FEMEIA din ROMANIA care a vandut TINERETE fara BATRANETE in toata LUMEA si-a inceput cariera la TIMISOARA

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.05.2017 08:20 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Ana Aslan a murit la 20 mai 1988, la Bucureşti, la 91 de ani.
A fost şi ramane o personalitate incontestabila, fiind plasata de cele mai multe ori in topul mondial al femeilor care au schimbat lumea.

A inventat vitamina H3, cunoscuta mai ales sub numele de Gerovital, produsul farmaceutic cu acţiune in tratamentul fenomenului de imbatranire, precum şi in bolile batraneţii, in ateroscleroza, vitiligo, sclerodermie şi altele.
Produsul se bazeaza pe descoperirea proprietaţii regeneratoare a troficitaţii procainei aplicate in tratament cronic, respectiv in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta.
In 1958, a inceput prepararea produsului pe scara larga şi introducerea sa in circuitul farmaceutic.
Brevetat in peste 30 de ţari, fiind considerat, iniţial, un medicament miraculos, avand o acţiune de echilibrare a sistemului nervos vegetativ, cu vizibile efecte de ameliorare a diverselor afecţiuni psihice.
In 1980, a dat naştere, impreuna cu Elena Polovrageanu, unui nou produs geriatric, brevetat şi introdus in producţie industriala şi numit Aslavital.

Se vorbeşte ca multe personalitati ale lumii au solicitat tratamentul cu Gerovital, de la Iosip Broz Tito, Charles de Gaulle, Nikita Hrusciov, J.F. Kennedy, Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, pana la Marlene Dietrich, Pablo Neruda, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas sau Salvador Dali.  Chiar şi Mao Tzedong…

Cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei si ai lui Margarit Aslan, Ana s-a nascut la 1 ianuarie 1897, la Braila.
Mama, bucovineanca, era mai tanara cu 20 de ani decat sotul, un impatimit al jocului de carti.
Dupa pierderea tatalui, la 13 ani, familia se muta la Bucuresti.
La 16 ani, visa sa ajunga pilot si chiar a zburat cu un mic aparat, tip Bristol – Coanda.
In cele din urma, insa, face greva foamei pentru a o convinge pe mama sa mearga la Medicina.
Termina facultatea abia in 1922, dupa finalul primului razboi mondial, cand a ingrijit soldatii in spitalele militare.
Preparator, apoi activitate didactica si spitaliceasca, in anii 1945-1949, a lucrat ca profesor titular de clinica medicala, la Spitalul CFR de la Timişoara.

1949 a fost punctul de plecare al carierei de gerontolog al Anei Aslan, cand a experimentat procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza.
Dupa aceea, a continuat cercetarile intr-un azil de batrani si a evidentiat importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta.
Se intoarce la Bucureşti, ca şef de secţie la Institutul de Endocrinologie.

Din 1958, a fost numita director al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie, funcţie pe care a ocupat-o pana cand s-a stins din viaţa, la 20 mai 1988.
Institutul de Geriatrie din Bucureşti l-a infiinţat, de fapt, la 22 ianuarie 1952, fiind primul de acest fel din lume şi al carui mod de organizare a fost recomandat de Organizaţia Mondiala a Sanataţii (OMS) pentru toate institutele similare din lume. (Surse: ana-aslan.ro, gerovital.ro, farmec.ro)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.