PASTORUL DAC care a ajuns IMPARAT ROMAN si a vrut sa schimbe numele IMPERIULUI ROMAN in... IMPERIUL DAC!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.05.2017 08:17 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Galerius Maximianus a murit la 5 mai 311 şi a fost imparat roman in perioada 305-311.

Nascut (aproximativ) in anul 250, probabil la Felix Romuliana, intr-o familie de ţarani, Gaius Galerius  Valerius Maximianus a lucrat ca cioban, inainte de a se alatura armatei.
A urcat in ierarhia militara in timpul imparaţilor Aurelian şi Probus.
La Felix Romuliana - langa satul de romani timoceni Gamzigrad din Serbia, pe apa Timocului Roşu - in  antica Dacia Ripensis, imparatul Galerius şi-a glorificat mama de origine dacica şi a construit un  palat cu numele ei.
Ruinele palatului se pot vizita. fiind incluse din anul 2007 in Patrimoniul Mondial.
Se pare ca tatal lui era trac, un ţaran simplu, iar mama lui purta numele de Romula şi era de origine  daca.

In cadrul primei tetrarhii a fost desemnat, la 1 martie 293, de catre Diocleţian, Caesar, responsabil  de guvernarea provinciilor dunarene.
Galerius a respins atacurile sarmaţilor, carpilor, bastarnilor la frontiera danubiana, luand de şase  ori titlul de Carpicus Maximius şi a participat, alaturi de Diocleţian, la razboiul victorios impotriva  Persiei Sasanide (297-298).
A divorţat de prima soţie şi s-a casatorit cu Valeria, fiica lui Diocleţian.

A contribuit in mare masura la reconstituirea Limes-ului dobrogean.
A cucerit temporar cu trupele romane la cetatea Ctesiphon, capitala perşilor in 299.
A trecut Dunarea de doua ori impotriva Carpilor, invingandu-i in anii 297 şi 300.
Bucurandu-se de mare incredere in faţa lui Diocleţian, mai ales dupa victoria impotriva perşilor,  Galerius l-a determinat sa dea o serie de decrete impotriva creştinilor (303-304).

Augustus al Orientului in cea de-a doua tetrarhie (1 mai 305), işi consolideaza poziţia dominanta prin  desemnarea lui Flavius Severus ca Augustus in Occident şi a nepotului sau, Maximinus Daia, Caesar.  Proclamarea lui Constantin cel Mare ca imparat de catre trupele din Britannia şi a lui Maxentius in  Italia (306), precum şi moartea lui Severus II (307), contribuie la destramarea treptata a tetrarhiei,  incheiata odata cu moartea sa.
Sprijinitorul cel mai zelos al politicii anticreştine a lui Diocleţian, Galerius a promulgat totuşi, cu  cateva zile inainte de moarte, la Nicomidia, la 30 aprilie 311, un edict de toleranţa faţa de noua  religie.

Dupa spusele lui Lactantius, in De Mortibus Persecutorum, imparatul Galerius şi-a afirmat originea  dacica şi s-a declarat duşman al numelui Roman, propunand chiar ca imperiul sa se numeasca nu Roman, ci  Imperiul Dac, spre oroarea patricienilor şi senatorilor.
El şi-a exprimat atitudinea anti-romana imediat ce avut funcţia de imparat, tratand cetaţenii romani cu  cruzime exemplara, aşa cum cuceritorii ii trateaza pe cuceriţi, totul in numele aceluiaşi tratament pe  care victoriosul Traian l-a aplicat cu doua secole inainte poporului lui dac.(sursa: Enciclopedia  Imparaţilor Romani, Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.