La marginea BANATULUI. Icoana MAICII DOMNULUI cu PRUNCUL, in IE ROMANEASCA si cu o FLOARE de CRIN in MANA...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.04.2017 14:57 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

La 15 kilometri vest de Orşova, pe malul stang al Dunarii, in comuna Duhova, judeţul Mehedinţi, se afla  Manastirea Mraconia.

"Mraconia" inseamna "loc ascuns" sau "apa intunecata".
Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vapoarelor de  pe Dunare, in zona fluviului care a primit numele de Cazanele Dunarii, printre cele mai frumoase locuri  din Romania.
Locul pe care a fost ridicata manastirea se numea "la balon", datorita punctului de observaţie de  acolo, spune biserici.org.
Manastirea Mraconia a fost cunoscuta şi ca manastirea din Valea Dunarii sau de la Ogradena Veche.

Iniţial, a fost ridicata in anul 1523, sub jurisdicţia Episcopiei de la Varşeţ, de dregatorul regiunii  de graniţa a Caransebeşului şi Lugojului, banul Nicola Garlişteanu.
Atestata documentar de la 1453, Manastirea Mraconia a fost distrusa in timpul razboiului ruso-austro- turc dintre anii 1787 şi 1792, fiind refacuta şi demolata din nou in 1968.
In anul 1823, s-a gasit, intre ruinele manastirii, sigiliul vechiului lacaş, care prezinta inscripţia  slavona: "Peceat manastirea Lubostinie Hram Uspenia Presvistaia Bogaraditi Leto 1735".
Mai tarziu, in anul 1853, s-a mai gasit sub ruine o icoana a Maicii Domnului, care a fost vazuta şi la  o expoziţie din Viena, de pictorul Victor Schram din Munchen.

Din anul 1931, a inceput reconstruirea manastirii, o data cu constituirea unui Comitet de acţiune şi  activitaţii intense a monahului Alexe Udrea, s-a ajuns la ridicarea din nou a bisericii şi acoperirea  ei cu şindrila 16 ani mai tarziu, in anul 1947.
Numai ca ruinele manastirii au fost acoperite de Dunare, o data cu construirea hidrocentralei de la  Porţile de Fier I, in anul 1967.
Aşa s-a dus vorba de Manastirea de sub ape, Mraconia...

In anul 1993, Mitropolia Olteniei a pus piatra de temelie a noii biserici, iar in 1995, s-a reinfiinţat  aşezamantul de la Mraconia, lucrarile fiind terminate in 2000.
Manastirea Mraconia are o obşte de calugari.
De la biserica iniţiala, aflata sub apele Dunarii, se mai pastreaza doar uşile imparateşti şi o  candela, in muzeul parohial de la Eşelniţa, mai spune biserici.org.

Muzeul parohial de la Eşelniţa s-a constituit in anii 1990-1996, graţie preotului paroh Sever Negrescu.  Cuprinde bunuri de patrimoniu provenind de la vetrele fostelor sate şi biserici inghiţite de lacul de  acumulare al hidrocentralei de-a lungul Defileului Dunarii: Tisoviţa, Ogradena, Plaviseviţa, Mraconia,  Duhova, Eselnita.
Din colecţia de icoane, se distinge icoana Maicii Domnului cu Pruncul, inveşmantata in ie romaneasca şi  purtand in mana dreapta o floare de crin.
Icoana provine de la biserica Ogradena şi este datata in prima jumatate a secolului 18.
Carţi filigranate, manuscrise miniaturizate, potire de argint, pisanii, un opaiţ dacic şi celelalte  obiecte incarcate de vechime pot fi vazute la ceea ce se cunoaşte ca fiind MUZEUL DIN APE.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.