Nicolae Paulescu - parintele insulinei

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.11.2011 17:00 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Nicolae Constantin Paulescu (n. 8 noiembrie 1869, Bucureşti; d. 19 iulie 1931, Bucureşti),a fost om de ştiinţă român, medic şi fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină. 

„Pancreina” brevetată de Paulescu în aprilie 1922 era un extract apos al omogenizatului tisular de pancreas bovin, purificat parţial prin adaugare de acid clorhidric şi sodă caustică. Acest preparat a fost administrat de Paulescu bolnavilor săi numai sub formă de clismă şi nu a avut nici un efect asupra glicemiei.
Insulina a fost produsă pentru prima oară de biochimistul canadian James B. Collip în decembrie 1921 prin tratarea omogenizatului tisular de pancreas bovin cu alcool, eter şi din nou alcool. Acest extract şi-a dovedit eficacitatea în mod spectaculos începând din ianuarie 1922, când a fost injectat de Frederick G. Banting bolnavilor de la Toronto General Hospital.
Cine a descoperit insulina? Efectul hipoglicemiant al unui extract pancreatic injectat intravenos la câinele pancreatectomizat a fost demonstrat pentru prima oară de Israel S. Kleiner (1915, 1919).
Efectul unui extract pancreatic asupra corpilor cetonici şi ureii (substante produse în diabetul zaharat dezechilibrat) a fost demonstrat pentru prima oară de Paulescu (1921). Descoperirea insulinei, adică a unui extract pancreatic eficace în tratamentul diabetului la om îi aparţine lui James B. Collip, care a lucrat sub îndrumarea lui John J.R. Macleod la Toronto în 1921.
În 1921, Frederick Grant Banting şi Charles H. Best au descoperit insulina în timp ce lucrau în laboratorul lui John J.R. Macleod la Universitatea din Toronto. Banting şi Best au extras material din pancreasul câinilor. Acest material a fost folosit pentru a menţine în viaţă câini, iar în 1922 a fost folosit cu succes pe un băiat de 14 ani cu diabet. În 1923 chimistul James B. Collip a descoperit ca purificând extractul poate preveni multe din efectele secundare. În 1923 Banting şi Macleod au primit Premiul Nobel. Best şi Collip au fost omişi, dar Banting şi Macleod au împărţit banii cu ei. Insulina a fost primul hormon sintetizat complet în laborator, în 1966 de către americanul Michael Katsoyannis şi cercetători chinezi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.