, efectiv de pe 11 octombrie.

Domnitorul care a reuşit sa stapineasca pentru scurt timp, la 1599-1600, cele trei ţari reunite, trei veacuri mai tarziu, in Romania moderna, incepe a fi receptat ca unificator abia spre mijlocul secolului al XIX-lea.
O asemenea interpretare lipseşte cu desavirşire in istoriografia cronicareasca a veacului al XVII-lea şi chiar mai tarziu, spre 1800, la Şcoala Ardeleana".

In iulie 1599, Mihai Viteazul a trimis o solie la Praga pentru a cere incuviinţarea imparatului Rudolf  al II-lea.
Primind un raspuns favorabil, la sfarşitul aceluiaşi an, intra in Transilvania prin pasul Buzau cu o armata formata din romani, şi mercenari de diferite etnii: unguri şi secui din Ardeal, polonezi, sarbi etc.
Dupa victoria asupra lui Andrei Bathory (Batalia de la Şelimbar, 18/28 octombrie 1599) işi face intrarea triumfatoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599 primind cheile fortareţei de la episcopul Demetrius Napragy.
La 6 mai 1600, Mihai trece munţii, in fruntea oastei sale, dar nu pe drumul obişnuit.
Mihai il invinge pe Ieremia Movila la Bacau, şi realizeaza astfel, prima unire a ţarilor romane.  Titulatura folosita de voievod, intr-un document din 6 iulie 1600, era: „Domn al Ţarii Romaneşti şi  Ardealului şi a toata ţara Moldovei”.

La 9/19 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul este ucis de un detaşament de mercenari in frunte cu ofiţerul valon Iacob (Jacques) de Beauri, trimis de generalul Giorgio Basta.
Capul a fost luat de unul dintre capitanii domnitorului şi inmormantat de Radu Buzescu la Manastirea Dealu, langa Targovişte.
Pe lespedea sa de piatra de la Manastirea Dealu sta scris: „Aici zace cinstitul şi raposatul capu al  creştinului Mihail, Marele Voievod, ce a fost domn al Ţarii Romaneşti şi Ardealului şi Moldovei”.(sursa: Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.