Cum a ajuns MAREA ADUNARE NATIONALA in mainile lui DUMNEZEU si a BISERICII ORTODOXE ROMANE?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.04.2017 09:37 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Cladirea cunoscuta in prezent sub denumirea de Palatul Patriarhiei a fost inaltata pe locul fostei sali a Adunarii Deputatilor.
Constructia este legata de istoria vietii parlamentare romanesti, mai cu seama de momentul adoptarii in Tara Romaneasca a Regulamentului Organic, actul cu caracter constitutional, adoptat in 1831, care a pus bazele parlamentarismului in Principatele Romane.
# 1907: se construieşte in dealul Mitropoliei, prin subscripţie publica, Palatul Adunarii Deputaţilor, pe locul vechiului Divan Domnesc, realizat de arhitectul Dimitrie Maimarolu, pe locul unor vechi construcţii manastireşti, fiind prima lucrare de beton armat din tara. A suferit in timp diverse modificari, cea mai importanta fiind refacerea cupolei, care s-a prabusit la cutremurul din 10 noiembrie 1940.

#  Ansamblul de cladiri format din Catedrala Patriarhala, Resedinta Patriarhala si Palatul Patriarhiei, este asezat pe vatra manastirii "Sfintii Imparati Constantin si Elena", ctitorie si danie domneasca facuta Mitropoliei Tarii Romanesti de Constantin Voda Serban (1654-1658).
Rolul deosebit pe care mitropolitul il avea in Adunarea Tarii, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, a facut ca marile evenimente istorice din viata Tarii Romanesti sa aiba loc pe Dealul Mitropoliei. Aici, la 24 ianuarie 1859, Adunarea electiva a Tarii Romanesti, prezidata de mitropolitul Nifon in fosta sala a Adunarii Deputatilor, a votat actul unirii Munteniei cu Moldova prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Romane.

# 1948: Adunarea Deputaţilor a devenit Marea Adunare Naţionala, parlamentul Romaniei comuniste, organul suprem al puterii de stat a Republicii Socialiste Romania.
# 1990: in palat se instaleaza Adunarea Constituanta, apoi Camera Deputaţilor, parte a Parlamentului republicii democratice de dupa evenimentele din 1989
# 1994: Camera Deputaţilor se muta la Casa Poporului, in dealul Arsenalului
# Guvernul Nicolae Vacaroiu da in folosinţa Bisericii Ortodoxe Romane palatul (HG nr. 941/08.10.1996), acesta ramanand proprietatea statului
# 1997: Biserica Ortodoxa Romana incepe sa foloseasca palatul pentru diverse intalniri, iar Palatul Adunarii Deputaţilor devine Palatul Patriarhiei, unde se muta birourile BOR.
# 2010: Guvernul Emil Boc preda palatul BOR, trecandu-l in proprietatea Bisericii (HG nr. 1229/06.12.2010).
Cladirea vechiului Parlament al Romaniei si alte 32 de cladiri, printre care si complexul hotelier Tismana, cu terenuri aferente in suprafata de peste 26 hectare, precum si alte terenuri de 6 hectare vor fi transmise de catre Guvern, fara plata, in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).
# 2015: BOR incepe restaurarea palatului şi spoieşte in auriu vulturul emblematic din varf

Conform documentelor, printre imobilele transmise fara plata Bisericii Ortodoxe Romane se numara cladirea fostului Parlament al Romaniei, din Dealul Mitropoliei, cu un teren aferent in suprafata de 17.690 metri patrati, precum si un nivel din blocul P5B, aflat in Piata Unirii din Bucuresti, avand o suprafata desfasurata de 9.117 metri patrati, un hotel cu restaurant, birouri si teren aferent de 3483 metri patrati din municipiul Drobeta-Turnu Severin, precum si cinci pavilioane din incinta manastirii Rachitoasa, judetul Bacau, unde a functionat un centru de asistenta sociala.
De asemenea, au mai fost transferate 11 cladiri din comuna Slobozia (judetul Giurgiu).
Biserica Ortodoxa Romana a mai primit in proprietate din partea Guvernului, printre altele, un teren de 16.250 metri patrati din municipiul Alba-Iulia si un alt teren in suprafata de 1.676 metri patrati din municipiul Tulcea.

In total, Guvernul a transferat, fara plata, din proprietatea publica si administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte in proprietatea BOR un numar de 33 cladiri, cu terenuri aferente in suprafata de peste 26 hectare, plus alte terenuri cu suprafata totala de peste 6 hectare.(sursa: Patriarhia Romana şi alte surse)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.