In jurul lumii: Galapagos

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.11.2011 11:34 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Insulele Galápagos sunt situate la aproximativ 1.000 km depărtare de teritoriul continental al statului sud-american Ecuador şi sunt unele dintre cele mai izolate insule de pe glob.

Insulele Galápagos sunt situate la Ecuator şi sunt dispersate pe o suprafaţă de aproape 60.000 km² din Oceanul Pacific. Arhipelagul este construit din 19 insule, dintre care 13, mai mari, variază ca suprafaţă de la 4.588 km², la 14 km².
Probabil cel mai faimos dintre toţi locuitorii insulelor şi cel de al cărui nume este legată denumirea arhipelagului, este ţestoasa uriasă.
Ţestoasa marină verde de Pacific locuieşte aici o parte din viaţa sa. Din noiembrie până în ianuarie, ţestoase marine care se  împerechează sunt adeseori observate înotând pe langă ţărm. Din decembrie până în iunie, femelele depun ouă pe plaje, lăsându-şi puii ce vor ecloza pe cont propriu.
Puţinii pui ce vor reuşi să ajungă la apă pot înota pâna la câteva mii de mile, însă se vor întoarce să-şi facă cuibul pe aceleaşi plaje unde s-au născut. Întoarcerea  ţestoaselor marine şi ritualul depunerii ouălor reprezintă şi ele o atracţie deosebită pentru turiştii curioşi.
Există trei specii de iguană pe insule. Una din ele, iguana marină, este singura iguană din lume care îşi petrece o parte din viaţă în apă, găsindu-se pe  ţărmurile stâncoase de pe majoritatea insulelor. Pielea lor este de culoare neagră, însă în timpul împerecherilor, pielea masculilor capătă culori deschise. Ruda iguanei marine, iguana terestră , îşi petrece întreaga viaţă pe insule. Există două specii: iguana terestră de Galápagos şi iguana terestră de Santa Fe. Iguanele terestre sunt în general mai mari decât iguanele marine şi asemănătoare de la o specie la alta în ceea ce priveşte culoarea. Se hrănesc cu cactuşi şi locuiesc în zonele centrale ale insulelor, departe de ţărmurile stâncoase unde îşi duc viaţa rudele lor.


Iată şi alte curiozităţi ale insulelor:
*În arhipelag există 13 specii de cinteze care sunt endemice
*Iguanele marine sunt singurele iguane de acest fel din lume
*Pinguinul de Galápagos este singurul pinguin tropical din lume
*Specia de cormoran care nu zboară este cea mai mare specie din cele 29 existente pe glob şi singura care şi-a pierdut abilitatea de a zbura
*17% dintre speciile de peşti din Galápagos sunt endemice
*Există în arhipelag 800 de specii de moluşte, dintre care 18% nu se mai găsec în altă parte a globului
*În 1990, Galápagos a primit titlul de Sanctuar al Rechinilor şi Balenelor
*Cetăţenii altor ţări pot sta în insule maximum 90 de zile fără să aibă nevoie de viză
*Doar patru dintre insule sunt locuite, acestea fiind: Isabela, Santa Cruz, Florena şi San Cristobal
*Au avut loc mai mult de 60 de erupţii vulcanice în ultimii 200 de ani
*Cea mai recentă erupţie a avut loc în aprilie 2009
*Insulele se deplasează spre est, datorită mişcării plăcii Nazca pe care se află
*Insulele au fost descoperite accidental, în anul 1535, de către Părintele Tomas de Berlanga.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.