Peste 76% dintre români nu cred în pedeapsa cu moartea

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 26.10.2011 19:47 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Peste 80% dintre români consideră homosexualitatea şi prostituţia ca fiind comportamente ce nu pot avea nicio justificare, arată noi date ale cercetării Religie şi Comportament Religios, realizată de Fundaţia Soros România în cadrul programului Studii Electorale Româneşti. Procentul celor care au aceeaşi opinie despre pedeapsa cu moartea este de 76%.
Chestionaţi cu privire la gradul de acceptare faţă de comportamente precum sinucidere, pedeapsa cu moartea, avort, minciună, prostituţie, homosexualitate, relaţii sexuale extraconjugale, relaţiile sexuale premaritale sau divorţul, românii afişează un conservatorism extrem.
Dacă în cazul pedepsei cu moartea 7% dintre respondenţi o consideră justificată şi 16% au o atitudine neutră, în ceea ce priveşte sinuciderea lucrurile stau mult mai categoric: 92% dintre români consideră că decizia de a-ţi lua viaţa nu poate avea nicio justificare, în timp ce doar 2% consideră că pot exista motive întemeiate în astfel de cazuri.
În ceea ce priveşte comportamentele din sfera familiei şi vieţii de cuplu, divorţul este cel faţă de care se manifestă rata de respingere cea mai scăzută, cu un procent de 39% dintre români care nu-i pot găsi nicio justificare, 18% aflaţi la polul opus şi o majoritate de 43% care se declară a avea o atitudine neutră.
Din aceeaşi sferă a familiei, relaţiile sexuale extraconjugale sunt nejustificabile pentru 70% dintre concetăţeni, în timp ce mai mult de jumătate dintre români acceptă relaţiile sexuale premaritale.
Şase din zece români consideră că minciuna nu poate fi niciodată justificată.
Deşi vârsta, veniturile sau educaţia influenţează gradul de acceptabilitate al diverselor comportamente prezentate, cea mai puternică relaţie de asociere este cea dintre opiniile faţă de aceste comportamente şi frecvenţa cu care respondenţii merg la biserică: cu cât o persoană merge mai des la biserică, cu atât respingerea comportamentelor analizate este mai mare.
Comparativ cu date similare obţinute în alte ţări europene, românii sunt printre cei mai conservatori cetăţeni din Uniunea Europeană:
Sinuciderea este respinsă în mai mare măsură doar în Cipru.
Homosexualitatea este respinsă în mai mare măsură doar în Lituania.
Divorţul este respins în mai mare măsură doar în Malta şi Polonia.
Printre cauzele posibile ale acestui conservatorism se află atât religiozitatea ferventă a românilor, cât şi perioada îndelungată de dictatură comunistă.
Cercetarea 'Religie şi comportament religios' a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă şi Claudiu Tufiş, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Româneşti al Fundaţiei Soros.
Datele au fost culese, în perioada 1 - 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 9 5%. Chestionarele şi fişa tehnică a anchetei se află pe pagina de internet a Fundaţiei Soros.
Cercetarea 'Religie şi comportament religios' este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populaţiei României, care pune sub lupă valorile, comportamentele şi raportarea la politici şi viaţă politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.